Ρόλος Κατεχολαμινών Και Κορτιζόλης

Photo of author
Written By misswebbie

rolos kortizolis

Οι κατεχολαμίνες (Αδρεναλίνη ή Επινεφρίνη, Νοραδρεναλίνη ή Νορεπινεφρίνη και Ντοπαμίνη) βρίσκονται στο μυελό των επινεφριδίων, στους νευρώνες και στον εγκέφαλο.

Η αδρεναλίνη ή επινεφρίνη είναι ορμόνη και νευροδιαβιβαστής. Συντίθεται από το αμινοξύ τυροσίνη και εκκρίνεται μετά από διέγερση λόγω υπογλυκαιμίας, άγχους, φόβου ή θυμού. Η επινεφρίνη δρα κατά τη διάρκεια της αντίδρασης πάλης ή πτήσης του σώματος, διαστέλλοντας τα βρογχιόλια, αυξάνοντας τον καρδιακό ρυθμό, αυξάνοντας τη γλυκογονόλυση για να παράσχει περισσότερη γλυκόζη και μειώνοντας τις περιφερικές αντιστάσεις και την ροή του αίματος στο δέρμα και τους νεφρούς.

Η νοραδρεναλίνη ή νορεπινεφρίνη είναι ορμόνη και νευροδιαβιβαστής και είναι η κυρίαρχη Κατεχολαμίνη. Εκκρίνεται από το μυελό των επινεφριδίων ως απάντηση διέγερσης και από ορισμένους νευρώνες στο περιφερικό νευρικό σύστημα.

Η ντοπαμίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής που βρίσκεται στον εγκέφαλο, στο ήπαρ, στους πνεύμονες,σ το έντερο και στον αμφιβληστροειδή.

Ρόλος των κατεχολαμινών:
–    Υπέρταση
–    Λιπόλυση, κινητοποίηση ελεύθερων λιπαρών οξέων
–    Αυξημένη πρόληψη λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας (LDL, VLDL) από τα αρτηριακά τοιχώματα
–    Αυξημένη προσκολητικότητα αιμοπεταλίων, κίνδυνος θρόμβωσης
–    Ευθείες κυτταρικές βλάβες στον ιστό του μυοκαρδίου
–    Αυξημένη πιθανότητα αρρυθμιών

Η κορτιζόλη είναι ορμόνη, το κύριο φυσικό γλυκοκορτικοειδές που συντίθεται από τον φλοιό των επινεφριδίων. Η κορτιζόλη θεωρείται η κατεξοχήν ορμόνη του στρες.

Σε περίπτωση που το στρες είναι στιγμιαίο (π.χ. όταν τρέχουμε να προλάβουμε το λεωφορείο) δεν υπάρχει πρόβλημα με την κορτιζόλη. Ο υπερκορτιζολισμός είναι η χρόνια ανεβασμένη παραγωγή κορτιζόλης στο σώμα, κάτι που δηλώνει συνεχές άγχος και στρες (όπως συμβαίνει στην κατάθλιψη). Σ’ αυτή την περίπτωση, η κορτιζόλη μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες, φθείροντας τον οργανισμό.

Ρόλος κορτιζόλης
–    Διευκολύνει και παρατείνει την δράση των κατεχολαμινών
–    Υπέρταση
–    Κινητοποιεί ελεύθερα λιπαρά οξέα
–    Ανταγωνίζεται την ινσουλίνη, παρεμποδίζει το μεταβολισμό της γλυκόζης
–    Προάγει τη συγκέντρωση λίπους στην κοιλιακή χώρα (παχυσαρκία «κεντρικού» τύπου)

Μάρκος Μελιόπουλος
Yoga and Pilates Instructor – Personal Trainer – Physiotherapist

Facebook Page: Marcus Meliopoulos
Email: [email protected]

Share and Enjoy

Συνιστώμενα Προϊόντα