Σουβλάκι Το Ελληνικόν

Photo of author
Written By misswebbie

Μια ερώτηση που μου απευθύνουν πολύ συχνά οι γνωστοί μου, αφορά το κρέας που χρησιμοποιείται στα σουβλάκια. Θα προσπαθήσω να αναλύσω λίγο, αυτό το μεγάλο θέμα.

Κυριαρχεί η λανθασμένη πεποίθηση ότι στα σουβλάκια «βάζουν ό,τι κρέας να ‘ναι». Στην πραγματικότητα, εκείνο που πρέπει να ξέρουμε είναι ότι σε μεγάλο ποσοστό τα κρέατα αυτά είναι τυποποιημένα.

Είναι πολύ βασικό να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν είναι όλα τα σουβλάκια το ίδιο. Υπάρχουν διάφορα επίπεδα ποιότητας που αφορούν το κρέας ως πρώτη ύλη, την επεξεργασία που έχει υποστεί, τα ποσοστά από κάθε είδος ιστού που χρησιμοποιούνται κτλ. Γι’ αυτό, καλό θα ήταν να βρίσκαμε ένα μαγαζί στο οποίο τηρούνται οι βασικοί κανόνες ασφάλειας των τροφίμων.

Ας τα πάρουμε, λοιπόν, από την αρχή. Το κρέας που χρησιμοποιείται για τα σουβλάκια είναι συνήθως χοιρινό ή κοτόπουλο. Τα προϊόντα που παράγονται είναι ο γύρος, τα σουβλάκια και τα κρεατοσκευάσματα.

Ο χοιρινός γύρος έχει ως κύρια πρώτη ύλη την πανσέτα και δευτερευόντως την χοιρινή σπάλα, ενώ ο γύρος κοτόπουλο έχει ως πρώτη ύλη κοτόπουλο αποστεωμένο. Και στις δύο περιπτώσεις, το κρέας που χρησιμοποιείται έχει υψηλά ποσοστά λίπους και αυτό γιατί η πανσέτα είναι αρκετά παχύ κομμάτι κρέατος και το κοτόπουλο χρησιμοποιείται με την «πέτσα». Το ποσοστό λίπους στον γύρο είναι βασικό ποιοτικό χαρακτηριστικό και μπορεί να ποικίλει αλλά δεν μπορούμε να βρούμε γύρο light.

Τα χοιρινά σουβλάκια έχουν ως κύρια πρώτη ύλη τον χοιρινό λαιμό και δευτερευόντως την σπάλα και την πανσέτα. Περιέχουν πολύ μικρότερα ποσοστά λίπους και γι’ αυτό είναι πιο υγιεινά σε σχέση με τον γύρο. Τα σουβλάκια κοτόπουλου μπορούν να γίνουν είτε με μπούτι, είτε με στήθος, είτε και με τα δύο. Τα σουβλάκια που είναι φτιαγμένα μόνο από στήθος κοτόπουλου είναι τα πιο διαιτητικά και συνήθως είναι και πιο ακριβά σε σχέση με τα υπόλοιπα.

Τέλος, όταν μιλάμε για κρεατοσκευάσματα εννοούμε τα μπιφτέκια, κεμπάπ και γενικά ό,τι έχει παραχθεί με πρώτη ύλη τον κιμά. Εδώ το κρέας μπορεί να είναι και από άλλα ζώα, όπως μοσχάρι ή αρνί. Ο κιμάς είναι πολύ πιο ευπαθής σε σχέση με τα άλλα είδη κρέατος και πιο δύσκολο να γίνει ποιοτικός προσδιορισμός. Με απλά λόγια, ο κιμάς μπορεί να περιέχει τα πάντα. Γι’ αυτό, αν δεν είμαστε σίγουροι για την ποιότητα του μαγαζιού, καλό θα ήταν να τον αποφεύγαμε.

Μάρκος Μελιόπουλος
Yoga and Pilates Instructor – Personal Trainer – Physiotherapist

Facebook Page: Marcus Meliopoulos
Email: [email protected]

Share and Enjoy