Για πόσο καιρό μπορώ να παίρνω γλυκοζαμίνη και χονδροϊτίνη

Photo of author
Written By Vicky Drivelou

Η δόση γλυκοζαμίνης-χονδροϊτίνης που πρέπει να λαμβάνετε για την οστεοαρθρίτιδα συνήθως ξεκινά υψηλότερα και μειώνεται μόλις βελτιωθούν τα συμπτώματά σας.

Η γλυκοζαμίνη χονδροϊτίνη είναι ένα συμπλήρωμα με δύο συστατικά: γλυκοζαμίνη και χονδροϊτίνη. Η γλυκοζαμίνη παράγεται από το κέλυφος των οστρακοειδών, ενώ η χονδροϊτίνη προέρχεται από την τραχεία των αγελάδων.

Πόση Γλυκοζαμίνη-Χονδροϊτίνη πρέπει να λαμβάνω

Η αρχική δόση για τα περισσότερα συμπληρώματα γλυκοζαμίνης-χονδροϊτίνης είναι συνήθως 1.500 χιλιοστόγραμμα (mg) γλυκοζαμίνης και 1.200 mg χονδροϊτίνης ημερησίως. Αν αρχίσετε να αισθάνεστε καλύτερα μετά από ένα ή δύο μήνες, μπορείτε να μειώσετε τη δόση σας σε 1.000 mg γλυκοζαμίνης και 800 mg χονδροϊτίνης ημερησίως.

Ωστόσο, πριν αρχίσετε να παίρνετε γλυκοζαμίνη-χονδροϊτίνη για την οστεοαρθρίτιδα, να ξέρετε ότι τα οφέλη και η δοσολογία της είναι ακόμη κάπως αμφιλεγόμενα.

Μια έρευνα που αξιολόγησε τη χρήση της γλυκοζαμίνης και της χονδροϊτίνης για την οστεοαρθρίτιδα του γόνατος διαπίστωσε μεν ότι η λήψη συμπληρωμάτων από το στόμα ενός εκ των δύο θα μπορούσε να μειώσει τον πόνο στο γόνατο, αλλά κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι η χρήση και των δύο μαζί δεν φαίνεται να έχει πρόσθετο όφελος.

Η γλυκοζαμίνη, η χονδροϊτίνη και άλλα συμπληρώματα που διαφημίζονται για τη βελτίωση της υγείας των αρθρώσεων μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση και παραπλάνηση, επειδή τα προϊόντα αυτά δεν χρειάζεται να υποβληθούν σε αυστηρές δοκιμές όπως τα φαρμακευτικά φάρμακα.

Αυτό σημαίνει ότι η “συνιστώμενη” δόση ενός συμπληρώματος γλυκοζαμίνης-χονδροϊτίνης δεν υποστηρίζεται από τόσα ερευνητικά στοιχεία όσα θα υποστήριζε ένα συνταγογραφούμενο φάρμακο.

Εάν παίρνετε πολύ λίγη γλυκοζαμίνη χονδροϊτίνη, δεν θα έχετε τα πιθανά οφέλη. Εάν πάρετε πάρα πολύ γλυκοζαμίνη χονδροϊτίνη, μπορεί να έχετε περισσότερες πιθανότητες να έχετε παρενέργειες.

Τι προτείνουν οι ειδικοί

Η Αμερικανική Ακαδημία Ορθοπεδικών Χειρουργών συμβουλεύει να μη χρησιμοποιούνται συμπληρώματα όπως η θειική γλυκοζαμίνη, η θειική χονδροϊτίνη και η υδροχλωρική γλυκοζαμίνη για τη θεραπεία της συμπτωματικής οστεοαρθρίτιδας του γόνατος.

Μπορώ να πάρω γλυκοζαμίνη και χονδροϊτίνη από τα τρόφιμα

Τα συμπληρώματα γλυκοζαμίνης και χονδροϊτίνης παρασκευάζονται από ζωικές πηγές αλλά όχι από αυτές που συνήθως τρώτε.

Ο χόνδρος και ο μυελός των οστών ορισμένων ζώων, όπως το κέλυφος των οστρακοειδών και οι θώρακες των αγελάδων, χρησιμοποιούνται για την παρασκευή συμπληρωμάτων γλυκοζαμίνης και χονδροϊτίνης.

Είναι ασφαλής η λήψη της Γλυκοζαμίνης Χονδροϊτίνης για μένα

Η γλυκοζαμίνη και η χονδροϊτίνη είναι ασφαλείς για τους περισσότερους ανθρώπους, εφόσον χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στην ετικέτα του συμπληρώματος.

