Λεύκανση δοντιών στο σπίτι

Μπορείτε να κάνετε λεύκανση δοντιών στο σπίτι με φυσικό τρόπο χρησιμοποιώντας προϊόντα που μπορείτε να βρείτε στο σουπερ μάρκετ. Ωστόσο, η επιστήμη και η έρευνα πίσω από αυτές τις μεθόδους είναι ελλιπής.

Σύμφωνα με μια έρευνα που έγινε πρόσφατα στην Αμερική, το 80% των Αμερικανών ενηλίκων ηλικίας 18-49 ετών επιθυμούν λευκότερα δόντια και οι Αμερικανοί φέρεται να δαπάνησαν πάνω από 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε προϊόντα λεύκανσης δοντιών στο σπίτι το 2016 (1).

Υπάρχουν πολλά προϊόντα για να διαλέξετε όταν πρόκειται για τη λεύκανση των δοντιών σας.

Ωστόσο, τα περισσότερα προϊόντα λεύκανσης των δοντιών χρησιμοποιούν χημικές ουσίες για τη λεύκανση των δοντιών σας, γεγονός που θα μπορούσε να αποτελέσει ανησυχία για πολλούς ανθρώπους.

Αν θέλετε πιο λευκά δόντια αλλά θέλετε επίσης να αποφύγετε τα χημικά, αυτό το άρθρο παραθέτει πολλές επιλογές που είναι τόσο φυσικές όσο και ασφαλείς.

Τι κάνει τα δόντια μας να κιτρινίζουν

Πολλαπλοί παράγοντες προκαλούν το θάμπωμα των δοντιών και την απώλεια της φωτεινής, λευκής λάμψης τους.

Ορισμένες τροφές έχουν χρωστικές ουσίες και μπορούν να λεκιάσουν το σμάλτο σας, το οποίο είναι το εξωτερικό στρώμα των δοντιών σας. Επιπλέον, η συσσώρευση πλάκας στα δόντια σας μπορεί να τα κάνει να φαίνονται κίτρινα (2, 3).

Αυτός ο τύπος αποχρωματισμού μπορεί συνήθως να αντιμετωπιστεί με τακτικό καθαρισμό και λευκαντικές θεραπείες.

Ωστόσο, μερικές φορές τα δόντια φαίνονται κίτρινα επειδή το σκληρό σμάλτο έχει διαβρωθεί, αποκαλύπτοντας την οδοντίνη από κάτω. Η οδοντίνη είναι ένας φυσικά κίτρινος, οστέινος ιστός που βρίσκεται κάτω από την αδαμαντίνη (4).

Πώς θα κάνετε λεύκανση δοντιών με φυσικό τρόπο

1. Οil pulling (Λάδι καρύδας)

Το oil pulling είναι μια παραδοσιακή μέθοδος – θεραπεία, με προέλευση την Ινδία, που αποσκοπεί στη βελτίωση της στοματικής υγιεινής, την λεύκανση δοντιών και στην απομάκρυνση των τοξινών από τον οργανισμό.

Η πρακτική περιλαμβάνει την περιδίνηση του λαδιού στο στόμα σας για την απομάκρυνση των βακτηρίων, τα οποία μπορεί να μετατραπούν σε πλάκα και να προκαλέσουν κίτρινη όψη των δοντιών σας (5).

Το λάδι καρύδας είναι μια δημοφιλής μέθοδος επειδή έχει ευχάριστη γεύση και προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία.

Το λάδι καρύδας έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε λαυρικό οξύ, το οποίο είναι γνωστό για την ικανότητά του να μειώνει τη φλεγμονή και να σκοτώνει τα βακτήρια (6, 7).

Για να κάνετε λεύκανση δοντιών με oil pull, βάλτε 1 κουταλιά της σούπας (15 ml) λάδι καρύδας στο στόμα σας και σπρώξτε και τραβήξτε το λάδι μέσα από τα δόντια σας. Το λάδι καρύδας είναι στερεό σε θερμοκρασία δωματίου, οπότε μπορεί να χρειαστεί να περιμένετε μερικά δευτερόλεπτα για να λιώσει. Συνεχίστε το τράβηγμα λαδιού για 15-20 λεπτά.

