Ξηροδερμία στο κεφάλι : 9 φυσικοί τρόποι για να την αντιμετωπίσετε

Photo of author
Written By Καλιρρόη Κατσιάνου

Υπάρχουν διάφορες πιθανές αιτίες για την ξηροδερμία στο κεφάλι. Αυτές περιλαμβάνουν το πολύ συχνό λούσιμο των μαλλιών, τη μη κατανάλωση αρκετού νερού και την αντίδραση σε ισχυρά προϊόντα περιποίησης μαλλιών. Άλλες πιθανές αιτίες έχουν να κάνουν με καταστάσεις υγείας όπως είναι η ψωρίαση η οποία θα μπορούσε επίσης να οδηγήσουν σε ξηροδερμία.

Εάν ένα άτομο έχει ξηροδερμία κεφαλής, μπορεί να παρουσιάσει:

  • φαγούρα – κνησμό
  • πόνο από πληγές
  • τριχόπτωση
  • πιτυρίδα

Ωστόσο, μπορεί ένα άτομο με φυσικούς τρόπους να θεραπεύσει την ξηροδερμία της κεφαλής στο σπίτι. Παρόλο που μπορεί να μην λειτουργούν για όλους, οι παρακάτω μέθοδοι είναι μερικές πιθανές σπιτικές θεραπείες που μπορεί να έχουν αξία.

Αντιμετώπιση Ξηροδερμίας

1. Λάδι καρύδας

Το έλαιο καρύδας μπορεί να είναι αποτελεσματικό στην ενυδάτωση του κεφαλιού. Το έλαιο καρύδας έχει κάποια αναγνώριση στην ιατρική κοινότητα ως αποτελεσματικό ενυδατικό μέσο.

Μια έρευνα έχει δείξει ότι το λάδι καρύδας είναι ασφαλές και αποτελεσματικό στην αντιμετώπισης της ξηροδερμίας.

Ωστόσο, μια άλλη μελέτη έδειξε ότι παρόλο που το έλαιο καρύδας δεν είχε καμία αρνητική επίδραση, δεν υπήρχε αξιοσημείωτη διαφορά των ανθρώπων που χρησιμοποιούσαν το έλαιο και εκείνων που δεν το χρησιμοποιούσαν. Σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές συνέκριναν τις πρακτικές περιποίησης των μαλλιών 240 φοιτητών ιατρικής.

2. Έλαιο Τεϊόδεντρου

Το έλαιο τεϊόδεντρου είναι ένα δημοφιλές αιθέριο έλαιο που πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν για τα πολλά οφέλη του για την υγεία.

Σύμφωνα με μια ερευνητική ανασκόπηση στο περιοδικό Clinical Microbiology Reviews, το έλαιο τεϊόδεντρου μπορεί να έχει αντιμυκητιασικές, αντισηπτικές και αντιβιοτικές ιδιότητες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ξηροδερμία στο κεφάλι με πληγές.

3. Αλόη βέρα

Μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν την αλόη βέρα για ανακούφιση από εγκαύματα και ξηρό δέρμα. Μια ερευνα έδειξε ότι οι άνθρωποι μπορεί να νιώσουν ανακούφιση με την αλόη βέρα λόγω των αντιφλεγμονωδών επιδράσεών της.

Όταν ένα άτομο την εφαρμόζει στο κεφάλι του, η αλόη βέρα μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του κνησμού που σχετίζεται με το ξηρό τριχωτό της κεφαλής. Μπορεί επίσης να βοηθήσει και στην ενυδάτωση.

Μια παλιά μελέτη που συνέκρινε τη χρήση τζελ αλόης βέρα με ένα placebo τζελ σε 44 συμμετέχοντες με δερματίτιδα λόγω σμήγματος, η οποία είναι μια κατάσταση που προκαλεί φολιδωτό δέρμα, διαπίστωσε ότι το τζελ αλόης βέρα ήταν πιο αποτελεσματικό και υπήρξε μεγάλη μείωση στον κνησμό.

Αν έχετε αλόη στο κήπο σας ή στο μπαλκόνι σας, μπορείτε να κόψετε ένα φύλλο και να αφαιρέσετε απο το εσωτερικό του το τζελ της Αλόης. Αυτό το τζέλ διατηρείται άριστα στο ψυγείο για πολλές ημέρες. Καλό θα είναι καθημερινά να κάνετε ένα απαλό μασάζ στο κεφάλι με τις άκρες των δαχτύλων σας.

