Συστατικά Των Σαμπουάν Που Πρέπει Να Γνωρίζουμε

Photo of author
Written By misswebbie

Μπορεί να επιλέγουμε σαμπουάν με βάση το άρωμα, αλλά καλό είναι να ξέρουμε και κάποια επιπλέον πράγματα. Πέραν του αν έχεις ξηρά, λιπαρά ή κανονικά μαλλιά, βαμμένα, σγουρά ή ίσια, υπάρχουν και κάποιες λεπτομέρειες που πρέπει να τσεκάρουμε στα συστατικά τους.

1.  Sulfates
Από τα πιο γνωστά συστατικά. Προστίθεται στα σαμπουάν και είναι υπεύθυνο για την αφρώδη υφή που όλοι γνωρίζουμε. Παρ΄όλα αυτά, πρόκειται για αρκετά ισχυρά χημικά που βρίσκουμε αρκετά συχνά και στις ταμπλέτες για τα πλυντήρια. Μη σου κάνει εντύπωση, λοιπόν, που τα σαμπουάν μπορεί να σου ερεθίσουν τα μάτια ή να προκαλέσουν φαγούρα.

2.  Formaldehyde (Φορμαλδεΰδη)
Πρόκειται για ένα πολύ γνωστό χημικό, που χρησιμοποιείται για τη συντήρηση πραγμάτων, αφού σκοτώνει ένα μεγάλο φάσμα βακτηρίων. Είναι καρκινογόνα ουσία και άκρως ερεθιστική για το δέρμα.

3.  Isopropyl Alcohol (Ισοπροπυλική αλκοόλη)
Προέρχεται από πετρέλαιο και είναι ιδανική για τον καθαρισμό λαδιών. Γι΄ αυτό την προσθέτουν και στα σαμπουάν – απομακρύνει τη λιπαρότητα από τα μαλλάκια. Τη βρίσκουμε, επίσης,  σε αντιψυκτικά καθώς και στο βερνίκι νυχιών διαρκείας, γεγονός που μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ίσως δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιείται στο κεφάλι μας.

4.  Propylene Glycol (προπυλενογλυκόλη)
Πρόκειται για το συστατικό που κάνει το πραγματικό «πλύσιμο» των μαλλιών. Εισχωρεί στην τρίχα, αφήνοντάς τη καθαρή.

5.  Nuts (ξηροί καρποί)
Κάνουν καλό, εκτός κι αν είσαι αλλεργική. Τα Jojoba, shea και αβοκάντο, που βρίσκουμε συχνά στα σαμπουάν, προσφέρουν ενυδάτωση και λάμψη.

6.  Panthenol (Πανθενόλη)
Χοντρικά μιλώντας, η πανθενόλη είναι μία μορφή της βιταμίνης Β. Κάνει πολύ καλό στα μαλλιά, τα δυναμώνει και τα εξυγιαίνει.

7.  Acidic Ingredients (Όξινα συστατικά)
Κι ενώ το μυαλό σου θα πήγαινε ότι είναι συστατικά προς αποφυγή, πρέπει να σε ενημερώσω ότι κάνουν καλό στα μαλλιά. Το κιτρικό νάτριο και το κιτρικό οξύ είναι οι πιο γνωστές μορφές τους και είναι αυτά που ρυθμίζουν  την οξύτητα στα σαμπουάν.