Πως Να Αντιμετωπίσεις Τις Πανάδες

Photo of author
Written By misswebbie

Τι Είναι Οι Πανάδες Και Που Οφείλονται

Οι πανάδες, ή μελάσματα όπως λέγονται στην Ιατρική, είναι σκουρόχρωμες κηλίδες, συνήθως καφέ και εμφανίζονται σε μάγουλα, μέτωπο, άνω χείλος, πηγούνι και στον λαιμό.

Έχουν διάμετρο μεγαλύτερη από 1 εκατοστό, δεν ξεφλουδίζουν και δεν προκαλούν αλλοίωση στην υφή του δέρματος.

Το καλοκαίρι, που το δέρμα είναι μαυρισμένο, δεν φαίνονται. Όταν, όμως, φύγει το χρώμα και κάποια μελάχρωση (σκούρο χρώμα) επιμένει, σχηματίζοντας κηλίδες. Αυτό συμβαίνει, γιατί σ΄ εκείνο  το σημείο του δέρματος έχουν ευαισθητοποιηθεί τα μελλανοκύτταρα, που ευθύνονται για το μαύρισμα με μη φυσιολογικό τρόπο.

Οι πανάδες οφείλονται σε κληρονομική προδιάθεση, ορμονική διαταραχή ή, για μεγάλο διάστημα, χρήση φαρμάκων, που αυξάνουν την ευαισθησία του δέρματος στον ήλιο.

Αφού είδαμε τι είναι οι πανάδες και που οφείλονται, πάμε να δούμε τι επιλογές έχουμε για να τις πολεμήσουμε…

Ο καλύτερος τρόπος, λοιπόν, να αντιμετωπίσεις τις πανάδες είναι με την αποφυγή έκθεσης στον ήλιο. Δεν ξεχνάμε να φοράμε αντηλιακή χειμώνα-καλοκαίρι. Ο ήλιος είναι πια βλαβερός ακόμη κι αν έχει συννεφιά, βροχή ή χιόνι. Παρ΄ όλα αυτά, υπάρχουν και κάποιοι τρόποι να προλάβεις ή να μειώσεις την εμφάνιση πανάδων, που ίσως δεν πρόλαβες.

1.  Λευκαντικές κρέμες: λειτουργούν προληπτικά κατά της δημιουργίας πανάδων και λεκέδων.

2.  Χημικά peeling: όσο βαθύτερες είναι οι πανάδες, τόσο πιο επίμονη πρέπει να είναι και η αντιμετώπισή τους. Έτσι, αν οι δυσχρωμίες είναι επιφανειακές μπορούν να αντιμετωπιστούν με κάποιο χημικό peeling.

3.  Απόξεση με μικροκρυστάλλους: μεγάλη βοήθεια για πιο προβληματικές περιοχές, μιας και κάνουν απόξεση τους δέρματος.

4.  Laser: ενδείκνυται για ηλιακές κηλίδες, που εμφανίζονται σε πρόσωπο και στη ράχη των χεριών. Μετά τη θεραπεία, η βλάβη γίνεται πιο σκούρα, λόγω της απορρόφησης από τα κύτταρα ενέργειας, που οδηγεί στην καταστροφή τους. Αυτό διαρκεί για 5-7 ημέρες. Στη συνέχεια υπάρχει μια ελαφρά ερυθρή εικόνα που σιγά-σιγά σβήνει. Απατούνται 1-3 θεραπείες για να εξαφανίσεις πλήρως τις πανάδες. Έχε υπόψη σου ότι, η επιτυχημένη αντιμετώπιση των κηλίδων, των δυσχρωμιών και των πανάδων δεν αποτρέπει τη δημιουργία νέων σε κάθε περίπτωση.

5.  Κρυοθεραπεία: είναι μια απλή, οικονομική μέθοδος δεν απαιτεί αναισθησία, ενώ έχει ελάχιστες ανεπιθύμητες ενέργειες.

6.  Υδροκινόνη: ξανοίγει το χρώμα του δέρματος, αναστέλλοντας τις χημικές αντιδράσεις, που δημιουργούν τη μελανίνη. Στα φαρμακεία, θα βρεις προϊόντα φροντίδας με 2% περιεκτικότητα. Κατάλληλο για τις περισσότερες περιπτώσεις. Ωστόσο, τα προϊόντα με υψηλότερες συγκεντρώσεις, θέλουν ιατρική συνταγή.

Συνιστώμενα Προϊόντα