Μύκητες Νυχιών: Συμβουλές και θεραπείες για το σπίτι

Photo of author
Written By Achilleas Kandis

Περιεχόμενα

Είχατε ποτέ μύκητες στα νύχια των ποδιών σας; Αν είχατε μάλλον δεν ήταν και πολύ ωραίο θέαμα. Οι μύκητες μπορούν να κάνουν τα νύχια σας να φαίνονται κίτρινα, παχιά και ραγισμένα. Μπορεί επίσης να προκαλούν πόνο κάθε φορά που προσπαθείτε να φορέσετε τα παπούτσια.

Οι μύκητες των νυχιών στα πόδια είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν σε σχέση με τους μύκητες στα πόδια. Αν δεν ενεργήσετε γρήγορα μόλις τους αντιληφθείτε, υπάρχει πιθανότητα να οδηγηθείτε σε σοβαρή μόλυνση.

Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για τους μύκητες των νυχιών είναι να μάθετε πώς να τους αποφεύγετε. Δεν είναι τόσο δύσκολο να κρατήσετε τους μύκητες μακριά από τα νύχια των ποδιών σας. Δείτε τι πρέπει να κάνετε: 

1. Διατηρήστε τα πόδια σας καθαρά και στεγνά.

Πλένετε τα πόδια σας με σαπούνι και νερό κάθε μέρα. Στην συνέχεια θα πρέπει να μην ξεχνάτε να τα στεγνώνετε πολύ καλά. Καθαρίστε πολύ καλά ακόμα και ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών σας. Τα καθαρά και στεγνά πόδια και νύχια είναι λιγότερο πιθανό να κολλήσουν μύκητες.

2. Μην πηγαίνετε ξυπόλητοι δημοσίως.

Οι μύκητες αγαπούν να αναπτύσσονται σε ζεστά και υγρά μέρη. Επίσης, εξαπλώνονται εύκολα από άτομο σε άτομο. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να φοράτε παπούτσια  ή παντόφλες σε πισίνες, αποδυτήρια και ντους.

Αυτή είναι το καλύτερο φάρμακο για  μύκητες ποδιών

Fresh Fingers

Όμορφα πόδια χωρίς μύκητες

fresh fingers

4. Αλλάζετε συχνά τις κάλτσες και τα παπούτσια σας

Φορέστε ένα καθαρό ζευγάρι κάλτσες κάθε μέρα. Ξεκουράστε τα παπούτσια σας και φορέστε συχνά διαφορετικά ζευγάρια παπούτσια. Εάν τα πόδια σας ιδρώνουν όταν περπατάτε ή γυμνάζεστε, αλλάξτε τις κάλτσες και τα παπούτσια σας μόλις έχετε την ευκαιρία. Αφήστε τα παπούτσια σας σε κάποιο χώρο ώστε να αερίζονται πολύ καλά και να μην έχουν καθόλου υγρασία όταν θα τα φορέσετε

5. Χρησιμοποιήστε τα σωστά υποδήματα

Οι μύκητες ευδοκιμούν όταν τα πόδια σας είναι στριμωγμένα μέσα σε στενά, παπούτσια και κάλτσες. Βεβαιωθείτε πως τα παπουτσια σας είναι πολύ άνετα και δίνουν στα πόδια σας χώρο για να αναπνεύσουν. Επιλέξτε παπούτσια που είναι φτιαγμένα από φυσικά υλικά όπως δέρμα. Ψάξτε για κάλτσες από συνθετικές ίνες που απομακρύνουν την υγρασία από τα πόδια σας καλύτερα από το βαμβάκι ή το μαλλί.

6. Κόψτε τα νύχια των ποδιών σας

Κόψτε τα νύχια των ποδιών σας τακτικά, όσο μπορείτε πιο κοντά και ευθεία. Φροντίστε να μην τα κόψετε ώστε να σκάβουν στα πλαϊνά του δακτύλου σας. Μην μαζεύετε τα νύχια σας ή το δέρμα δίπλα τους.

