18 τιπς για να μειώσετε το φούσκωμα στην κοιλιά

Photo of author
Written By Vicky Drivelou

Το φούσκωμα μπορεί να προκαλέσει δυσφορία, αλλά υπάρχουν πολλοί τρόποι για να μειωθεί.

Η άσκηση, τα συμπληρώματα, το μασάζ, οι διατροφικές αλλαγές και άλλες στρατηγικές μπορούν να βοηθήσουν στη γρήγορη μείωση του φουσκώματος.

Το φούσκωμα της κοιλιάς είναι όταν η κοιλιά αισθάνεται γεμάτη και σφιχτή.

Γιατί είμαι τόσο φουσκωμένη

Το φούσκωμα συνήθως οφείλεται σε συσσώρευση αερίων κάπου στο γαστρεντερικό σύστημα.

Το φούσκωμα κάνει την κοιλιά να φαίνεται μεγαλύτερη από το συνηθισμένο και μπορεί επίσης να την αισθάνεστε ευαίσθητη ή επώδυνη.

Η κατακράτηση υγρών στο σώμα μπορεί επίσης να οδηγήσει σε φούσκωμα.

Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσετε το φούσκωμα και να αποκτήσετε επίπεδη κοιλιά είναι να προσδιορίσετε την αιτία του.

Κοινές αιτίες που προκαλούν φούσκωμα είναι:

  • Πεπτικά προβλήματα: Η δυσκοιλιότητα, οι τροφικές αλλεργίες και δυσανεξίες μπορεί να οδηγήσουν σε φούσκωμα. Όταν τα κόπρανα συσσωρεύονται στο παχύ έντερο, μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα και αίσθημα δυσφορίας. Η περίσσεια αερίων μπορεί επίσης να συσσωρευτεί πίσω από τα κόπρανα, επιδεινώνοντας το φούσκωμα.
  • Διατροφή: Τα ανθρακούχα ποτά, το πολύ αλάτι ή η ζάχαρη και η έλλειψη αρκετών φυτικών ινών στη διατροφή μπορούν να προκαλέσουν φούσκωμα.
  • Ορμονικές αλλαγές: Πολλές γυναίκες εμφανίζουν φούσκωμα πριν και κατά τη διάρκεια της περιόδου τους λόγω ορμονικών αλλαγών και της κατακράτησης.

Τι ανακουφίζει το φούσκωμα γρήγορα

Το φούσκωμα συμβαίνει συνήθως όταν συσσωρεύεται περίσσεια αερίων στο στομάχι ή στα έντερα.

Όταν το φούσκωμα εμφανίζεται αμέσως μετά από ένα γεύμα, συνήθως υποχωρεί μόνο του, αλλά συχνά είναι δυνατόν να επιταχυνθεί αυτή η διαδικασία.

Πολλές σπιτικές θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση του πόνου και της δυσφορίας του φουσκώματος.

Τα παρακάτω τιπς μπορεί να σας βοηθήσουν να απαλλαγείτε γρήγορα από τη φουσκωμένη κοιλιά.

1. Πηγαίνετε μια βόλτα

Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να κάνει το έντερο να κινείται πιο τακτικά, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στην απελευθέρωση των περιττών αερίων και κοπράνων.

Το να κινείται το έντερο είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν ένα άτομο αισθάνεται δυσκοιλιότητα.

Μια βόλτα γύρω από το τετράγωνο μπορεί να προσφέρει γρήγορη ανακούφιση από την πίεση των αερίων.

2. Δοκιμάστε στάσεις γιόγκα

Ορισμένες στάσεις γιόγκα μπορούν να τοποθετήσουν τους μύες της κοιλιάς με τρόπο που ενθαρρύνει την απελευθέρωση της περίσσειας αερίων από τον γαστρεντερικό σωλήνα.

Αυτό μπορεί να μειώσει το φούσκωμα.

Η στάση του παιδιού, η στάση του χαρούμενου μωρού και τα καθίσματα μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να ανακουφιστούν γρήγορα από τη συσσώρευση αερίων.

