Συμπληρώματα διατροφής για την υπέρταση

Photo of author
Written By Aλ Χασούντ Αλεξάνδρα

Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι στην Ευρώπη πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρδιαγγειακά νοσήματα, γεγονός που την καθιστά την κύρια αιτία θανάτου. Η υπέρταση, η οποία επηρεάζει περίπου το ένα τέταρτο των ενηλίκων της Ευρώπης, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην καρδιαγγειακή νόσο, καθώς αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης απειλητικών για τη ζωή καταστάσεων.

Ενώ οι γιατροί συνταγογραφούν όλο και περισσότερες συνταγές για τη θεραπεία του αυξανόμενου αριθμού ασθενών με υψηλή αρτηριακή πίεση, ορισμένοι άνθρωποι στρέφονται σε εναλλακτικές μορφές θεραπείας της υπέρτασης με φυτικά κυρίως σκευάσματα όπως είναι το Detonic

Φυτικά σκευάσματα και συμπληρώματα υπόσχονται θεραπεία για την υψηλή αρτηριακή πίεση, αλλά είναι σημαντικό να είστε προσεκτικοί όταν τα επιλέγετε. Κάποια απο αυτά τα συμπληρώματα μπορεί να έχουν συστατικά που δεν αναφέρονται στις ετικέτες. Επίσης υπάρχει πάντα η περίπτωση μια θεραπεία για την υπέρταση να αλληλοεπιδράσει με συνταγογραφούμενα ή μη συνταγογραφούμενα φάρμακα. Για να είστε σίγουροι πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε νέα θεραπεία καλό θα ήταν να μιλήσετε με τον γιατρό σας.

Εναλλακτικές λύσεις θεραπείας της αρτηριακής πίεσης

Τα ακόλουθα βότανα και συμπληρώματα μπορεί να είναι ωφέλιμα και να χρησιμοποιηθούν ως εναλλακτικές θεραπείες για την υπέρταση.

Κράταιγος (Hawthorns). Αυτόν τον καρπό το συναντάμε συνήθως σε δέντρα (θάμνους) που βρίσκονται στην βόρεια Ευρώπη και χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες ως φάρμακο για τις καρδιακές παθήσεις. Ιατρικές έρευνες έχουν δείξει πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εναλλακτική θεραπεία για την καλή λειτουργία της καρδιάς. Το Hawthorn φαίνεται να είναι μια αποτελεσματική θεραπεία υπέρτασης λόγω των αντιφλεγμονωδών ενώσεών του.

“Όταν έχουμε υπέρταση, υπάρχει χαμηλού βαθμού φλεγμονή στα αρτηριακά τοιχώματα, πράγμα που σημαίνει ότι τα αιμοφόρα αγγεία συστέλλονται και δεν διαστέλλονται φυσιολογικά”, εξηγεί ο Paul Kalnins, ND, επίκουρος καθηγητής στο Εθνικό Κολέγιο Φυσικής Ιατρικής στο Πόρτλαντ. “Οι ενώσεις που έχει ο καρπός Hawthorn μπορούν να βοηθήσουν στη χαλάρωση αυτών των αρτηριακών τοιχωμάτων”. Είναι πιθανό το hawthorn να αλληλεπιδράσει με τη διγοξίνη (Digitek, Lanoxin), ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ορισμένων καρδιακών διαταραχών, οπότε μην χρησιμοποιείτε αυτές τις δύο θεραπείες μαζί χωρίς την καθοδήγηση του γιατρού σας.

Ιχθυέλαιο. Το ιχθυέλαιο έχει αναδειχθεί ως ένα αξιόλογο συμπλήρωμα διατροφής επειδή είναι μια καλή πηγή ωμέγα-3 λιπαρών, τα οποία, μεταξύ άλλων, έχουν φυσικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ερευνητές εξετάζουν το ιχθυέλαιο ως εναλλακτική θεραπεία για την υπέρταση. Το ιχθυέλαιο έχει επίσης το πρόσθετο πλεονέκτημα της μείωσης των τριγλυκεριδίων, ενός τύπου λίπους στο σώμα που μπορεί να είναι επικίνδυνο σε υψηλά επίπεδα.