7. Χρησιμοποιήστε πούδρα ποδιών

Μετά από ένα ντους, στεγνώστε καλά τα πόδια σας (μην ξεχνάτε το μέρος ανάμεσα στα δάχτυλα) και στην συνέχεια ρίξτε πάνω τους λίγη πούδρα . Σε κάποιους αρέσει το καλαμποκάλευρο. Αλλά η πούδρα που προστατεύει από τους μύκητες είναι καλύτερη επιλογή.

8. Διατηρείτε τα εργαλεία καθαρά

Καθαρίζετε και αποστειρώνετε το νυχοκόπτη, τις λίμες και το ψαλίδι σας κάθε φορά μετά τη χρήση τους. Για καλύτερη προστασία σας συνιστούμε πριν την κάθε χρήση να κάνετε μια επάλειψη με οινόπνευμα. Μην μοιράζεστε αυτά τα εργαλεία με κανέναν άλλον.

9. Αν μπορείτε, παραλείψτε το βερνίκι νυχιών

Το να βάφετε συχνά τα νύχια σας ή να φοράτε ψεύτικα νύχια μπορεί μερικές φορές να παγιδεύσει την υγρασία, δημιουργώντας ένα τέλειο μέρος για να αναπτυχθούν οι μύκητες. Είναι πιο πιθανό να αποφύγετε τους μύκητες των νυχιών των ποδιών, εάν μπορείτε να ζήσετε χωρίς βερνίκι.

10. Επιλέξτε ένα καθαρό studio νυχιών

Θέλετε ένα πεντικιούρ; Αναζητήστε ένα ινστιτούτο ομορφιάς που να έχει επίσημη άδεια και να φαίνεται προσεγμένο. Βεβαιωθείτε ότι αποστειρώνουν όλα τα εργαλεία τους μετά από κάθε χρήση και πριν από κάθε νέο πελάτη. Ακόμα καλύτερα θα είναι αν μπορείτε να φέρετε τα δικά σας αποστειρωμένα εργαλεία.

11. Χρησιμοποιήστε μια αντιμυκητιακή κρέμα

Εάν είχατε μύκητες στα νύχια των ποδιών στο παρελθόν, οι μύκητες στα νύχια θα βοηθήσουν ώστε να επανέλθουν και οι μύκητες στα πόδια σας. Xρησιμοποιήστε ένα ειδικό προϊόν σαν το fresh fingers στα νύχια σας αλλά και στο κάτω μέρος των ποδιών σας μία ή δύο φορές την εβδομάδα.

12. Πετάξτε παλιά παπούτσια και παντόφλες

Ο μύκητας μπορεί να ζήσει για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα μέσα σε παπούτσια και παντόφλες. Χρησιμοποιήστε ένα αντιμυκητιακό σπρέι στα καινούργια παπούτσια σας κάθε πρωί πριν τα φορέσετε. Ποτέ μην μοιράζεστε παπούτσια ή κάλτσες με άλλα άτομα.

13. Ελέγχετε τακτικά τα πόδια και τα δάχτυλα των ποδιών σας

Αν δείτε αλλαγή στο χρώμα ή την υφή των νυχιών, απευθυνθείτε αμέσως στον γιατρό. Εάν πιστεύετε ότι έχετε άλλη λοίμωξη ή μύκητα,  μιλήστε με τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας για το τι πρέπει να κάνετε. Ο οποιοσδήποτε μύκητας μπορεί να μετατραπεί σε μύκητα των νυχιών ή των ποδιών, αν δεν το θεραπεύσετε.

Θεραπείες στο σπίτι

1. Θεραπεία με λευκό ξίδι

Μία από τις καλύτερες λύσεις επιλογές για να αντιμετωπίσετε τους μύκητες νυχιών σε προχωρημένο στάδιο είναι το λευκό ξίδι. Πρόκειται για μια φυσική και αποτελεσματική θεραπεία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο σπίτι και είναι απολύτως ασφαλής.