Φροντίστε να φτύσετε το λάδι καρύδας σε μια τουαλέτα ή σε έναν κάδο απορριμμάτων, καθώς θα μπορούσε να επανέλθει σε στερεή μορφή μόλις βρεθεί στους σωλήνες της αποχέτευσης και να προκαλέσει απόφραξη.

Σε αντίθεση με πολλές άλλες μεθόδους λεύκανσης δοντιών, το τράβηγμα με λάδι καρύδας δεν εκθέτει τα δόντια σας σε οξύ ή άλλα συστατικά που διαβρώνουν το σμάλτο. Αυτό σημαίνει ότι είναι ασφαλές να το κάνετε καθημερινά.

2. Βουρτσίστε με μαγειρική σόδα

Η μαγειρική σόδα έχει φυσικές λευκαντικές ιδιότητες, γι’ αυτό και αποτελεί δημοφιλές συστατικό σε οδοντόκρεμες του εμπορίου.

Είναι ένα ήπιο λειαντικό που μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση των χρωστικών και των επιφανειακών λεκέδων στα δόντια (8, 9).

Επιπλέον, η μαγειρική σόδα δημιουργεί ένα αλκαλικό περιβάλλον στο στόμα σας, το οποίο εμποδίζει την ανάπτυξη βακτηρίων (10).

Αυτή δεν είναι μια μέθοδος λεύκανσης των δοντιών που θα δείτε αποτελέσματα σε μια νύχτα, αλλά θα πρέπει να παρατηρήσετε μια διαφορά στην εμφάνιση των δοντιών σας με την πάροδο του χρόνου.

Μια μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι οδοντόκρεμες που περιέχουν μαγειρική σόδα μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικές στην αφαίρεση των λεκέδων και τη λεύκανση δοντιών από άλλους τύπους οδοντόκρεμας (12).

Για να χρησιμοποιήσετε αυτή τη θεραπεία, αναμείξτε 1 κουταλάκι του γλυκού (6 γραμμάρια) μαγειρική σόδα με 2 κουταλάκια του γλυκού νερό (5 ml) και βουρτσίστε τα δόντια σας με την πάστα. Μπορείτε να το κάνετε αυτό μερικές φορές την εβδομάδα.

3. Χρησιμοποιήστε υπεροξείδιο του υδρογόνου

Το υπεροξείδιο του υδρογόνου είναι ένας φυσικός λευκαντικός παράγοντας που σκοτώνει επίσης τα βακτήρια στο στόμα σας (13).

Στην πραγματικότητα, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν το υπεροξείδιο του υδρογόνου εδώ και χρόνια για την απολύμανση των πληγών λόγω της ικανότητάς του να σκοτώνει τα βακτήρια αλλα και για την λεύκανση δοντιών.

Πολλά εμπορικά προϊόντα λεύκανσης των δοντιών περιέχουν υπεροξείδιο του υδρογόνου, αν και σε πολύ υψηλότερη συγκέντρωση από αυτή που θα χρησιμοποιήσετε στο σπίτι.

Δυστυχώς, καμία μελέτη δεν έχει διερευνήσει τα αποτελέσματα του ξεπλύματος ή του βουρτσίσματος μόνο με υπεροξείδιο του υδρογόνου, αλλά αρκετές μελέτες έχουν αναλύσει εμπορικές οδοντόκρεμες που περιέχουν υπεροξείδιο.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι μια οδοντόκρεμα που περιείχε υψηλότερη ποσότητα υπεροξειδίου του υδρογόνου ήταν πιο αποτελεσματική στη λεύκανση δοντιών μετά από 12 εβδομάδες σε σχέση με οδοντόκρεμες που περιείχαν χαμηλότερη ποσότητα (14).

Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι μια οδοντόκρεμα με υπεροξείδιο του υδρογόνου ήταν πιο αποτελεσματική από άλλους τύπους οδοντόκρεμας – συμπεριλαμβανομένων των οδοντόκρεμας που περιέχουν άνθρακα και των λειαντικών οδοντόκρεμας – στη μείωση του αποχρωματισμού των δοντιών που προκαλείται από τον καφέ (15).

