Κατανοώντας Την Νόσο Των Κιρσών Των Κάτω Άκρων: Οι Κιρσοί Με Απλά Λόγια

Photo of author
Written By misswebbie

Τι είναι Οι κιρσοί

Οι κιρσοί είναι μία πάθηση των φλεβών. Μπορούμε να φανταστούμε τις φλέβες ως ένα σύστημα σωληνώσεων, το οποίο ξεκινά από το δέρμα και καταλήγει στην καρδιά. Μέσα στις σωληνώσεις αυτές κυκλοφορεί αίμα φτωχό σε οξυγόνο, το οποίο το παραλαμβάνει η καρδιά και το στέλνει αμέσως στα πνευμόνια για να το γεμίσουν αυτά, με την σειρά τους, με το οξυγόνο του αέρα που αναπνέουμε! Οι σωληνώσεις αυτές έχουν βαλβίδες για να επιτρέπουν την αιματική ροή μόνο προς μία κατεύθυνση (από την περιφέρεια προς την καρδιά).

Πιο συγκεκριμένα, στα κάτω άκρα, οι βαλβίδες επιτρέπουν την ροή του αίματος από τα πόδια προς τον κορμό και την εμποδίζουν όταν αποκτά κατεύθυνση μακριά από την καρδιά, από τον κορμό δηλαδή προς τα πόδια. Το αίμα μέσα στις φλέβες των κάτω άκρων έχει την τάση να απομακρύνεται από την καρδιά όταν σε αυτό επιδρά η βαρύτητα, δηλαδή όταν είμαστε όρθιοι ή όταν απλά καθόμαστε με κρεμασμένα τα πόδια.

Σχετικά Post
3+1 Συχνές Ερωτήσεις Για Τους Κιρσούς Των Κάτω Άκρων

Όταν οι βαλβίδες δεν λειτουργούν σωστά

Σε κάποιες περιπτώσεις οι βαλβίδες αυτές χάνουν την λειτουργικότητά τους και δεν μπορούν να υπερνικήσουν την δύναμη της βαρύτητας όταν στεκόμαστε όρθιοι ή με κρεμασμένα τα πόδια. Σε αυτές τις περιπτώσεις το αίμα παλινδρομεί (πηγαίνει δηλαδή αντίθετα από την πορεία που θα έπρεπε, με άλλα λόγια μακριά από την καρδιά) και έτσι λιμνάζει μέσα σε κάποιες από τις φλέβες των κάτω άκρων, οι οποίες φουσκώνουν από την πίεση του αίματος που φιλοξενούν. Η πίεση μέσα στην φουσκωμένη φλέβα μεταδίδεται σε γειτονικές φλέβες, οι οποίες σταδιακά φουσκώνουν και αυτές με την σειρά τους και εμφανίζονται στο δέρμα ως πρασινωπές διογκωμένες φλέβες. Αυτές οι πρασινωπές διογκωμένες φλέβες είναι οι γνωστοί σε όλους μας αντιαισθητικοί κιρσοί. Έτσι, η παρουσία των κιρσών δηλώνει, απλά, την ύπαρξη άλλων φλεβών πιο κεντρικών, οι οποίες έχουν χαλασμένες τις βαλβίδες τους και αυτές είναι ουσιαστικά υπεύθυνες για την κακή κυκλοφορία στο πόδι.

Ενδοαυλικό laser

Οι φλέβες με τις χαλασμένες βαλβίδες αποτελούν εμπόδιο στην καλή κυκλοφορία του κάτω άκρου και επιπλέον αποτελούν εστίες θρόμβωσης, περιοχές, δηλαδή, όπου το αίμα μπορεί να πήξει. Για αυτούς, κυρίως, τους λόγους οι παθολογικές αυτές φλέβες θα πρέπει να καταστρέφονται και ο καλύτερος τρόπος σήμερα για να γίνει αυτό είναι με την τεχνολογία του ενδοαυλικού laser. Με την τεχνική αυτή επιτυγχάνεται το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα με την μεγαλύτερη δυνατή διάρκεια και με τη μικρότερη δυνατή ταλαιπωρία για τον ασθενή.

Νικόλαος Τσεκούρας, MD, ECFMG, PhD
Αγγειοχειρουργός – Διδάκτωρ Παν/μίου Αθηνών
τ. Clinical Fellow Jobst Vascular Institute / University of Michigan/ USA