Μιλήστε Στην Κόρη Σας Για Την Πρώτη Της Περίοδο

Photo of author
Written By misswebbie

Η πρώτη περίοδος εμφανίζεται στις ηλικίες από τα 10 μέχρι τα 16, με μέση ηλικία εμφάνισης τα 12,2 έτη (αν και τα τελευταία χρόνια η εμφάνιση της έμμηνου ρύσεως ξεκινάει νωρίτερα). Η απόκλιση στις ηλικίες εμφάνισης είναι μεγάλη και αυτό εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, ακόμα και κληρονομικούς.

Η αρχή της περιόδου σηματοδοτεί τη μετάβαση – τουλάχιστον βιολογικά – στην ενήλικη ζωή, ενώ χαρακτηρίζεται από διάφορες ανωμαλίες. Αυτές είναι η μεγάλη ροή αίματος, ο ακανόνιστος κύκλος, η μεγαλύτερη διάρκεια ή η διακοπτόμενη περίοδος (δηλαδή, να διαρκεί 3 ημέρες, να διακόπτεται και να εμφανίζεται ξανά μετά από μερικές ημέρες). Τα παραπάνω είναι αρκετά συνηθισμένα στις έφηβες.

Περίοδος σε μικρότερη ηλικία. Υπάρχουν και περιπτώσεις που η περίοδος ξεκινάει πριν τα 10 έτη. Στην περίπτωση αυτή καλό είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό μήπως υπάρχει κάποιος ιατρικός λόγος για την έναρξη της περιόδου. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια τα κορίτσια αναπτύσσονται πολύ πιο γρήγορα σε σχέση με το παρελθόν, με αποτέλεσμα και οι αλλαγές στο σώμα τους να φτάνουν ταχύτερα (π.χ. σχηματισμός στήθους).

Μιλήστε για την περίοδο. Μιλήστε ανοιχτά για την έμμηνο ρύση. Εξηγήστε του τις σωματικές και συναισθηματικές αλλαγές που φέρνει η έναρξη της περιόδου. Ειδικά αν το παιδί σας έχει περίοδο πολύ νωρίτερα από τις συνομήλικές του, πιθανόν να αισθάνεται ότι δεν είναι κανονική, γεγονός που μπορεί να της δημιουργήσει προβλήματα αυτοεκτίμησης, ντροπή ή κατάθλιψη. Παρομοίως ενδέχεται να αισθάνεται άσχημα αν έχει αναπτύξει στήθος πολύ νωρίτερα από άλλα κορίτσια και δεν μπορεί να διαχειριστεί την αντιμετώπιση των συνομηλίκων της στο σχολείο.

Μοιραστείτε. Διηγηθείτε αστείες ιστορίες από τη δική σας πρώτη περίοδο, εκφράστε τα συναισθήματά σας και αφήστε χώρο να εκφράσει και το παιδί σας τις δικές του σκέψεις και συναισθήματα.

Γιορτάστε το. Γιορτάστε με έναν απλό τρόπο τη μετάβαση αυτή για να της δώσετε μια θετική χροιά.

Extra tip: ενθαρρύνετε την άσκηση και τις δραστηριότητες, έτσι ώστε η κόρη σας να μεγαλώσει έχοντας καλή αναλογία μεταξύ ύψους και βάρους.

Μάρκος Μελιόπουλος
Yoga and Pilates Instructor – Personal Trainer – Physiotherapist

Δείτε Επίσης:

Κύπελλο Περιόδου