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια του υπεροξειδίου του υδρογόνου.

Ενώ οι πολύ αραιές συγκεντρώσεις φαίνονται ασφαλείς, οι ισχυρές συγκεντρώσεις ή η υπερβολική χρήση μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό των ούλων και ευαισθησία των δοντιών. Υπάρχει επίσης η ανησυχία ότι οι υψηλές δόσεις μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο, αλλά αυτό δεν έχει αποδειχθεί (16, 17, 18).

Ένας τρόπος για να χρησιμοποιήσετε το υπεροξείδιο του υδρογόνου είναι ως στοματικό διάλυμα πριν βουρτσίσετε τα δόντια σας. Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε διάλυμα 1,5% ή 3% για να αποφύγετε παρενέργειες.

Η πιο συνηθισμένη συγκέντρωση υπεροξειδίου του υδρογόνου στο φαρμακείο είναι ένα διάλυμα 3%. Μπορείτε εύκολα να αραιώσετε αυτή τη συγκέντρωση σε 1,5% αναμειγνύοντας ίσα μέρη υπεροξειδίου και νερού.

Ένας άλλος τρόπος για να χρησιμοποιήσετε το υπεροξείδιο του υδρογόνου είναι αναμειγνύοντάς το με μαγειρική σόδα για να φτιάξετε μια οδοντόκρεμα. Συνδυάστε 2 κουταλάκια του γλυκού (10 ml) υπεροξείδιο του υδρογόνου με 1 κουταλάκι του γλυκού (6 γραμμάρια) μαγειρική σόδα και βουρτσίστε απαλά τα δόντια σας με το μείγμα.

Περιορίστε τη χρήση αυτής της σπιτικής πάστας σε λίγες φορές την εβδομάδα, καθώς η υπερβολική χρήση μπορεί να βοηθήσει στην λεύκανση δοντιών , αλλά υπάρχει περίπτωση να διαβρώσει το σμάλτο των δοντιών σας.

4. Τρώτε φρούτα και λαχανικά

Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά μπορεί να είναι καλή τόσο για το σώμα σας όσο και για τα δόντια σας.

Αν και δεν αντικαθιστούν το βούρτσισμα, τα τραγανά, ωμά φρούτα και λαχανικά μπορούν να βοηθήσουν στην απομάκρυνση της πλάκας καθώς μασάτε.

Οι φράουλες και ο ανανάς είναι δύο φρούτα που υποστηρίζεται ότι βοηθούν στη λεύκανση των δοντιών σας.

Φράουλες

Η λεύκανση δοντιών με ένα μείγμα φράουλας και μαγειρικής σόδας είναι μια φυσική θεραπεία που έχει γίνει δημοφιλής από διασημότητες.

Οι υποστηρικτές αυτής της μεθόδου ισχυρίζονται ότι το μηλικό οξύ που βρίσκεται στις φράουλες θα αφαιρέσει τον αποχρωματισμό στα δόντια σας, ενώ η μαγειρική σόδα θα απομακρύνει τους λεκέδες.

Ενώ οι φράουλες μπορεί να βοηθήσουν στην απολέπιση των δοντιών σας και να τα κάνουν να φαίνονται πιο λευκά, είναι απίθανο να διεισδύσουν στους λεκέδες στα δόντια σας.

Αν αποφασίσετε να δοκιμάσετε αυτή τη μέθοδο, περιορίστε τη χρήση της σε λίγες φορές την εβδομάδα.

Παρά τις μελέτες που έδειξαν ότι μια πάστα από φράουλα και μαγειρική σόδα είχε ελάχιστη επίδραση στο σμάλτο των δοντιών, η υπερβολική χρήση θα μπορούσε να προκαλέσει βλάβη (20, 21).

Για να χρησιμοποιήσετε αυτή τη θεραπεία, λιώστε μια φρέσκια φράουλα, συνδυάστε την με μαγειρική σόδα και βουρτσίστε το μείγμα στα δόντια σας.