3. Χρησιμοποιήστε κάψουλες μέντας

Οι κάψουλες με έλαιο μέντας μπορεί επίσης να είναι χρήσιμες για τη δυσπεψία και τα σχετικά αέρια.

Οι κατασκευαστές τις διαθέτουν συνήθως στην αγορά ως θεραπεία για τα συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου (IBS), αλλά και οι άνθρωποι χωρίς IBS μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν για να ανακουφίσουν το φούσκωμα.

Η μέντα λειτουργεί χαλαρώνοντας τους εντερικούς μύες, γεγονός που επιτρέπει στα αέρια και τα κόπρανα να μετακινούνται πιο αποτελεσματικά.

Οι άνθρωποι πρέπει πάντα να ακολουθούν τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία. Όποιος είναι επιρρεπής στην καούρα μπορεί να χρειαστεί να αποφύγει τη μέντα.

4. Δοκιμάστε κάψουλες ανακούφισης από τα αέρια

Τα χάπια και το υγρό σιμεθικόνης είναι φάρμακα κατά των αερίων που μπορούν να βοηθήσουν στην απομάκρυνση της περίσσειας αέρα από τον πεπτικό σωλήνα.

Είναι σημαντικό να λαμβάνετε πάντα τα φάρμακα σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στην ετικέτα.

5. Δοκιμάστε το κοιλιακό μασάζ

Το μασάζ στην κοιλιά μπορεί να βοηθήσει να κινηθεί το έντερο. Ένα μασάζ που ακολουθεί τη διαδρομή του παχέος εντέρου είναι ιδιαίτερα χρήσιμο.

Οι άνθρωποι μπορούν να ακολουθήσουν τα παρακάτω βήματα για να το κάνουν αυτό:

  1. Τοποθετήστε τα χέρια ακριβώς πάνω από το δεξί οστό του ισχίου.
  2. Τρίψτε με κυκλική κίνηση με ελαφριά πίεση προς τα πάνω, προς τη δεξιά πλευρά του θώρακα.
  3. Τρίψτε κατ’ ευθείαν στην άνω περιοχή της κοιλιάς προς τον αριστερό θώρακα.
  4. Συνεχίστε να τρίβετε αργά προς τα κάτω προς το αριστερό οστό του ισχίου.
  5. Επαναλάβετε ανάλογα με τις ανάγκες.
  6. Εάν το μασάζ προκαλεί πόνο, είναι καλύτερο να το διακόψετε αμέσως.

6. Χρησιμοποιήστε αιθέρια έλαια

Μια έρευνα εξέτασε την αποτελεσματικότητα των συμπληρωμάτων που περιείχαν ένα συνδυασμό αιθέριου ελαίου μάραθου και κουρκουμίνης σε 116 άτομα με ήπιο έως μέτριο IBS.

Μετά από 30 ημέρες, οι άνθρωποι ανέφεραν βελτίωση των συμπτωμάτων του IBS, συμπεριλαμβανομένου του φουσκώματος και του κοιλιακού πόνου.

Οι άνθρωποι δεν πρέπει να καταναλώνουν αιθέρια έλαια χωρίς να μιλήσουν πρώτα με έναν γιατρό, επειδή ορισμένα σκευάσματα μπορεί να είναι τοξικά ή να επηρεάσουν τη φαρμακευτική αγωγή, ενώ δεν υπάρχει ρύθμιση των δοσολογιών.

7. Κάντε ένα ζεστό μπάνιο

Η θερμότητα του λουτρού μπορεί να προσφέρει ανακούφιση για μια ταλαιπωρημένη κοιλιά.

Η χαλάρωση μπορεί να μειώσει τα επίπεδα άγχους, γεγονός που μπορεί να επιτρέψει στον γαστρεντερικό σωλήνα να λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά και να βοηθήσει στη μείωση του φουσκώματος.

