Μύκητες στα πόδια : Πως δημιουργούνται και πως θα τους αντιμετωπίσετε

Photo of author
Written By Achilleas Kandis

Όταν λέμε μύκητας στα πόδια συνήθως εννοούμε τις επιφανειακές μυκητιάσεις του ποδιού. Αυτοί οι μύκητες εμφανίζονται συνήθως στο δέρμα ανάμεσα στα δάχτυλα μας (στην συνέχεια μπορεί να εξαπλωθούν και σε αλλα σημεία του ποδιού) αλλά και τα νύχια.

Αν αντιμετωπίσετε γρήγορα του μύκητες των ποδιών μπορείτε να σταματήσετε την εξάπλωση τους και να αποφύγετε περαιτέρω σοβαρά προβλήματα.

Πως προκαλούνται οι μύκητες των ποδιών

Ο μύκητας στα πόδια προκαλείται από διάφορα μικρόβια που ζουν σε νεκρά κύτταρα πάνω στο δέρμα, τις τρίχες και τα νύχια σας. Υπάρχουν περισσότερα από 80 είδη μυκήτων στα πόδια μας. Τα πόδια είναι το μέρος του σώματος που ζουν οι περισσότεροι μύκητες σε σχέση με άλλα μέρη του σώματος μας, όπως πχ είναι τα χέρια μας που πολύ πιθανόν να πίστευαν κάποιοι ότι υπάρχουν περισσότεροι μύκητες. Όλοι αυτοί οι μύκητες που ζουν στα πόδια μας, οι περισσότεροι δεν είναι επιβλαβής για την υγεία μας και δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.

Ο μύκητας στο δέρμα και τα δάχτυλα είναι ο πιο κοινός τύπος μύκητα στα πόδια. Έως και το 25% των ανθρώπων θα εμφανίσουν κάποια στιγμή στην ζωή τους κάποια ενόχληση, ίσως και σοβαρή από αυτή την πάθηση.

Εάν έχετε μύκητες στα πόδια σας και κάποια στιγμή λόγω της φαγούρας τα ξύσετε, ΠΡΟΣΟΧΗ!! ασυναίσθητα μην αγγίξετε άλλα μέρη του σώματός σας, όπως τις μασχάλες σας ή τη βουβωνική χώρα, γιατί υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο μύκητας να εξαπλωθεί και εκεί.

Πού ευδοκιμούν οι μύκητες των ποδιών;

Σε σκοτεινά, ζεστά, υγρά μέρη, όπως τα παπούτσια σας. Γι’ αυτό τους αρέσουν τα πόδια, επειδή συνήθως υπάρχουν όλες οι ευνοϊκές συνθήκες για να αναπαραχθούν . Για να σταματήσετε τους μύκητες των ποδιών να εξαπλώνονται, φροντίστε να πλένεται και να στεγνώνετε πολύ καλά τα πόδια σας τα πόδια σας όταν αυτά είναι ιδρωμένα και πριν φορέσετε τα παπούτσια σας βεβαιωθείτε πως έχουν αεριστεί πολύ καλά.

Πώς διαδίδονται οι μύκητες των ποδιών;

Οι μύκητες εισέρχονται στο σώμα μας μέσω μικροσκοπικών ρωγμών που υπάρχουν στο δέρμα μας. Μπορείτε πολύ εύκολα να κολλήσετε μύκητες αρκεί να αγγίξετε κάποιον που έχει. Μπορείτε επίσης να κολλήσετε μύκητες εάν περπατήσατε κάπου ξυπόλυτοι και στο ίδιο μέρος είχε περπατήσει κάποιος άλλος ο οποίος είχε μύκητες. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν περπατάτε ξυπόλητοι σε ζεστούς, υγρούς χώρους, όπως αποδυτήρια ή κάποια σάουνα, πισίνα κλπ.

Πόσο μεταδοτικοί είναι οι μύκητες;

Όχι τόσο όσο νομίζετε. Οι μύκητες των ποδιών αγαπούν τα μέρη με υγρασία, αλλά μπορεί να έχετε περισσότερες πιθανότητες να τον κολλήσετε αν δεν πλένετε ή στεγνώνετε καλά τα πόδια σας ή δεν αλλάζετε συχνά κάλτσες και παπούτσια.

Συμβουλές για την καταπολέμηση του μύκητα των ποδιών

Ο καλύτερος τρόπος για να καταπολεμήσετε τους μύκητες των ποδιών είναι να μειώσετε την έκθεσή σας σε αυτούς. Υπάρχουν απλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε τη μόλυνση από μύκητες στα πόδια και τα νύχια.

