Μύκητες των νυχιών, αίτια, συμπτώματα, θεραπεία και πρόληψη

Photo of author
Written By misswebbie

 Ποια είναι τα αίτια της μυκητίασης στα νύχια ;

Η ονυχομυκητίαση είναι από τα συχνότερα δερματολογικά προβλήματα. Προσβάλει συνήθως ηλικιωμένους, άτομα που φορούν κλειστά παπούτσια για πολλές ώρες, αθλητές (κυρίως κολυμβητές), άτομα με υπεριδρωσία, ανοσοκατεσταλμένους, άτομα με τραυματισμένους όνυχες, με ασθένειες του κυκλοφορικού π.χ. φλεβική ανεπάρκεια, σακχαροδιαβητικούς και άτομα που έρχονται σε συχνή επαφή με νερό και απορρυπαντικά και γενικά εκτίθενται συχνά σε υγρασία και ζέστη.

Οι υπεύθυνοι μύκητες είναι πολλοί, οι συχνότεροι όμως είναι το Trichophyton Rubrum και το Trichophyton mentagrophytes.

• Πως εμφανίζεται η μυκητίαση στα νύχια και τι εικόνα παρουσιάζει στη συνέχεια ;

Η κλινική εικόνα της ονυχομυκητίασης έχει διάφορες μορφές. Η συχνότερη αυτών είναι η λεγόμενη «περιφερική ονυχομυκητίαση», η οποία εμφανίζεται ως κηλίδα άσπρου ή κίτρινου χρώματος στην άκρη του νυχιού. Καθώς η μόλυνση προχωρά τα νύχια γίνονται θαμπά, εύθρυπτα, παχιά και μαζεύουν κάτω από το ελεύθερο άκρο τους λευκωπό υλικό ενώ αναδύεται μια άσχημη οσμή. Σε πιο προχωρημένα στάδια το νύχι ανασηκώνεται και αποκολλάται από την κοίτη του, πονάει και επιμολύνεται από επιπλέον μικρόβια δημιουργώντας άσχημες φλεγμονές.

Αλλές κλινικές μορφές μυκητίασης ονύχων είναι : η «λευκή επιφανειακή» όπου βλέπουμε μικρά αδιαφανή λευκωπά νησίδια στην επιφάνεια του νυχιού, η «εγγύς υπωνύχια» όπου δημιουργείται μια λευκοκίτρινη περιοχή στο κάτω άκρο του νυχιού (κάτω από το μηνίσκο) που δημιουργεί έντονο πόνο.

Τέλος υπάρχει η «καντιντιασική ονυχομυκητίαση» όπου παρατηρείται κιτρινιπράσινη χρώση με οριζόντιες αυλακώσεις, ερυθρότητα και πόνος επί και πέριξ του όνυχα (παρωνυχία) και μπορεί να εξέρχεται πύον, ώσπου το νύχι αποκολλάται και καταστρέφεται.

• Τι άλλο πρέπει να γνωρίζω και πως γίνεται η διάγνωση ;

Οι μύκητες στα νύχια ΔΕΝ υποχωρούν από μόνοι τους, ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ!

 Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι μια νόσος μεταδοτική και ενδέχεται να προσβάλει άλλα σημεία του ίδιου ατόμου ή συγγενικά άτομα. Μπορεί ακόμα και να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις και άσχημες φλεγμονώδεις ασθένειες ( έκζεμα, γάγγραινα, ερυσίπελας, οζώδες ερύθημα κ.α.).

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΛΛΟΙΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΝΥΧΙΑ ΜΥΚΗΤΙΑΣΕΙΣ!

Μπορεί να πρόκειται για άλλες καταστάσεις που μοιάζουν οπτικά και συχνά μας μπερδεύουν, όπως η τραυματική ονυχία, η ψωρίαση, ο ομαλός λειχήνας, η νόσος Darier, το σ. Reiter, το έκζεμα, η γυροειδής αλωπεκία, αλλοιώσεις νυχιών από φάρμακα, η χρόνια παρωνυχία κ.α. Ο δερματολόγος μπορεί να δώσει τη λύση στο πρόβλημα διαγνωστικά αλλά και θεραπευτικά, είτε κλινικά είτε ζητώντας εξέταση δείγματος του προσβεβλημένου όνυχα για την εύρεση και ταυτοποίηση του υπεύθυνου μύκητα.

• Πως θεραπεύονται οι μύκητες στα νύχια ;

 

Η θεραπεία των μυκήτων στα νύχια δεν είναι απλή διαδικασία, ιδίως όταν η κατάσταση είναι παραμελημένη και προχωρημένη.