Το ξίδι είναι ένα ισχυρό όξινο υγρό με ισχυρές αντιβακτηριακές και αντιμικροβιακές ιδιότητες. Περιέχει οργανικά οξέα που καταστρέφουν τα μικρόβια και σταματούν τη μόλυνση. Μπορεί επίσης να εμποδίσει την ανάπτυξη μυκήτων και να ανακουφίσει από τη φαγούρα.

Το λευκό ξίδι μπορεί επίσης να βοηθήσει στη θεραπεία διάφορων άλλων προβλημάτων των ποδιών, όπως είναι το “πόδι του αθλητή”, οι μυϊκές κράμπες και οι κάλλοι.

Οδηγίες Χρήσης για το λευκό ξίδι

  • Βάλτε σε μια λεκάνη νερό της βρύσης βάλτε 4 ποτήρια μεγάλα νερό και 1 ποτήρι λευκό ξίδι.
  • Τοποθετήστε τα πόδια σας μέσα αφού ανακατέψτε το ξίδι με το νερό και αφήστε τα περίπου 15-20 λεπτά.
  • Σκουπίστε τα πόδια σας πολύ καλά ειδικά ανάμεσα στα δάχτυλα με μια καθαρή πετσέτα. Αυτό θα πρέπει να το κάνετε 1 φορά την ημέρα μέχρι οι μύκητες των νυχιών να εξαφανιστούν τελείως.

Από τα παλιά χρόνια υπάρχει και μια συνταγή για την θεραπεία του μύκητα των νυχιών με ριζάλευρο και μηλόξυδο. Ανακατέψτε αυτά τα δυο υλικά και φτιάξτε μια παχύρευστη αλοιφή. Με ένα κομμάτι ύφασμα ή με ένα βαμβάκι βάλτε πάνω στην περιοχή που έχει προσβληθεί από μύκητες νυχιών. Αν οι μύκητες στα νύχια είναι σε αρχικό στάδιο θα ξεμπερδέψετε γρήγορα, αν είναι σε προχωρημένο στάδιο θα χρειαστεί να επιμείνετε για αρκετό διάστημα.

2. Θεραπεία με χλωρίνη

Η χρήση της χλωρίνης ως σπιτικής θεραπείας για τους μύκητες στα νύχια των ποδιών γίνεται όλο και πιο δημοφιλής τα τελευταία χρόνια και μπορώ να βεβαιώσω την αποτελεσματικότητά του ως θεραπεία. Όταν εμφάνισα για πρώτη φορά μύκητες στα νύχια των ποδιών μου, το χλώριο ήταν ένα από τα πρώτα πράγματα που δοκίμασα και πραγματικά έκανε θαύματα.

Σίγουρα γνωρίζετε την ιδιότητά του ως ισχυρού οξέος, με ευρύ φάσμα εφαρμογών. Χρησιμοποιείται στη βιομηχανία για τον καθαρισμό των δημόσιων δικτύων ύδρευσης, των πισινών και ως οικιακό καθαριστικό και λευκαντικό. Είναι γνωστό πως η σύνθεση της χλωρίνης, σκοτώνει το 99,99% των μικροβίων, βακτηρίων και μύκητων.

Η απολυμαντική δράση αυτής της σύνθεσης της χλωρίνης είναι πολύ αποτελεσματική, γι’ αυτό και όλο και περισσότεροι άνθρωποι τη χρησιμοποιούν για τη θεραπεία που αφορά του μύκητες νυχιών. Προσοχή. είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσετε ότι πρόκειται για μια επικίνδυνη χημική ουσία που μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο δέρμα, στα πνευμόνια αν εισπνεύσετε τις αναθυμιάσεις και γενικά μπορεί να επηρεάσει την υγεία εάν χρησιμοποιηθεί με ακατάλληλο τρόπο.