  1. Πλύνετε και στεγνώστε καλά τα πόδια σας μετά από προπόνηση ή άσκηση. Φροντίστε να πλύνετε καλά ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών σας.
  2. Εάν χρησιμοποιείτε κοινόχρηστο χώρο, όπως ντους στο γυμναστήριό σας ή πισίνα, φορέστε παντόφλες ή σαγιονάρες για να εξασφαλίσετε ότι τα πόδια σας δεν έρχονται σε επαφή με μολυσμένες επιφάνειες.
  3. Εάν υποψιάζεστε ότι μπορεί να έχετε κολλήσει μύκητες στα πόδια ή στα νύχια, αντιμετωπίστε το αμέσως με κρέμες για μύκητες ποδιών
  4. Επειδή οι μύκητες των ποδιών και των νυχιών ευδοκιμούν σε σκοτεινά, υγρά περιβάλλοντα, φορέστε παπούτσια που αναπνέουν και δεν παγιδεύουν τον ιδρώτα μέσα τους και μην ξεχνάτε να αλλάζετε συχνά τις κάλτσες σας. Επενδύστε σε κάλτσες που απομακρύνουν την υγρασία από το δέρμα σας.
  5. Φροντίστε να προστατεύετε τα πόδια σας στο σπίτι εάν κάποιος έχει μύκητες στα πόδια.

Μύκητες στα πόδια Θεραπεία στο σπίτι

Τα μέτρα για τη θεραπεία του μύκητα των ποδιών περιλαμβάνουν τη χρήση πιο κατάλληλων υποδημάτων (ώστε να αερίζονται τα πόδια) και την εξασφάλιση τακτικού πλυσίματος και στεγνώματος των ποδιών.

Αν δεν έχετε πολύ σοβαρό πρόβλημα με τους μύκητες μπορείτε μετά από το πλύσιμο και το στέγνωμα των ποδιών σας, να εφαρμόσετε κάποια κρέμα ή σπρέι όπως το fresh fingers. Θα έχετε άμεση ανακούφιση από την φαγούρα και σε λίγες μόνο μέρες οι μύκητες θα εξαφανιστούν.

Αν το πρόβλημα είναι μεγάλο και ο μύκητας έχει αναπτυχθεί και εξαπλωθεί ανησυχητικά, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιον γιατρό για να σας συνταγογραφήσει τοπικά αντιμυκητιασικά φάρμακα, για να θεραπεύσετε πιο αποτελεσματικά του μύκητες των ποδιών. Μπορείτε να εφαρμόσετε αυτές τις κρέμες απευθείας στο προσβεβλημένο δέρμα μία ή δύο φορές την ημέρα.

Συνήθως, χρειάζονται από 2 έως 4 εβδομάδες για να δράσει η κρέμα, αλλά μπορεί να λειτουργήσει πιο γρήγορα εάν η μόλυνση δεν είναι τόσο μεγάλη.

Εάν η θεραπεία με την κρέμα δεν έχει αποτέλεσμα, ένας γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει αντιμυκητιασικά χάπια, που έχουν ισχυρή δράση. Η διάρκεια και η δόση της θεραπείας θα εξαρτηθούν από τη σοβαρότητα της λοίμωξης.

Μύκητες στα νύχια των ποδιών θεραπεία (Ονυχομυκητίαση)

Οι θεραπείες για τους μύκητες στα νύχια στο σπίτι περιλαμβάνουν το τακτικό πλύσιμο του δέρματος γύρω από το νύχι και τη διατήρηση των ποδιών καθαρά και στεγνά.

Αν δεν έχετε πολύ σοβαρό πρόβλημα με τους μύκητες στα νύχια μπορείτε μετά από το πλύσιμο και το στέγνωμα των νυχιών σας, να εφαρμόσετε κάποια κρέμα ή σπρέι όπως το fresh fingers πάνω στο νύχια που υπάρχει η μόλυνση. Οι μύκητες των νυχιών φεύγουν πιο δύσκολα από αυτούς των ποδιών (μπορεί να χρειαστούν μήνες) για αυτό θα πρέπει να επιμένετε στην καθαριότητα και το σπρέι και να έχετε επιμονή

Μια παλαιότερη μελέτη διαπίστωσε ότι η θεραπεία της ονυχομυκητίασης με αλοιφές με μενθόλη, όπως το Vicks VapoRub, έδειξε θετική επίδραση στο 83% των συμμετεχόντων. Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν επίσης ότι το εκχύλισμα τσαγιού βοηθά στη θεραπεία του μύκητα των νυχιών. Ωστόσο, η έρευνα είναι περιορισμένη.

