Ας Μιλήσουμε Για Τον HIV

Photo of author
Written By misswebbie

Το τι είναι ο HIV λίγο- πολύ όλοι ξέρουμε… Και πραγματικά, αναλαμβάνοντας αυτό το άρθρο, το μόνο που δεν ήθελα ήταν να μπω σε υπερβολικές αναλύσεις και ιατρικούς όρους.

HIV/Human Immunodeficiency Virus: είναι ο ιός που προκαλεί τη νόσο AIDS (Acquired ImmunoDeficiency Syndrome – Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας). Με απλά λόγια, ο ιός προσβάλλει και εξοντώνει τα λευκά αιμοσφαίρια, που λέγονται CD4 λεμφοκύτταρα (ή “Τ κύτταρα”), και μπορεί να αφήσουν το σώμα ανίκανο να καταπολεμήσει μολύνσεις και καρκινογενέσεις.

Τρόποι μετάδοσης

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι ο HIV ΔΕΝ μεταδίδεται με:

  • Σάλιο, δάκρυα, ιδρώτα, κόπρανα ή ούρα
  • Αγκαλιά
  • Φιλί
  • Μασάζ
  • Χειραψία
  • Τσιμπήματα εντόμων
  • Συγκατοίκηση με κάποιον οροθετικό
  • Κοινή χρήση τουαλέτας ή ντους

O HIV στην ουσία μεταδίδεται στο αίμα μέσω σωματικών υγρών (αίμα, κολπικά υγρά, σπέρμα, γάλα/θηλασμός).

Τρόποι Προφύλαξης

Ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τον HIV, εκτός από την χρήση προφυλακτικού (πάντα και για πάντα!!!) είναι η σωστή ενημέρωση. Κι αν νομίζεις ότι το AIDS δεν σε αφορά, να σε ενημερώσω ότι 1 στα 4 νέα περιστατικά στην Ελλάδα είναι γυναίκες. Η γνώση, λοιπόν, είναι το παν –  και για να πάρεις όση γνώση θες, δεν υπάρχει καλύτερος ιστότοπος απ΄ το  “HIV/AIDS in GREECE – To HIV/AIDS στην Ελλάδα“.

Μπορείς να καλέσεις για απορίες αλλά και για ψυχολογική υποστήριξη στο 2107222222 – είναι η τηλεφωνική γραμμή για το AIDS, ώρες λειτουργίας 09:00 με 21:00.

Μπορείς, επίσης, να απευθυνθείς στο athcheckpoint.grγια πληροφορίες ή για να κλείσεις το ραντεβού σου για γρήγορη και έγκυρη εξέταση.

Να θυμάσαι  πάντα:
•    Ότι ο HIV αφορά όλους τους σεξουαλικά ενεργούς ανθρώπους, ανεξαρτήτως φύλου ή σεξουαλικών προτιμήσεων.
•    Ότι θα πρέπει τουλάχιστον 2 φορές το χρόνο να κάνεις HIV Test. Ζήτα HIV test 4ης γενιάς -είναι 100% έγκυρο και μπορεί να δείξει 100% σωστά αποτελέσματα, μόλις μετά από ένα μήνα από κάποια ύποπτη επαφή.
•    Ότι χωρίς το τεστ δεν μπορείς να είσαι 100% σίγουρη, γιατί πολύ απλά το HIV δεν είναι απαραίτητο να έχει συμπτώματα. Όσο πιο έγκαιρη διάγνωση, τόσο το καλύτερο.
•    Να χρησιμοποιείς πάντα προφυλακτικό και να απαιτείς την χρήση προφυλακτικού από τον εκάστοτε σύντροφό σου, ακόμη κι αν είστε καιρό μαζί και τον “εμπιστεύεσαι”.
•    Μην έχεις την απαίτηση, αν κάποιος είναι οροθετικός, να σου το πει ή να σε προστατέψει. Από ηθικής άποψης, αυτό θα ήταν το σωστό. Από την άλλη, όμως,  αποτελεί προσωπικό δεδομένο και δεν είναι υποχρεωμένος να στο πει. Σίγουρα οφείλει να σε προστατέψει. Όμως, σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, με απίστευτη έλλειψη ενημέρωσης/γνώσης, όπου ο HIV αποτελεί taboo και ο εκάστοτε οροθετικός κινδυνεύει με κοινωνικό αποκλεισμό ή να χάσει τη δουλειά του, μπορείς να καταλάβεις είσαι ο μοναδικός υπεύθυνος για την προστασία σου. Η πρόληψη είναι καλύτερη της θεραπείας…
•    Ότι, ακόμη κι αν το τεστ βγει θετικό, η ζωή δεν τελειώνει και στις ημέρες μας, με την αντιρετρωική θεραπεία, ένα οροθετικό άτομο μπορεί να ζήσει μια μακρά και απόλυτα υγιή ζωή. Επίσης, μην ξεχνάς ότι, ακόμη και οροθετικές μητέρες με την απαραίτητη και έγκαιρη αγωγή, μπορούν να φέρουν στον κόσμο απόλυτα υγιή μωρά.

Με απλά λόγια, αυτό που πρέπει να θυμάσαι: ΠΡΟΦΥΛΑΞΗ-ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ-ΓΝΩΣΗ-ΠΡΟΛΗΨΗ. Αυτά κάποια ημέρα θα μας δώσουν έναν HIV-FREE κόσμο.

Και μην ξεχνάς ότι όλα γίνονται καλύτερα με μια αγκαλιά… Αν ποτέ, λοιπόν, μάθεις ποτέ ότι ο κολλητός ή η κολλητή ή ο αδερφός ή κάποιος γνωστός είναι οροθετικός, να τον πάρεις μια αγκαλιά. Αφενός δεν κινδυνεύεις, αφετέρου θα έχεις προσφέρει ένα ανεκτίμητο δώρο…

Η ανθρωπιά σκοτώνει τον HIV, η αμάθεια τον μεταδίδει.

Μάρκος Μελιόπουλος
Yoga and Pilates Instructor – Personal Trainer – Physiotherapist