Η καλύτερη κρέμα για έκζεμα : Πως θα την βρείτε και τι να προσέξετε

Photo of author
Written By Achilleas Kandis

Εάν έχετε έκζεμα (δερματίτιδα0, πιθανώς αντιμετωπίζετε τα συμπτώματά σας με μια ποικιλία από κρέμες για το έκζεμα. Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με αυτές τις κρέμες και πώς πρέπει να χρησιμοποιούνται, διαβάστε παρακάτω.

Τι είναι η κρέμα εκζέματος;

Η κρέμα εκζέματος είναι ένας όρος που περιγράφει οποιαδήποτε ενυδατική ή φαρμακευτική θεραπεία που εφαρμόζεται στο δέρμα για να ανακουφίσει τα συμπτώματα του εκζέματος .  Η εφαρμογή κρέμας στο δέρμα είναι ζωτικής σημασίας όταν έχετε έκζεμα, καθώς η κατάσταση προκαλείται από ξηρότητα στο δέρμα.

Ορισμένες κρέμες εκζέματος μπορούν να αγοραστούν χωρίς να χρειάζεται να μιλήσετε με φαρμακοποιό ή γιατρό. Άλλες κρέμες για το έκζεμα μπορείτε να λάβετε στο τοπικό σας φαρμακείο, να τις αγοράσετε μέσω Διαδικτύου ή να ζητήσετε συνταγή από γιατρό.

Πόσα είδη κρέμας εκζέματος υπάρχουν;

Εάν έχετε έκζεμα – δερματίτιδα, πιθανώς να διαχειριστείτε την κατάστασή σας χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό μαλακτικών και τοπικών κορτικοστεροειδών. Τα μαλακτικά πρέπει να χρησιμοποιούνται καθημερινά, ενώ τα τοπικά κορτικοστεροειδή θα πρέπει να χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της έξαρσης των συμπτωμάτων.

Τα μαλακτικά είναι καθαριστικά και ενυδατικά ειδικά προσαρμοσμένα στο ξηρό δέρμα. Δημιουργούν ένα προστατευτικό φράγμα, παγιδεύοντας νερό στο δέρμα και μειώνοντας τη φλεγμονή και τον κνησμό. Θα πρέπει να εφαρμόζονται ελεύθερα σε όλο το σώμα τουλάχιστον δύο με τρεις φορές την ημέρα.

Τα μαλακτικά δεν είναι τα ίδια με τα καλλυντικά ενυδατικά, καθώς δεν είναι αρωματικά και δεν έχουν σχεδιαστεί για να θεραπεύουν άλλα δερματικά προβλήματα, όπως ακμή ή ρυτίδες.

Τα μαλακτικά έρχονται ως εξής:

 • Λοσιόν
 • Κρέμες
 • Τζελ
 • Σπρέι
 • Αλοιφές
 • Καθαριστικά
 • Λάδια μπάνιου/ντους

Εάν τα συμπτώματα του εκζέματός σας είναι ήπια, μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε μόνο λοσιόν και κρέμες. Αυτά τα μαλακτικά περιέχουν πολύ νερό, πράγμα που σημαίνει ότι απορροφώνται γρήγορα και δεν είναι λιπαρά.

Εάν το έκζεμά σας είναι πιο σοβαρό και έχετε μεγάλη ξηρότητα, φαγούρα και παχιά μπαλώματα κοκκινίλας στο δέρμα, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε αλοιφές, καθώς αυτές περιέχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.

cream eczema

Ποια κρέμα για το έκζεμα είναι κατάλληλη για μένα;

Υπάρχουν πολλές κρέμες διαθέσιμες στη σημερινή αγορά και συχνά μπορεί να σας προκαλέσει σύγχυση όταν προσπαθείτε να βρείτε το πιο σωστό προϊόν για εσάς. Επειδή ο καθένας μας είναι διαφορετικός και υπάρχουν πολλοί τύποι δέρματος, αυτό που μπορεί να λειτουργεί καλύτερα για εσάς μπορεί να μην είναι τόσο αποτελεσματικό για κάποιον άλλο, εξακολουθούν να υπάρχουν διαθέσιμα προϊόντα και μάρκες που μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία του εκζέματος.

Μαλακτικές κρέμες εκζέματος:

 • Dermalex eczema  – χωρίς στεροειδή, αυτή η κρέμα βοηθά στην ανακούφιση από τον κνησμό και το ξηρό δέρμα, ενώ ενυδατώνει και αποτρέπει νέες εξάρσεις.
 • Eumovte  – μπορεί να σας βοηθήσει να σπάσετε τον κύκλο της φαγούρας με μια 24ωρη ενυδατική δράση. Όταν αγοράζετε αυτό το προϊόν στο διαδίκτυο, θα χρειαστεί να απαντήσετε σε ένα σύνολο ερωτήσεων, αυτές θα μας επιτρέψουν να βεβαιωθούμε ότι αυτή η θεραπεία είναι κατάλληλη για εσάς.
 • Κρέμα Oilatum  – καταπραΰνει και ενυδατώνει το δέρμα με τάση για έκζεμα για ανακούφιση από τον κνησμό.

Εάν εξακολουθείτε να μην είστε σίγουροι, επισκεφτείτε ένα κοντινό σας φαρμακείο και συζητήστε με τον φαρμακοποιό σας.