Ορισμένοι άνθρωποι δεν πρέπει να λαμβάνουν συμπλήρωμα γλυκοζαμίνης-χονδροϊτίνης, συμπεριλαμβανομένων των εξής:

  • Άτομα που είναι αλλεργικά στα οστρακοειδή
  • Άτομα που λαμβάνουν το αντιπηκτικό Coumadin (βαρφαρίνη)

Πάντα να ρωτάτε τον γιατρό σας πριν δοκιμάσετε ένα νέο συμπλήρωμα, ακόμη και αυτό που μπορείτε να αγοράσετε χωρίς ιατρική συνταγή (OTC). Μπορεί να υπάρχουν κίνδυνοι από τη λήψη συμπληρωμάτων εάν έχετε ορισμένες παθήσεις ή λαμβάνετε άλλα φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή ή συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Ακόμα και αν είναι ασφαλές για εσάς να παίρνετε γλυκοζαμίνη χονδροϊτίνη, μπορεί να έχετε παρενέργειες, ειδικά αν παίρνετε υψηλή δόση. Οι πιθανές παρενέργειες της γλυκοζαμίνης χονδροϊτίνης περιλαμβάνουν:

Σοβαρές παρενέργειες της γλυκοζαμίνης χονδροϊτίνης

Υπήρξαν ανησυχίες ότι η γλυκοζαμίνη χονδροϊτίνη μπορεί να προκαλέσει πιο σοβαρές παρενέργειες, αλλά η έρευνα δεν ήταν πειστική.

  • Επιδράσεις στην αρτηριακή πίεση: Η λήψη γλυκοζαμίνης μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή σας πίεση, αλλά μπορεί και όχι. Ορισμένες παλαιότερες μελέτες έχουν υποδείξει ότι η γλυκοζαμίνη μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση, αλλά οι πιο πρόσφατες δεν μπόρεσαν να επιβεβαιώσουν αυτό το εύρημα.
    Alshammari E, Alshammari A. Επιδράσεις της γλυκοζαμίνης στα λιπίδια και την αρτηριακή πίεση. Int J Res Pharm Sci. 2020;11(1):431-6. doi:10.26452/ijrps.v11i1.1838
  • Πιθανή ηπατική βλάβη: Η γλυκοζαμίνη ενδέχεται να επηρεάσει την ηπατική λειτουργία. Έχουν υπάρξει μερικές αναφορές για ηπατικά προβλήματα σε άτομα που λαμβάνουν συμπληρώματα γλυκοζαμίνης ή γλυκοζαμίνης-χονδροϊτίνης, συμπεριλαμβανομένης της ηπατίτιδας, του ίκτερου και της ηπατικής ανεπάρκειας.

Πότε να αναζητήσετε ιατρική φροντίδα

Εάν παίρνετε γλυκοζαμίνη χονδροϊτίνη και παρουσιάσετε ξαφνικό πρήξιμο στα πόδια σας, ακανόνιστο καρδιακό παλμό, κνίδωση, δύσπνοια, ταχυκαρδία ή πρήξιμο στο πρόσωπο, τη γλώσσα ή το λαιμό, καλέστε το 166 ή πηγαίνετε στα πλησιέστερα επείγοντα περιστατικά.

Συνοψίζοντας

Τα συμπληρώματα γλυκοζαμίνης-χονδροϊτίνης μπορεί να βοηθήσουν στον πόνο της οστεοαρθρίτιδας, αλλά τα στοιχεία για την αποτελεσματικότητά τους είναι ακόμη αμφιλεγόμενα.

Μπορεί να είναι επικίνδυνη η λήψη συμπληρωμάτων επειδή δεν ρυθμίζονται από τον FDA και δεν μπορείτε πάντα να είστε σίγουροι για το πόσα από τα ενεργά συστατικά περιέχονται σε ένα προϊόν.

Εάν θέλετε να δοκιμάσετε να χρησιμοποιήσετε γλυκοζαμίνη-χονδροϊτίνη, μιλήστε με τον γιατρό σας, ώστε να σας βεβαιώσει ότι είναι ασφαλές να δοκιμάσετε και να καθορίσει πόση γλυκοζαμίνη χονδροϊτίνη να πάρετε.

Συνήθως, οι άνθρωποι αρχίζουν να λαμβάνουν συμπληρώματα γλυκοζαμίνης χονδροϊτίνης σε υψηλότερη δόση και μειώνουν την ποσότητα μόλις τα συμπτώματα της αρθρίτιδας αρχίσουν να βελτιώνονται.