Καλοκαιρινοί Μύθοι Για Το Φαγητό Που Μπορεί Να Σε Βλάψουν

Photo of author
Written By misswebbie

kalokairnoi muthoi gia to fagito

Και καθώς η θερμοκρασία ανεβαίνει, αυξάνονται δυστυχώς και οι κίνδυνοι για τροφική δηλητηρίαση. Πάμε να δούμε μύθους που μπορεί να μας βλάψουν και αφορούν τους καλοκαιρινούς μήνες και την διατροφή μας.

1.  Μύθος: Το φαγητό σε φορητά ψυγειάκια, είναι ασφαλές
Για να διατηρηθεί το φαγητό φρέσκο στο ψυγειάκι, θα πρέπει το 75% να είναι γεμάτο με πάγο και παγοκύστες και το υπόλοιπο 25% να είναι φαγητό. Φρόντισε να μεταφέρεις το ψυγειάκι σου σε σχετικά δροσερό περιβάλλον (επομένως,όχι σε πορτ παγκάζ που έχει μείνει 12 ώρες στο ήλιο!). Η θερμοκρασία στο ψυγειάκι δεν θα πρέπει να ανέβει πάνω από 4 βαθμούς, γιατί εκεί ξεκινάει η ανάπτυξη μιρκοοργανισμών και βακτηρίων.

2.  Μύθος: Το φαγητό είναι ασφαλές, αν μείνει σε θερμοκρασία δωματίου για κάποιες ώρες
Για εξωτερικές θερμοκρασίες μέχρι 30 βαθμούς, το φαγητό διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 2 ώρες. Αμέσως μετά, θα πρέπει να το βάζεις στο ψυγείο. Αν δεν είσαι σίγουρη ότι θα το θυμηθείς, μπορείς πάντα να βάζεις μία υπενθύμιση στο κινητό σου.

3.  Μύθος: Η τροφική δηλητηρίαση δεν είναι κάτι σοβαρό
Κάθε χρόνο περίπου 48 εκατομμύρια άνθρωποι θα πάθουν τροφική δηλητηρίαση και περίπου 3.000 άτομα θα πεθάνουν από αυτή. Το πόσο βαριά θα περάσει κάποιος την δηλητηρίαση, εξαρτάται από το πόσο πολύ έφαγε, τι βακτήρια έχουν αναπτυχθεί και πόσο ανθεκτικός είναι σαν οργανισμός. Μωρά, παιδιά, έγκυες, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία καθώς και όσοι έχουν ευαίσθητο ανοσοποιητικό ή πάσχουν από κάποια χρόνια ασθένεια, περνάνε πιο σοβαρά την τροφική δηλητηρίαση και μπορεί να προκληθεί ζημιά στο νευρικό σύστημα ή και στα νεφρά. Σε κάθε περίπτωση, τρέξε στο κοντινότερο νοσοκομείο για να σε περιποιηθούν κατάλληλα.

4.  Μύθος: Φαγητό που περισσεύει είναι ok να καταναλωθεί, αρκεί να είναι στο ψυγείο
Μαγειρεμένο κρέας, πουλερικά και σαλάτες ζυμαρικών διατηρούνται στο ψυγείο για περίπου 4 ημέρες. Μετά από αυτό, αρχίζουν να αναπτύσσονται βακτήρια, τα οποία, κατά πάσα πιθανότητα, θα σε πειράξουν, παρόλο που δεν θα είναι ορατά στο φαγητό.

5.  Μύθος: Το χαλασμένο φαγητό φαίνεται ή/και μυρίζει περίεργα
Το χαλασμένο φαγητό θα οδηγήσει σε τροφική δηλητηρίαση, αλλά μπορείς να είσαι σίγουρη ότι το φαγητό είναι χαλασμένο; Πρέπει να ξέρεις ότι η εμφάνιση μούχλας ή περίεργη μυρωδιά, δεν είναι «δείγματα» χαλασμένου φαγητού. Μπορεί να έχουν αναπτυχθεί μικροοργανισμοί και χωρίς να υπάρχουν ορατά σημάδια. Αν, λοιπόν, δεν είσαι σίγουρη, πέτα το!

6.  Μύθος: Αν το ξεφλουδίσεις, δεν χρειάζεται να το πλύνεις
Ε, όχι. Ανεξάρτητα από το αν θα ξεφλουδίσεις το αβοκάντο, το αγγούρι ή το καρπούζι, θα πρέπει να τα πλένεις πριν. Όταν θα πας να κόψεις ή να ξεφλουδίσεις τα φρούτα και τα λαχανικά σου, μαζί με το μαχαίρι μεταφέρονται, μέσα στα φρούτα, ένα σωρό βακτήρια.

7.  Μύθος:  το φαγητό μαρινάρεται με ασφάλεια στον πάγκο της κουζίνας
Αν και οι περισσότερες μαρινάδες έχουν κάτι όξινο (χυμό λεμονιού, κρασί ή ξύδι) που σκοτώνει τα μικρόβια, αν η θερμοκρασία δωματίου είναι πάνω από 26 βαθμούς, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αναπτυχθούν βακτήρια. Καπάκωσε το μπολ σου, λοιπόν, και φύλαξέ το στο ψυγείο.