Μακροπρόθεσμες λύσεις για το φούσκωμα

Οι γρήγορες λύσεις δεν είναι πάντα αποτελεσματικές για ορισμένες αιτίες του φουσκώματος.

Ωστόσο, τα άτομα που έχουν συχνό φούσκωμα μπορεί να διαπιστώσουν ότι ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να αντιμετωπίσουν τις αιτίες και να μειώσουν το φούσκωμα με την πάροδο του χρόνου.

Μπορείτε να ακολουθήσερε τα παρακάτω απλά βήματα για να προσπαθήσετε να αποτρέψετε το φούσκωμα μακροπρόθεσμα:

8. Αυξήστε σταδιακά τις φυτικές ίνες

Η κατανάλωση περισσότερων φυτικών ινών βοηθά στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και του φουσκώματος.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι η κατανάλωση υπερβολικά πολλών φυτικών ινών ή η πολύ γρήγορη αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών μπορεί να προκαλέσει ακόμη περισσότερα αέρια και φούσκωμα.

Η συμπερίληψη μιας λογικής ποσότητας φυτικών ινών στη διατροφή ενός ατόμου, ενώ παράλληλα φροντίζετε να πίνετε αρκετό νερό, θα βοηθήσει στην πρόληψη αυτού του φαινομένου.

Οι περισσότεροι διατροφολόγοι συνιστούν στους ενήλικες να καταναλώνουν περίπου 18-38 γρ φυτικών ινών την ημέρα.

Επομένως, μόνο το 7% των ανθρώπων καλύπτει τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη φυτικών ινών των 25 γρ για τις γυναίκες και των 38 γρ για τους άνδρες.

Όταν αυξάνετε την πρόσληψη φυτικών ινών, είναι προτιμότερο να ξεκινάτε αργά και να αυξάνετε την πρόσληψη σε διάστημα αρκετών εβδομάδων, ώστε να επιτρέψετε στον οργανισμό να προσαρμοστεί σε αυτή την αλλαγή στη διατροφή.

9. Αντικαταστήστε τα αναψυκτικά με νερό

Τα αφρώδη, ανθρακούχα ποτά περιέχουν αέρια που μπορεί να συσσωρευτούν στο στομάχι.

Το διοξείδιο του άνθρακα που κάνει τη σόδα και τα παρόμοια ροφήματα ανθρακούχα μπορεί επίσης να προκαλέσει φούσκωμα στο στομάχι.

Τα σάκχαρα ή τα τεχνητά γλυκαντικά στη διατροφή μπορούν επίσης να προκαλέσουν αέρια και φούσκωμα.

10. Αποφύγετε το μάσημα τσίχλας

Οι αλκοόλες ζάχαρης στις τσίχλες μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα σε ορισμένους ανθρώπους.

Η κατάποση αέρα κατά τη μάσηση μπορεί επίσης να οδηγήσει σε φούσκωμα και πόνο από αέρια.

Οι άνθρωποι μπορούν αντ’ αυτού να χρησιμοποιήσουν μέντες τζίντζερ ή μέντα για να φρεσκάρουν την αναπνοή τους.

11. Να είστε πιο δραστήριοι κάθε μέρα

Η άσκηση βοηθά το σώμα σας να μετακινήσει τα κόπρανα και τα αέρια από το παχύ έντερο και μπορεί να κάνει τις κινήσεις του εντέρου πιο τακτικές.

Απελευθερώνει επίσης επιπλέον νάτριο από το σώμα μέσω της εφίδρωσης, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από την κατακράτηση.

Είναι ζωτικής σημασίας να πίνετε άφθονο νερό πριν και μετά την άσκηση για να παραμείνετε ενυδατωμένοι, καθώς η αφυδάτωση μπορεί να επιδεινώσει τη δυσκοιλιότητα.

12. Τρώτε σε τακτά χρονικά διαστήματα

Πολλοί άνθρωποι βιώνουν φούσκωμα αμέσως μετά από ένα μεγάλο γεύμα.