Τα τοπικά κορτικοστεροειδή  είναι φαρμακευτικές κρέμες, λοσιόν και αλοιφές που εφαρμόζονται απευθείας σε περιοχές του δέρματος που έχουν προσβληθεί από έκζεμα. Διατίθενται σε διαφορετικές περιεκτικότητες και πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο όταν τα συμπτώματα έχουν φουντώσει.

Τα τοπικά κορτικοστεροειδή για το έκζεμα κυμαίνονται από ήπια έως πολύ ισχυρά – μια κοινή ήπια θεραπεία στεροειδών είναι η υδροκορτιζόνη  που έχει σχεδιαστεί για τη θεραπεία του ήπιου έως μέτριου εκζέματος.

Πώς πρέπει να χρησιμοποιείται η κρέμα εκζέματος;

Διαφορετικές κρέμες εκζέματος χρησιμοποιούνται με διαφορετικούς τρόπους. Το πώς και πότε θα εφαρμόσετε την κρέμα για το έκζεμα θα εξαρτηθεί από το εάν περνάτε από έξαρση, πόσο άσχημα είναι τα συμπτώματά σας και σε ποιο σημείο του σώματός σας βρίσκονται οι πληγείσες περιοχές.

Εάν δεν αντιμετωπίζετε έξαρση των συμπτωμάτων ή εάν το έκζεμά σας είναι πολύ ήπιο, θα πρέπει απλώς να χρησιμοποιήσετε μαλακτικές κρέμες. Οι κρέμες αυτές πρέπει να χρησιμοποιούνται κάθε μέρα τουλάχιστον δύο φορές, αλλά ιδανικά πιο συχνά, ειδικά αν έχετε πολύ ξηρό δέρμα. Θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε μεγάλη ποσότητα και να την απλώσετε σε όλο σας το δέρμα.

Εάν αντιμετωπίζετε έξαρση, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε μαλακτικές κρέμες και τοπικά κορτικοστεροειδή. Εφαρμόστε πρώτα ένα στρώμα κρέμας, περιμένετε να μουλιάσει στο δέρμα και μετά χρησιμοποιήστε την κρέμα ή τη λοσιόν σας με κορτικοστεροειδή. Αυτό θα πρέπει να εφαρμόζεται μόνο στις πληγείσες περιοχές, όπως υποδεικνύεται στο φυλλάδιο πληροφοριών. Συνήθως, θα πρέπει να εφαρμόζετε κορτικοστεροειδή μία ή δύο φορές την ημέρα.

Άλλα πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη περιλαμβάνουν τα ακόλουθα

 • Οι περισσότερες κρέμες για το έκζεμα πρέπει να επαναλαμβάνονται κάθε 3-4 ώρες. Όταν εφαρμόζονται ελεύθερα με αυτόν τον τρόπο θα βοηθήσουν στην ενυδάτωση του δέρματος και στη μείωση των συμπτωμάτων
 • Οι αλοιφές και οι κρέμες εκζέματος που περιέχουν υγραντικά μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν λιγότερο συχνά από άλλες ποικιλίες (6-8 ώρες)
 • Τα ισχυρά κορτικοστεροειδή χρησιμοποιούνται συνήθως μόνο σε παχύ δέρμα και συνταγογραφούνται από γιατρό. Για το πρόσωπο ή τα γεννητικά όργανα θα πρέπει να χρησιμοποιείται ένα πιο ήπιο κορτικοστεροειδές
 • Οι μαλακτικές αλοιφές δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε τριχωτό δέρμα ή στα μάτια. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε μια λοσιόν
 • Η υδατική κρέμα δεν συνιστάται πλέον για τη θεραπεία του εκζέματος

Θα πρέπει πάντα να μιλάτε με έναν φαρμακοποιό ή γιατρό προτού αρχίσετε να χρησιμοποιείτε κρέμες εκζέματος, για να βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε το σωστό είδος με τη σωστή δύναμη.

Μπορεί να αγοραστεί η κρέμα εκζέματος χωρίς συνταγή;

Ορισμένες κρέμες για το έκζεμα μπορούν να αγοραστούν χωρίς ιατρική συνταγή, ενώ άλλες απαιτούν ιατρική συνταγή.

Τοπικά κορτικοστεροειδή

Τα περισσότερα τοπικά κορτικοστεροειδή πρέπει να λαμβάνονται με ιατρική συνταγή. Αξιοσημείωτες εξαιρέσεις είναι οι ήπιες ή μέτριας ισχύος θεραπείες που περιέχουν υδροκορτιζόνη ή βουτυρική κλοβεταζόνη, όπως το Dermacort, το HC45 ή το Eumovate. Μπορείτε να τα αγοράσετε αφού έχετε μια σύντομη συνομιλία με τον φαρμακοποιό και το κρίνουν σκόπιμο, ή να τα παραγγείλετε ηλεκτρονικά.

Οι πιο ισχυρές θεραπείες με κορτικοστεροειδή, όπως η βουτυρική υδροκορτιζόνη και η προπιονική κλοβεταζόλη, συνήθως απαιτούν ιατρική συνταγή και δεν πρέπει να προσπαθήσετε να τις λάβετε χωρίς να μιλήσετε με γιατρό.