Υπάρχουν πολλά τοπικά σκευάσματα (κρέμες, λάκες, λοσιόν) με φαρμακευτικά ή φυσικά συστατικά (ciclopirox, amorolfine, terbinafine, αζόλες, αιθέρια έλαια λεβάντας, tea-tree, orange, lemon-grass) που όμως έχουν ικανοποιητικό αποτέλεσμα μόνο σε περιπτώσεις ήπιας επιφανειακής ή μικρής έκτασης περιφερικής ονυχομυκητίασης αρχικού σταδίου.

Fungostop

Ετσι χρησιμεύουν περισσότερο ως συμπληρωματική θεραπεία ή ως αναγκαστική υποθεραπεία μυκητιάσεων ό,που η λήψη θεραπείας από το στόμα αντενδείκνυται για διάφορους λόγους.

Τα αντιμυκητιασικά χάπια είναι η αποτελεσματικότερη λύση, προϋποθέτουν όμως συμμόρφωση του ασθενούς και παρακολούθηση γιατί είναι πολύμηνες δυνατές θεραπείες και χρειάζεται μέθοδος και τακτικός έλεγχος. Χρησιμοποιούνται τριών ειδών ουσίες : η τερμπιναφίνη, η φλουκοναζόλη και η ιτρακοναζόλη.

Επικουρικά ο ασθενής  μπορεί να βοηθηθεί σημαντικά από τη χρήση ειδικού laser ή φωτοδυναμικής θεραπείας που σκοτώνει τους μύκητες.

Σε πολύ προχωρημένες περιπτώσεις συνιστάται το «λιώσιμο» του προσβεβλημένου όνυχα με τοπικό σκεύασμα ουρίας ή ακόμα και χειρουργική αφαίρεση.

Φυσικά μέρος της θεραπείας είναι και η απολύμανση των μολυσμένων με μύκητες υποδημάτων σύμφωνα με τις οδηγίες του δερματολόγου σας.

• Tι μπορώ να κάνω προληπτικά για να προφυλαχτώ από τους μύκητες στα νύχια ;

Η πρόληψη είναι σημαντικότερη της θεραπείας. Γι’αυτό :

  • Φοράτε κλειστά υποδήματα όσο λιγότερο γίνετε.
• Χρησιμοποιείτε βαμβακερές κάλτσες τις οποίες αλλάζετε 1-2 φορές την ημέρα ή αν γίνεται αφήνετε τα πόδια σας γυμνά να αναπνέουν.
• Μη φοράτε κάλτσες όταν κοιμάστε.
• Μετά το μπάνιο ή το κολυμβητήριο στεγνώνετε καλά τα πόδια, με ιδιαίτερη φροντίδα ανάμεσα στα δάκτυλα.
• Μην περπατάτε ξυπόλητοι, ιδίως σε πολυσύχναστους ή υγρούς χώρους.
• Μην μοιράζεστε τις παντόφλες και τα υποδήματα σας.
• Μην τραυματίζετε τα νύχια σας με σκληρά και στενά παπούτσια.
• Μη διατηρείτε τα νύχια σας συνεχώς βαμμένα και μη χρησιμοποιείτε ψεύτικα νύχια.
• Περιποιηθείτε τα νύχια σας και λιμάρετε τακτικά ώστε να τα βοηθήσετε να διατηρήσουν υγιές σχήμα και πάχος για να μην τραυματίζονται και να μπορούν να αναπτύσσονται με φυσιολογική ταχύτητα.
• Απολυμαίνετε κάθε φορά μετά τη χρήση τα εργαλεία του μανικιούρ-πεντικιούρ.
• Μην αφήνετε μια ονυχομυκητίαση να προχωρήσει.
• Χρησιμοποιείστε γάντια στα χέρια αν έρχεστε σε συχνή επαφή με νερό και απορρυπαντικά.
• Μην αφήνετε ανεξέλεγκτες προδιαθεσικές καταστάσεις που ευνοούν τους μύκητες π.χ. σακχαρώδης διαβήτης, αγγειακές διαταραχές άκρων κ.τ.λ.

Μαρία Νικολαίδου
Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος

Πηγή : uromed.gr

Fungostop

Fungostop : Κρέμα για τους μύκητες των ποδιών

Σας απαλλάσσει από τους μύκητες
Ανακουφίζει από τη φαγούρα και τον ερεθισμό
Εξαλείφει τη δυσάρεστη μυρωδιά

39€  78€