Είναι δυνατόν να το αποφύγετε αυτό τρώγοντας πολλά μικρότερα γεύματα κάθε μέρα, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν να διατηρηθεί σε κίνηση το πεπτικό σύστημα.

Η γρήγορη κατάποση της τροφής μπορεί να εισάγει αέρα στον πεπτικό σωλήνα. Το να πίνουν από καλαμάκι μπορεί επίσης να οδηγήσει τους ανθρώπους να καταπίνουν περισσότερο αέρα, ο οποίος με τη σειρά του οδηγεί σε αέρια και φούσκωμα.

Τα άτομα που έχουν φούσκωμα θα πρέπει να αποφεύγουν τη χρήση καλαμάκι αν είναι δυνατόν και να προσπαθούν να τρώνε αργά για να αποφεύγουν την κατάποση αέρα κατά τη διάρκεια των γευμάτων.

13. Δοκιμάστε τα προβιοτικά

Τα προβιοτικά είναι καλά βακτήρια που ζουν στο έντερο.

Η λήψη ενός προβιοτικού συμπληρώματος μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση των βακτηρίων του παχέος εντέρου που μπορεί να παράγουν αέρια και να προκαλέσουν φούσκωμα.

14. Μειώστε το αλάτι

Η περίσσεια νατρίου προκαλεί την κατακράτηση νερού στο σώμα.

Αυτό μπορεί να προκαλέσει ένα πρησμένο και φουσκωμένο αίσθημα στην κοιλιά και σε άλλες περιοχές του σώματος, όπως τα χέρια και τα πόδια.

15. Αποκλείστε ιατρικές καταστάσεις

Σε ορισμένες περιπτώσεις, το φούσκωμα μπορεί να οφείλεται σε κάποια ιατρική πάθηση.

Για να απαλλαγείτε από αυτό το φούσκωμα, ένα άτομο μπορεί να χρειαστεί βοήθεια από γιατρό για να διαγνώσει και να διαχειριστεί την κατάστασή του.

Η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Crohn και της ελκώδους κολίτιδας, μπορεί να προκαλέσει στους ανθρώπους φούσκωμα.

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS), μπορεί επίσης να προκαλέσει αυτό το σύμπτωμα.

Γυναικολογικές παθήσεις, όπως η ενδομητρίωση και οι κύστεις των ωοθηκών, μπορούν επίσης να προκαλέσουν πόνο, πρήξιμο και αίσθημα φουσκώματος στην περιοχή της κοιλιάς.

Τα άτομα με αυτά τα συμπτώματα θα πρέπει να τα συζητήσουν με έναν γιατρό, ο οποίος θα θέλει επίσης να γνωρίζει για τυχόν σχετικό οικογενειακό ιατρικό ιστορικό και άλλες ιατρικές καταστάσεις.

Ο γιατρός μπορεί να παραγγείλει διαγνωστικές εξετάσεις για να αναζητήσει τυχόν προβλήματα. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν ακτινογραφία, υπερηχογράφημα, κολονοσκόπηση ή εξετάσεις αίματος.

16. Εξετάστε το ενδεχόμενο μιας δίαιτας χαμηλής περιεκτικότητας σε FODMAP

Η δοκιμή μιας δίαιτας χαμηλής περιεκτικότητας σε FODMAP, μπορεί να βοηθήσει ένα άτομο να αποκλείσει συγκεκριμένες τροφές που προκαλούν φούσκωμα.

Ωστόσο, αυτό θα πρέπει να γίνεται σε συνεννόηση με γιατρό ή διαιτολόγο.

Οι FODMAPs είναι ένας τύπος υδατάνθρακα που εμφανίζεται σε πολλά διαφορετικά τρόφιμα.

Μια έρευνα 12 μελετών διαπίστωσε ότι η κατανάλωση τροφίμων χαμηλής περιεκτικότητας σε FODMAP μείωσε τα συμπτώματα του IBS κατά μέσο όρο 45%.