4. Ελαιόλαδο

Στη διατροφή, το ελαιόλαδο είναι γνωστό για τις ευεργετικές του ιδιότητες στο δέρμα αλλά και για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Μια πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι το ελαιόλαδο έχει συμβάλει στην ενίσχυση της επούλωσης των πληγών και της αναγέννησης του δέρματος σε μελέτες σε ζώα, κυρίως μέσω των αντιφλεγμονωδών επιδράσεών του.

Καθημερινά μπορείτε να βάζετε μια μικρή ποσότητα ελαιόλαδου στα χέρια σας και να κάνετε απαλό μασάζ με τα δάχτυλα σας περίπου για 5 – 10 λεπτά.

5. Φουντουκιά

Το φουντούκι μπορεί να έχει κάποιες προστατευτικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που θα μπορούσαν να είναι αποτελεσματικές στη θεραπεία μικρών δερματικών παθήσεων όπως το ηλιακό έγκαυμα στο δέρμα.

Οι ερευνητές έχουν εξετάσει αυτές τις ιδιότητες τόσο σε μελέτες σε ζώα όσο και σε ανθρώπους, σύμφωνα με με μια έρευνα που έγινε το 2013*.

Βάλτε λίγα φουντούκια στο μπλέντερ για να γίνουν σκόνη, στην συνέχεια προσθέστε λίγο ελαιόλαδο για να δημιουργηθεί μια απαλή κρέμα. Απλώστε την κρέμα αυτή στο κεφάλι σας και κάντε 5-10 λεπτά απαλό μασάζ.

6. Πουρές μπανάνας

Ο πουρές μπανάνας μπορεί επίσης να βοηθήσει στα συμπτώματα φαγούρας στο κεφάλι. Σύμφωνα με ορισμένες έρευνες, τα θρεπτικά συστατικά στις μπανάνες μπορεί να εχει θεαματικά αποτελέσματα στον κνησμό.

Μια ερευνητική εργασία, για παράδειγμα, έδειξε ότι το κάλιο, τα λιπαρά οξέα και βιταμίνες στις μπανάνες μπορούν να βοηθήσουν στην ενυδάτωση του κεφαλιού, στην αντιμετώπιση της πιτυρίδας και στη βελτίωση της υγείας των μαλλιών. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι άνθρωποι μπορούν να δοκιμάσουν αυτή τη φυσική θεραπεία για την ξηροδερμία, φτιάχνοντας το δικό τους μαλακτικό μαλλιών μπανάνας στο σπίτι.

7. Λάδι αβοκάντο

Το έλαιο αβοκάντο θα μπορούσε να προσφέρει πολλά πιθανά οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της ενυδάτωσης του δέρματος για την ξηροδερμία στο κεφάλι. Έρευνα σε ζώα δείχνουν ότι η τοπική χρήση του ελαίου αβοκάντο θα μπορούσε να ενισχύσει την επούλωση των πληγών και να μειώσει τη φλεγμονή, γεγονός που θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της ξηρότητας του τριχωτού της κεφαλής.

Όπως αναφέραμε πριν και για τις μπανάνες, έτσι και με το αβοκάντο μπορείτε να δοκιμάσετε να το πολτοποιήσετε και να το εφαρμόσετε στο τριχωτό της κεφαλής για να προσφέρει επιπλέον υγρασία.

8. Έλαιο Jojoba

Το έλαιο Jojoba θα μπορούσε επίσης να προσφέρει κάποια ανακούφιση στο πρόβλημα που έχει σχέση με τον κνησμό και την φαγούρα.

Μια ερευνητική ανασκόπηση αναφέρει ότι ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι το υγρό κερί τζοτζόμπα, το οποίο είναι μια ένωση που προέρχεται από το φυτό Simmondsia chinensis, μπορεί να βοηθήσει στην ενυδάτωση του κεφαλιού.

Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι οι ερευνητές αυτής της ανασκόπησης δηλώνουν ότι είναι απαραίτητη περισσότερη έρευνα σχετικά με τη jojoba.

9. Γιαούρτι και αυγό

Ένα άρθρο στο περιοδικό BMC Complementary and Alternative Medicine* αναφέρει ότι ορισμένοι άνθρωποι στην Παλαιστίνη χρησιμοποιούσαν γιαούρτι και αυγά ως παραδοσιακή σπιτική θεραπεία για το ξηρό δέρμα της κεφαλής και τα ξηρά μαλλιά.

Η περιεκτικότητα των αυγών σε λιπαρά και πρωτεΐνες μπορεί να συμβάλει στη θρέψη και την προστασία του τριχωτού της κεφαλής προστατεύοντάς το από τις βλάβες των ελεύθερων ριζών σε κυτταρικό επίπεδο.