Πολυάριθμες μελέτες δείχνουν ότι η διατροφή είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να λάβετε τα οφέλη των πηγών ωμέγα-3, όπως το ιχθυέλαιο. Λόγω του υψηλού κόστους των ελεύθερων ψαριών και των ανησυχιών σχετικά με τα επίπεδα υδραργύρου των φθηνότερων, εκτρεφόμενων ψαριών, συνιστώνται συμπληρώματα διατροφής από αξιόπιστες πηγές. “Τα συμπληρώματα διατροφής ιχθυέλαιου θα πρέπει να προέρχονται από πηγή που ελέγχει τα επίπεδα υδραργύρου.

Σκόρδο. Οι χημικές ενώσεις που βρίσκονται στο σκόρδο συμβάλλουν στη ρύθμιση της ανοσολογικής απόκρισης που εμπλέκεται στη φλεγμονη που δημιουργεί την υπέρταση και έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τα επίπεδα λιπιδίων. “Ωστόσο”, σημειώνει ο Kalnins, “κλινικά, δεν έχω δει το σκόρδο μετά από μακροχρόνια χρήση να λειτουργεί πολύ καλά για την υπέρταση”.

Μαγνήσιο. Υπάρχουν αρκετές έρευνες που δείχνουν ότι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο υπέρτασης. Ο ρόλος του μαγνησίου ως εναλλακτική θεραπεία για την υπέρταση συνδέεται στενά με το ασβέστιο. Ο λείος μυς των αρτηριών χρειάζεται το ασβέστιο για τη συστολή, αλλά τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση τείνουν να συσσωρεύουν ασβέστιο σε αυτούς τους μυς γιαυτό και η ευρέως διαδεδομένη χρήση φαρμάκων αποκλεισμού των διαύλων ασβεστίου. Το μαγνήσιο θεωρείται ότι είναι ένας φυσικός αναστολέας των διαύλων ασβεστίου γιατί αντιστέκεται στις επιδράσεις του ασβεστίου χαλαρώνοντας παράλληλα τους αρτηριακό μυς.

Συνένζυμο Q10. Το συμπλήρωμα συνένζυμο Q10 (Co-Q10) εμπλέκεται επίσης στη συστολή των λείων μυών, συγκεκριμένα στην αποτελεσματικότητα της συστολής. “Το Co-Q10 αυξάνει τη δραστηριότητα των μιτοχονδρίων, όπου παράγεται η ενέργεια, οπότε ουσιαστικά δίνει περισσότερη ενέργεια στον καρδιακό μυ”, λέει ο doctor Kalnins. Ωστόσο, ο ρόλος του ως θεραπεία της υπέρτασης με τη μείωση της αρτηριακής πίεσης είναι ασαφής και χρειάζεται περαιτέρω έρευνα.

Φολικό οξύ. Το φολικό οξύ χορηγείται μερικές φορές ως εναλλακτική θεραπεία για την υπέρταση λόγω των επιδράσεών του στα αρτηριακά τοιχώματα. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η συσσώρευση τoυ αμινοξέος ομοκυστεΐνη στο αίμα μπορεί να βλάψει αυτά τα τοιχώματα. Το φολικό οξύ, που συνήθως χορηγείται σε συνδυασμό με βιταμίνες Β6 ή Β12, μειώνει τα επίπεδα ομοκυστεΐνης. Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν τουλάχιστον 1.000 χιλιοστόγραμμα (mg) φολικού οξέος την ημέρα είχαν περίπου το μισό κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης σε σχέση με εκείνες που κατανάλωναν 200 mg ή λιγότερο την ημέρα.

Οι νόμοι για τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι οι ίδιοι με τους νόμους για τα συνταγογραφούμενα και τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα. Οι φαρμακευτικές και παραφαρμακευτικές εταιρείες μπορούν να διαθέσουν στην αγορά ένα συμπλήρωμα διατροφής χωρίς να χρειάζεται να αποδείξουν την ασφάλεια ή την αποτελεσματικότητα του. Γι’ αυτό θα πρέπει μόνοι σας να είστε προσεκτικοί με τα συμπληρώματα και τα συστατικά τους καθώς και να μιλήσετε με τον γιατρό σας για πιθανές αλληλεπιδράσεις και παρενέργειες πριν χρησιμοποιήσετε μια εναλλακτική θεραπεία για την υπέρταση.