Εάν αποφασίσετε να θεραπεύσετε την μυκητίαση των νυχιών με την χλωρίνη, πρέπει οπωσδήποτε να ακολουθήσετε όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις για να διασφαλίσετε ότι η χρήση του είναι ασφαλής. Είναι ένας πολύ φθηνός και αποτελεσματικός τρόπος για να αντιμετωπίσετε τους μύκητες νυχιών ακόμα και σε προχωρημένο στάδιο

Οδηγίες για την χρήση της Χλωρίνης

  • Βάλτε σε μια μεγάλη λεκάνη νερό της βρύσης και προσθέστε περίπου μια μεζούρα (1 καπάκι) χλωρίνη.
  • Τοποθετήστε τα πόδια σας μέσα στο νερό και αφήστε τα για δέκα πέντε λεπτά.
  • Βγάλτε τα πόδια σας από το νερό και σκουπίστε τα πολύ καλά ειδικά ανάμεσα στα δάχτυλα με μια καθαρή πετσέτα. Αυτό θα πρέπει να το κάνετε από 2 έως 3 φορές την εβδομάδα μέχρι οι μύκητες των νυχιών να εξαφανιστούν τελείως.

3. Θεραπεία με Vicks

vicks για τους μυκητες των νυχιώνTo vicks το γνωρίζουν πολύ καλά οι παλιότεροι καθώς τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε μέσα σε όλα τα σπίτια και ήταν η Νο1 θεραπεία για το κρύωμα, την μπουκωμένη μύτη, τον πόνο στο στήθος και τον βήχα.

Μια πρόσφατη επιστημονική μελέτη έδειξε ότι τα ενεργά συστατικά του vicks (εκχύλισμα ευκάλυπτου και καμφορά),  μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικά για τη θεραπεία της ονυχομυκητίασης.

Οδηγίες χρήσης του Vicks

  • Καθημερινά θα πρέπει να βάζετε vicks στα νύχια που έχουν προσβληθεί από μύκητες και στην συνέχεια να φοράτε κάλτσες.
  • Επειδή πρέπει να αφήσετε τις κάλτσες τουλάχιστον 3 ώρες στα πόδια σας, το καλύτερο είναι κάνετε την επάλειψη το βράδυ πριν κοιμηθείτε.
  • Το πρωί που θα ξυπνήσετε, πλύντε με νερό τα πόδια σας και στεγνώστε τα πολύ καλά με μια καθαρή πετσέτα.

Όταν τα νύχια των ποδιών σας αρχίσουν να αποχρωματίζονται και να γίνονται εύθραυστα, αυτό σημαίνει ότι το Vicks λειτουργεί και πολύ γρήγορα θα απαλλαγείτε από τους μύκητες των νυχιών. Δεν το έχω δοκιμάσει ο ίδιος, αλλά γνωρίζω από φίλους ότι μπορεί λειτουργεί και έχει καλά αποτελέσματα ακόμα και όταν οι μύκητες νυχιών είναι σε προχωρημένο στάδιο.

Συνοψίζοντας

Οι μύκητες των νυχιών εμφανίζονται όταν ένας μύκητας προσβάλλει ένα νύχι ή το δέρμα κάτω από το νύχι. Οι μύκητες μπορούν να επιτεθούν στα νύχια σας μέσω μικρών τομών στο δέρμα γύρω από το νύχι σας ή μέσω του ανοίγματος μεταξύ του νυχιού σας και του δαχτύλου σας.

Εάν είστε υγιείς, οι μύκητες των νυχιών πιθανότατα δεν θα προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα. Εμφανισιακά σίγουρα δεν είναι ότι καλύτερο να βλέπεις ένα νύχι το οποίο έχει μύκητες, αλλά εκτός από την εμφάνιση συνήθως υπάρχει και πόνος. Εάν η λοίμωξη στα νύχια επιδεινωθεί αρκετά, από τον πόνο, θα δυσκολεύεστε ακόμα και να περπατήσετε. Αν φτάσετε σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας για να σας δώσει την καλύτερη θεραπεία.

Σχετικά Προϊόντα

Fresh Fingers

Όμορφα πόδια χωρίς μύκητες

fresh fingers

Fungostop

Ξεχάστε για πάντα μύκητες και φαγούρα στα πόδια

Fungostop

Myceril

Βιολογική κρέμα για την αντιμετώπιση των μυκήτων των ποδιών

Myceril Αγορά