Αν υπάρχει πολύ σοβαρή μόλυνση στα νύχια των ποδιών σας οι δερματολόγοι αναφέρουν ότι τα αντιμυκητιακά χάπια έχουν υψηλότερο ποσοστό ίασης από τις τοπικές κρέμες. Λειτουργούν επίσης πιο γρήγορα, επομένως ένα άτομο μπορεί να χρειαστεί να τα πάρει για κάποιους μήνες.

Ο γιατρός μπορεί να συστήσει την αφαίρεση του νυχιού εάν η μόλυνση είναι τόσο σοβαρή ώστε δεν υπάρχει πιθανότητα θεραπείας. Ένας γιατρός μπορεί να το κάνει χειρουργικά ή χημικά. Και με τις δύο επιλογές θεραπείας, το νύχι μπορεί να αναπτυχθεί ξανά.

Πρόσφατα, οι επιστήμονες πειραματίστηκαν με τη χρήση λέιζερ για τη θεραπεία της ονυχομυκητίασης. Αν και οι ειδικοί υποδεικνύουν ότι η διαδικασία είναι ασφαλής, μπορεί να προκαλέσει πόνο και αιμορραγία.

Μπορώ να κολλήσω μύκητες από κάποιον στο σπίτι μου;

Ναί. Ο μύκητας των ποδιών μπορεί να παραμείνει σε σεντόνια, πετσέτες ή κοινά αντικείμενα. Μην μοιράζεστε πετσέτες και φροντίστε να κρατάτε τις επιφάνειες καθαρές αν αντιληφθείτε πως κάποιος απο την οικογένεια ή συγκάτοικος έχει μύκητες στα πόδια ή στα νύχια τους. Πλένετε καλά τα πόδια σας με σαπούνι και νερό τουλάχιστον μία φορά την ημέρα και στεγνώστε τα πολύ καλά

Πού μπορώ να περπατήσω ξυπόλητος;

Πουθενά. Ακόμα και αν έχετε πρόσφατα απαλλαγεί από τους μύκητες των ποδιών, μπορείτε να μολύνετε ξανά τον εαυτό σας περπατώντας ξυπόλητος στο σπίτι ακόμα και στο δικό σας ντους και στα δικά σας χαλιά. Να φοράτε πάντα παπούτσια σε δημόσιους χώρους. Ποτέ δεν ξέρεις τι μικρόβια ή μύκητες κρύβονται εκεί. Εάν πηγαίνετε σε γυμναστήριο, πισίνα ή ντους, φορέστε αθλητικά παπούτσια ή παντόφλες για ντους.

Τι γίνεται με το πεντικιούρ; Είναι Ασφαλείς;

Ναι, αλλά πρόσεχετε. Ποτέ μην υποθέτετε ότι ο-η επαγγελματίας που περιποιείται τα νύχια σας καθαρίζει τα εργαλεία του μετά από κάθε πελάτη. Αν δεν γνωρίζεται το κέντρο που θα πάτε για νύχια, την πρώτη φορά κλείστε αν μπορείτε το πρώτο ραντεβού, ώστε να είστε εσείς ο πρώτος πελάτης που θα χρησιμοποιηθούν τα εργαλεία.

Ο κίνδυνος της μη θεραπείας του μύκητα των ποδιών

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος από τη μη θεραπεία του μύκητα του ποδιού ή των νυχιών είναι ότι μπορεί να εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος, όπως τα χέρια και η βουβωνική χώρα.

Εάν για κάποιο λόγο δεν μπορείτε να θεραπεύσετε τα νύχια των ποδιών ή τα πόδια σας αμέσως, χρησιμοποιήστε τουλάχιστον μια αντιμυκητιακή τοπική κρέμα, γύρω από το σημείο της μόλυνσης. Αυτό θα βοηθήσει να μην εξαπλωθούν οι μύκητες και θα διατηρήσει το δέρμα σας ανέπαφο.

Fresh Fingers

Όμορφα πόδια χωρίς μύκητες

fresh fingers

Fungostop

Ξεχάστε για πάντα μύκητες και φαγούρα στα πόδια

Fungostop

Myceril

Βιολογική κρέμα για την αντιμετώπιση των μυκήτων των ποδιών

Myceril Αγορά