Καλλυντικά και έκζεμα: Τι να επιλέξετε

Photo of author
Written By Achilleas Kandis

Όταν έχετε έκζεμα, μπορεί να γνωρίζετε ήδη ότι ορισμένα καλλυντικά ερεθίζουν το δέρμα σας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλείψετε το μακιγιάζ.

Ορισμένα προϊόντα μπορεί να πυροδοτήσουν μια έξαρση, αλλά, άλλα έχουν συστατικά που είναι απαλά για το ευαίσθητο δέρμα στο πρόσωπο και το λαιμό σας. Το κόλπο είναι να γνωρίζεις τη διαφορά.

Τι καλλυντικά να ψάξω

1. Βούτυρο καριτέ, γλυκερίνη και λανολίνη. Αυτά τα ενυδατικά συστατικά επιδιορθώνουν το δέρμα σας και το βοηθούν να φαίνεται πιο υγιές. Αναζητήστε προϊόντα περιποίησης δέρματος που αναφέρουν ένα από αυτά πρώτο, δεύτερο ή τρίτο στη λίστα συστατικών.

2. Υαλουρονικό οξύ. Βοηθά στην έλξη υγρασίας από τον αέρα στο δέρμα σας. Αλείψτε την κρέμα με υαλουρονικό οξύ για επιπλέον τόνωση της υγρασίας και για να απαλύνετε το ξεφλούδισμα, το ξηρό δέρμα.

3. Νιασιναμίδη. Εάν τα κόκκινα μπαλώματα φαίνονται, ανεξάρτητα από το πόσες στρώσεις μακιγιάζ στοιβάζετε, δοκιμάστε έναν ορό ή μια κρέμα που περιέχει αυτή την ένωση, που ονομάζεται επίσης βιταμίνη Β3. Μπορεί να μειώσει την ερυθρότητα από το έκζεμα ενισχύοντας τον φυσικό φραγμό του δέρματός σας. Εφαρμόστε πρώτα κρέμα νιασιναμίδης και μετά βάλτε καλλυντικά.

Διαβάστε επίσης : Η καλύτερη κρέμα για έκζεμα

Τι να Αποφύγετε

1. Γλυκολικό οξύ, σαλικυλικό οξύ και ρετινόλη. Αυτά τα προϊόντα τείνουν να ξηραίνουν ή να ερεθίζουν το δέρμα, κάτι που αποτελεί πρόβλημα για άτομα με έκζεμα. Η κατάσταση προκαλείται εν μέρει από έναν αδύναμο φραγμό του δέρματος, ο οποίος αφήνει τις ερεθιστικές χημικές ουσίες να εισχωρούν στο δέρμα πιο εύκολα και αφήνει περισσότερο νερό να εξατμιστεί. Επομένως, είναι καλύτερο να αποφεύγετε προϊόντα που επιδεινώνουν αυτό το πρόβλημα.

2. Συντηρητικά όπως το μεθυλοπαραμπέν ή το βουτυλοπαραμπέν. Βοηθούν τα καλλυντικά και τα προϊόντα περιποίησης του δέρματος να μην καταστρέφονται ή να αναπτυχθούν βακτήρια, αλλά μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε φλεγμονή. Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε προϊόντα με φυσικά συντηρητικά όπως το έλαιο neem ή το εκχύλισμα σπόρων γκρέιπφρουτ όταν μπορείτε, γιατί είναι λιγότερο ερεθιστικά.

3. Αρώματα. Ανεξάρτητα από το πόσο απαλό και διακριτικό μπορεί να είναι ένα άρωμα, τα συστατικά που δίνουν άρωμα στο μακιγιάζ και τη λοσιόν μπορούν να προκαλέσουν έξαρση του εκζέματος. Το πιο ασφαλές στοίχημά σας; Διαλέξτε καλλυντικά που είναι φτιαγμένα για ευαίσθητο δέρμα (θα το λέει στη συσκευασία). Αναζητήστε αυτά που γράφουν “χωρίς άρωμα” στην ετικέτα. Τα φυσικά ή βιολογικά προϊόντα είναι επίσης συνήθως χωρίς αρώματα, αλλά διαβάστε τις ετικέτες τους για να βεβαιωθείτε.