17. Να τηρείτε ημερολόγιο διατροφής

Οι τροφικές δυσανεξίες ευθύνονται για πολλές περιπτώσεις φουσκώματος. Μπορούν να οδηγήσουν σε υπερβολικά αέρια στο πεπτικό σύστημα.

Το φούσκωμα είναι σύνηθες σε άτομα που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη και δεν μπορούν να χωνέψουν το σάκχαρο λακτόζη στα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Η αυτοάνοση δυσανεξία στη γλουτένη, γνωστή ως κοιλιοκάκη, είναι ένας άλλος πιθανός ένοχος.

Για τα άτομα των οποίων το φούσκωμα συμβαίνει μετά τα γεύματα, η παρακολούθηση της πρόσληψης τροφής και ποτού για αρκετές εβδομάδες θα πρέπει να βοηθήσει να προσδιοριστεί εάν συγκεκριμένες τροφές είναι υπεύθυνες.

18. Κοιτάξτε τα συμπληρώματα και τα φάρμακα

Ορισμένα συμπληρώματα, όπως ο σίδηρος, μπορεί να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα και άλλα συμπτώματα δυσπεψίας. Αυτό μπορεί να αυξήσει το φούσκωμα.

Το κάλιο, από την άλλη πλευρά, μπορεί να μειώσει το φούσκωμα βοηθώντας στην εξισορρόπηση των επιπέδων νατρίου του οργανισμού.

Τα φάρμακα μπορεί επίσης να προκαλέσουν παρενέργειες που επηρεάζουν τη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος ή να προκαλέσουν δυσπεψία.

Εάν συμβεί αυτό, ο γιατρός ή ο φαρμακοποιός μπορεί να προτείνει εναλλακτικές λύσεις που είναι πιο ήπιες για το πεπτικό σύστημα.

Πότε να επισκεφθείτε γιατρό

Αν και δεν είναι συχνό φαινόμενο, το φούσκωμα και το πρήξιμο της κοιλιάς μπορεί να υποδηλώνουν μια σοβαρή ιατρική κατάσταση.

Η ηπατική νόσος, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, η καρδιακή ανεπάρκεια, τα νεφρικά προβλήματα και ορισμένοι τύποι καρκίνου μπορούν να προκαλέσουν φούσκωμα.

Το φούσκωμα που συνεχίζεται για ημέρες ή εβδομάδες μπορεί να υποδηλώνει ένα πρόβλημα υγείας που χρήζει ιατρικής φροντίδας.

Συνιστάται να μιλήσετε σε γιατρό για συνεχιζόμενο φούσκωμα που δεν υποχωρεί με την πάροδο του χρόνου.

Τα άτομα των οποίων το φούσκωμα εμφανίζεται παράλληλα με αυτά τα συμπτώματα θα πρέπει να αναζητήσουν ιατρική συμβουλή:

  • αλλαγές στην όρεξη ή δυσκολία στο φαγητό
  • διάρροια
  • εμετός
  • απώλεια βάρους
  • πυρετός
  • έντονος κοιλιακός πόνος
  • έντονο κόκκινο αίμα στα κόπρανα
  • Μαύρα ή σκούρα καστανοκόκκινα κόπρανα.

Συμπέρασμα

Τελικά, οι αιτίες που προκαλούν φούσκωμα είναι υποκειμενικές.

Τις περισσότερες φορές, το φούσκωμα οφείλεται σε δευτερεύοντα ζητήματα που μπορούν να επιλυθούν με αλλαγές στον τρόπο ζωής ή με θεραπείες OTC.

Οι άνθρωποι θα πρέπει να επισκεφθούν έναν γιατρό εάν το φούσκωμα συνεχίζεται ή εμφανίζεται με άλλα συμπτώματα.

Ο προσδιορισμός της υποκείμενης αιτίας του φουσκώματος και άλλων πεπτικών προβλημάτων είναι το πρώτο βήμα για να λάβετε θεραπεία και να αισθανθείτε καλύτερα.