Οι Ειδικοί Για Τη Θεραπεία Της Ψωρίασης

Photo of author
Written By misswebbie

Η θεραπεία της ψωρίασης μπορεί να απαιτήσει περισσότερες από μία επισκέψεις σε έναν δερματολόγο. Ίσως χρειαστούν επισκέψεις και σε κάποιες άλλες ειδικότητες.

Ο ρόλος του δερματολόγου
Το κλειδί είναι ένας δερματολόγος. Πρόκειται για πάθηση του δέρματος και όλοι οι δερματολόγοι είναι ειδικοί. Ανάλογα με την εμπειρία τους, μπορούν να αντιμετωπίσουν πιο απλές ή πιο προχωρημένες μορφές ψωρίασης.

Ο ρόλος του παθολόγου
Σε ήπιες ως μέτριες περιπτώσεις ψωρίασης, ο παθολόγος, ή οικογενειακός γιατρός μπορεί να διαχειριστεί τη θεραπεία σας με τοπικά κορτικοστεροειδή ή με τοπικές κρέμες. Ωστόσο, η διάγνωση γίνεται δύσκολα ή αν η ψωρίαση είναι εκτεταμένη, θα πρέπει να σας παραπέμψει σε δερματολόγο.

Ο ρόλος του νοσηλευτή
Όπως ο παθολόγος ή ο οικογενειακός γιατρός, έτσι και ένας νοσηλευτής ή μια νοσοκόμα μπορεί να περιποιηθεί μία ήπιας μορφής ψωρίαση.

Ο ρόλος του συμβούλου ψυχικής υγείας
Η ψωρίαση μπορεί να φορτίσει τον ασθενή τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Κατά τη διάρκεια των ξεσπασμάτων, μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και συμπτώματα κατάθλιψης και η αυτοπεποίθησή μας να πάρει την κατιούσα. Ένας ψυχίατρο ή ένας ψυχολόγος μπορεί να βοηθήσει να ξεπεραστούν αυτά τα αρνητικά συναισθήματα.

Ο ρόλος του διατροφολόγου
Δεν υπάρχει κάποια έρευνα που να αποδεικνύει ότι η ψωρίαση σχετίζεται με τη διατροφή. Παρόλα αυτά, υπάρχουν κάποιες τροφές, όπως ρύζι, γαλοπούλα, διατροφή χαμηλή σε πρωτεΐνες που συμβάλλουν στον έλεγχο της δερματοπάθειας.
Ο ρόλος του Ρευματολόγος

Αν αναπτύξετε ψωριασική αρθρίτιδα (εξουθενωτική φλεγμονή επιπλοκή της ψωρίασης) θα χρειαστεί άλλους ειδικούς για την ομάδα σας, αρχίζοντας με ρευματολόγο. Ο ρευματολόγος σας θα αναπτύξει ένα πρόγραμμα θεραπείας μαζί σας και, ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης, μπορεί να σας παραπέμψει σε άλλους επαγγελματίες υγείας, όπως:

Φυσιοθεραπευτή, για να σχεδιάσει ένα πρόγραμμα άσκησης για τον έλεγχο του πόνου και τη διατήρηση δύναμης.
Ποδίατρο, για τη θεραπεία παθήσεων που σχετίζονται με τα πόδια ή τους αστραγάλους, προκειμένου να ελέγξει την φλεγμονή και να διατηρήσει σε καλά επίπεδα τη λειτουργία των αρθρώσεων.
Βελονιστή, για να βοηθήσει να ανακουφίσει τον πόνο.
Μασέρ, για να μειώσει την ένταση των μυών και να βελτιώσει το εύρος κίνησης των αρθρώσεων.

Μπορεί να μη χρειαστείς όλους τους ειδικούς που ανέφερα, αλλά γνωρίζοντας ποιοι επαγγελματίες υγείας έχουν εκπαιδευτεί για να χειριστεί διάφορες πτυχές της θεραπείας της ψωρίασης, θα σου επιτρέψει να διαχειριστείς καλύτερα τις ανάγκες σου.

Μάρκος Μελιόπουλος
Yoga and Pilates Instructor – Personal Trainer – Physiotherapist