Ψωρίαση: Συμπτώματα Και Διάγνωση

Photo of author
Written By misswebbie

Τι είναι η ψωρίαση;
Είναι μια χρόνια, μη μεταδοτική δερματική διαταραχή που μπορεί να αναπτυχθεί σ’ όλο το σώμα ενός ατόμου. Επηρεάζει μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού κι είναι το αποτέλεσμα μιας ανωμαλίας στο ανοσοποιητικό σύστημα. Αν και τα συμπτώματα μπορεί να εξαφανιστούν για κάποια χρονικά διαστήματα, η ψωρίαση είναι μία χρόνια κατάσταση.

Τι την προκαλεί;
Όταν το ανοσοποιητικό σύστημα λειτουργεί σωστά, τα λευκά κύτταρα παράγουν αντισώματα που καταπολεμούν ασθένειες, μολύνσεις και θεραπεύουν το δέρμα. Η ψωρίαση εμφανίζεται, όταν το ανοσοποιητικό σύστημα δημιουργεί περισσότερα λευκά αιμοσφαίρια, τα οποία στη συνέχεια συσσωρεύονται στην επιφάνεια του δέρματος με τη μορφή φλεγμονής. Οι περισσότεροι θεωρούν, ότι η ψωρίαση είναι θέμα κληρονομικότητας. Αν και οι δύο γονείς πάσχουν, το πιο πιθανό είναι να μεταδοθεί και στα παιδιά. Ορισμένα περιβαλλοντικά στοιχεία μπορεί να προκαλέσουν ξέσπασμα – όπως για παράδειγμα κάποιο ηλιακό έγκαυμα, η τριβή που προκαλείται στο δέρμα από τα ρούχα. Λοιμώξεις με στρεπτόκοκκο μπορούν, επίσης, να προκαλέσουν ξεσπάσματα ψωρίασης.

Συμπτώματα ψωρίασης:
Πρόκειται για κόκκινες κηλίδες (πλάκες) με ασημί χρωματισμούς. Τις περισσότερες φορές εμφανίζονται στο τριχωτό της κεφαλής, τα γόνατα, την πλάτη, τους αγκώνες, τα χέρια και τα πόδια. Συνήθως, προκαλούν φαγούρα, οίδημα στις αρθρώσεις και κιτρινωπό αποχρωματισμό στα νύχια.

Διάγνωση της ψωρίασης:
Δεν υπάρχουν αιματολογικές εξετάσεις που μπορούν να διαγνώσουν την ασθένεια. Ο δερματολόγος μπορεί να την αναγνωρίσει κι αν κριθεί αναγκαίο, μπορεί να γίνει βιοψία στο σημείο που έχουν εμφανιστεί τα σημάδια.

Μάρκος Μελιόπουλος
Yoga and Pilates Instructor – Personal Trainer – Physiotherapist

Facebook Page: Marcus Meliopoulos
Email: [email protected]

Share and Enjoy