Μπορείτε να αναμείξετε γιαούρτι και αυγά μαζί και να το εφαρμόσετε τοπικά. Ωστόσο, αν έχετε καποια αλλεργία στο γάλα ή στο αυγό καλό είναι να το αποφύγετε.

Προς το παρόν, υπάρχουν λίγες έρευνες που υποστηρίζουν τη χρήση γιαουρτιού και αυγού στο τριχωτό της κεφαλής.

Πόσο συχνά πρέπει να λούζομαι;

Το πολύ συχνό λούσιμο των μαλλιών αφαιρεί το σμήγμα που προστατεύει το τριχωτό της κεφαλής και μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα. Βέβαια παίζει μεγάλο ρόλο και το σαμπουάν που λουζόμαστε. Καλό θα είναι να λούζεστε ανά 2η ή ακόμα καλύτερα ανά 3η ημέρα και σε καμία περίπτωση κάθε μέρα.

Ξηροδερμία στο κεφάλι παιδιού

Καλό θα είναι να μιλήσετε με τον παιδίατρο σας πριν δοκιμάσετε οποιαδήποτε σπιτική θεραπεία στο δέρμα ή το τριχωτό της κεφαλής του παιδιού – μωρού σας.

Ένας γιατρός μπορεί να εξετάσει αν υπάρχει αφυδάτωση στο δέρμα του κεφαλιού του παιδιού σας και να σας συστήσει ασφαλείς και αποτελεσματικές ενυδατικές κρέμες.

 Κίνδυνοι και παρενέργειες

Οι περισσότερες φυσικές θεραπείες είναι ασφαλείς και έχουν ελάχιστες παρενέργειες. Ωστόσο, το έλαιο τεϊόδεντρου μπορεί να είναι επικίνδυνο εάν κάποιος το καταπιεί ή το χρησιμοποιήσει απευθείας στο δέρμα του. Για μην αντιμετωπίσετε προβλήματα, θα σας προτείναμε να χρησιμοποιήσετε το ελαιόλαδο ή το έλαιο καρύδας.

Πριν από την έναρξη οποιασδήποτε νέας φυσικής θεραπείας, θα πρέπει να δοκιμάσετε πρώτα σε ένα μικρό μέρος του τριχωτού της κεφαλής σας, για να διαπιστώσετε αν θα έχει ή όχι ανεπιθύμητη αντίδραση.

Αν πιστεύεται ότι μπορεί να είστε αλλεργικός σε ένα συγκεκριμένο τοπικό διάλυμα, δεν θα πρέπει να το χρησιμοποιήσετε. Θα πρέπει επίσης να σταματήσετε αμέσως τη χρήση μιας φυσικής θεραπείας εάν παρατηρήσετε οποιεσδήποτε ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Πότε πρέπει να επισκεφθείτε έναν γιατρό

Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας για το ξηρό τριχωτό της κεφαλής εάν δεν υποχωρεί μετά τη χρήση σπιτικών θεραπειών, όπως ενυδατικά σαμπουάν ή αλοιφές. Υπάρχει περίπτωση να έχετε μια υποκείμενη πάθηση που χρειάζεται θεραπεία για να ανακουφιστεί η ξηρότητα.

Θα πρέπει επίσης να μιλήσετε στο γιατρό σας εάν δοκιμάσατε μια λύση στο σπίτι και τα συμπτώματά του χειροτέρεψαν ή είχε μια ανεπιθύμητη αντίδραση.

Συνοψίζοντας

Αν και υπάρχουν πολλές φυσικές θεραπείες για το ξηρό τριχωτό της κεφαλής, μπορεί να μην είναι χρήσιμες για όλους.

Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον δερματολόγο σας εάν η ξηρότητα του τριχωτού της κεφαλής σας δεν υποχωρεί από μόνη της ή εάν παρουσιάσετε αντιδράσεις στη φυσική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ένας δερματολόγος μπορεί να παράσχει πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με τις αποτελεσματικές θεραπείες για το ξηρό τριχωτό της κεφαλής.

Συνιστώμενα Προϊόντα

Το misswebbie έχει αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές για τις πηγές και αντλεί πληροφορίες μόνο από μελέτες που έχουν αξιολογηθεί από, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και ιατρικά περιοδικά. Αποφεύγουμε τη χρήση τριτογενών αναφορών. Συνδέουμε πρωτογενείς πηγές – συμπεριλαμβανομένων μελετών, επιστημονικών αναφορών και στατιστικών στοιχείων – μέσα σε κάθε άρθρο και τις παραθέτουμε επίσης στην ενότητα “Πηγές” στο τέλος των άρθρων μας.