Τα Top 10 Λαχανικά

Photo of author
Written By misswebbie

Λαχανικά– ίσως το σημαντικότερο μέρος της διατροφής μας. Περιέχουν σημαντικές θρεπτικές ουσίες και είναι φορτωμένα με «διαιτητικές» ίνες. 5 με 9 μερίδες λαχανικών την ημέρα συμβάλλουν στην ανοικοδόμηση της ασυλίας του σώματός μας ενάντια στον καρκίνο, σε καρδιακές παθήσεις και στον διαβήτη. Όμως, ποια είναι τα κορυφαία λαχανικά που θα πρέπει να καταναλώνουμε; Για πάμε να δούμε αναλυτικά:

Ντομάτες

Αν και τεχνικά είναι φρούτο κι όχι λαχανικό, η ντομάτα είναι γεμάτη λυκοπένιο και φημίζεται ότι καγταπολεμά τον καρκίνο. Γεμάτη βιταμίνες, μας βοηθά να διατηρήσουμε την αρτηριακή μας πίεση υπό έλεγχο και να μειώσουμε τον αριθμό των ελεύθερων ριζών στο σώμα μας.

Μπρόκολο

Ελάχιστα λαχανικά μάχονται όπως το μπρόκολο, πρέπει να ξέρεις. Αυτό το λαχανικό είναι γεμάτο με αντιοξειδωτικά που βοηθούν στη μείωση του κινδύνου για καρκίνο του στομάχου, του πνεύμονα και του ορθού. Επειδή το μπρόκολο είναι πλούσιο σε βήτα-καροτίνη, βιταμίνη C και φυλλικό οξύ, είναι επίσης καλό στην ενίσχυση της ανοσίας μας από κρυολογήματα και γρίπη.

Λαχανάκια Βρυξελλών

Αυτά τα μικρά πράσινα λαχανικά είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την έγκυο γυναίκα, αφού είναι γεμάτα με φυλλικό οξύ και βιταμίνη Β, που εμποδίζει ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα. Ακόμη, τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι πλούσια σε βιταμίνες C και Κ, φυτικές ίνες, κάλιο και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Καρότα

Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που κάνουν καλό σε μάτια, δέρμα και μαλλιά. Είναι η πλουσιότερη φυτική πηγή κάποιων σημαντικών αντιοξειδωτικών, όπως η βιταμίνη Α. Και αφού είναι πλούσια σε βιταμίνη C, τα καρότα προστατεύουν το καρδιαγγειακό μας σύστημα.

Κολοκυθάκια

Μια καλή πηγή σε αντιφλεγμονώδη θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνη C και β-καροτένιο. Τα κολοκυθάκια μπορεί να βοηθήσουν στη θεραπεία δεκάδων παθήσεων συμπεριλαμβανομένου του άσθματος, της οστεοαρθρίτιδας και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Τα κολοκυθάκια είναι είναι επίσης πλούσια σε κάλιο, μαγνήσιο και φυτικές ίνες.

Γλυκοπατάτα

Αυτό το λαχανικό έχει δεκάδες αντικαρκινικές θρεπτικές ουσίες, όπως βιταμίνη Α, C και μαγγάνιο. Σαν καλή πηγή φυτικών ινών και σιδήρου, όχι μόνο μας γεμίζει με ενέργεια, αλλά μπορεί να βοηθήσει να ρυθμιστεί το πεπτικό μας σύστημα.

Μελιτζάνα

Υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά για υγιή καρδιά. Οι μελιτζάνες είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, όπως nasunin (μια μοναδική ένωση που προστατεύει τα κύτταρα του εγκεφάλου). Λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας φυτικών ινών και καλίου, οι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και άνοιας.

Πιπεριές

Κόκκινες, πορτοκαλί ή κίτρινες, οι πιπεριές βοηθούν να έχουμε μια υγιή καρδιά. Λαχανικά πλούσια σε λυκοπένιο και φολικό οξύ. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι η καθημερινή κατανάλωσή τους μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του πνεύμονα, του παχέος εντέρου, της ουροδόχου κύστης και του παγκρέατος.

Σπανάκι

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μια δίαιτα πλούσια σε σπανάκι μπορεί να αποτρέψει σχεδόν τα πάντα: από καρδιακές παθήσεις, μέχρι τον καρκίνο του παχέος εντέρου, την αρθρίτιδα και την οστεοπόρωση. Κι όλα αυτά εξαιτίας ενός μαγικού συστατικού, της χλωροφύλλης.

Κρεμμύδια

Πικάντικο λαχανικό για το τέλος, αλλά ιδιαίτερα θρεπτικό για όσους πάσχουν (ή έχουν κίνδυνο να αναπτύξουν) από οστεοπόρωση. Αυτό συμβαίνει γιατί τα κρεμμύδια είναι πλούσια σε ένα πεπτίδιο που ονομάζεται GPCS, που οι επιστήμονες πιστεύουν ότι επιβραδύνει την απώλεια ασβεστίου απ’ το σώμα.

Ελπίζω να σε έπεισα και να εντάξεις κάποια από αυτά στην διατροφή σου… Άντε μην αργείς!