Ανανάς

Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι ο ανανάς μπορεί να βοηθήσει στην λεύκανση δοντιών

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι ένα τζελ που παρασκευάζεται με βρομελίνη, ένα ένζυμο που βρίσκεται στον ανανά, θα μπορούσε να βοηθήσει στην απομάκρυνση των λεκέδων των δοντιών σε σύγκριση με μια ομάδα ελέγχου (22).

Ωστόσο, δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η κατανάλωση ανανά παράγει το ίδιο αποτέλεσμα.

5. Προλάβετε τους λεκέδες των δοντιών πριν συμβούν

Ενώ τα δόντια σας κιτρινίζουν φυσιολογικά καθώς μεγαλώνετε, ορισμένα πράγματα μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη των λεκέδων στα δόντια σας.

Περιορίστε τα τρόφιμα και τα ποτά που χρωματιζουν τα δοντια

Ο καφές, το κόκκινο κρασί, η σόδα και τα σκούρα μούρα είναι διαβόητα για τον χρωματισμό των δοντιών (κίτρινισμα).

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα αποφεύγετε εντελώς, αλλά θα πρέπει να περιορίσετε τον χρόνο που αυτές οι ουσίες έρχονται σε επαφή με τα δόντια σας.

Εάν είναι δυνατόν, πίνετε τα ποτά που είναι γνωστό ότι λεκιάζουν τα δόντια από καλαμάκι για να αποφύγετε την άμεση επαφή με τα δόντια σας.

Επιπλέον, βουρτσίστε τα δόντια σας περίπου 60 λεπτά μετά την κατανάλωση ενός από αυτά τα τρόφιμα ή ποτά για να περιορίσετε τις επιπτώσεις τους στο χρώμα των δοντιών σας.

Επιπλέον, αποφύγετε το κάπνισμα και τη μάσηση καπνού, καθώς και τα δύο μπορούν να προκαλέσουν αποχρωματισμό των δοντιών (23).

Περιορίστε την πρόσληψη ζάχαρης

Αν θέλετε πιο λευκά δόντια, μειώστε την πρόσληψη ζάχαρης.

Μια διατροφή πλούσια σε ζάχαρη υποστηρίζει την ανάπτυξη των Streptococcus mutans, ο πρωταρχικός τύπος βακτηρίου που προκαλεί πλάκα και ουλίτιδα (24, 25).

Όταν καταναλώνετε ένα ζαχαρούχο τρόφιμο, φροντίστε να βουρτσίζετε τα δόντια σας αμέσως.

Πάρτε άφθονο ασβέστιο στη διατροφή σας

Κάποιος αποχρωματισμός των δοντιών προκαλείται από τη διάβρωση του σμάλτου και την αποκάλυψη της οδοντίνης από κάτω, η οποία είναι κίτρινη. Επομένως, οτιδήποτε κάνετε για να ενισχύσετε το σμάλτο των δοντιών σας θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε τα δόντια σας περλέ λευκά.

Τροφές πλούσιες σε ασβέστιο, όπως το γάλα, το τυρί και το μπρόκολο, μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία των δοντιών σας από τη διάβρωση του σμάλτου

6. Μην υποτιμάτε την αξία του βουρτσίσματος και της χρήσης οδοντικού νήματος

Ενώ κάποιος αποχρωματισμός των δοντιών έρχεται φυσικά με την ηλικία, είναι σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα της συσσώρευσης πλάκας.

Το τακτικό βούρτσισμα και το οδοντικό νήμα μπορούν να βοηθήσουν τα δόντια σας να παραμείνουν λευκά, μειώνοντας τα βακτήρια στο στόμα σας και αποτρέποντας τη συσσώρευση πλάκας.

Η οδοντόκρεμα τρίβει απαλά τους λεκέδες στα δόντια σας και το οδοντικό νήμα απομακρύνει τα βακτήρια που οδηγούν στην πλάκα.

Ο τακτικός οδοντιατρικός καθαρισμός μπορεί επίσης να βοηθήσει τα δόντια σας να παραμείνουν καθαρά και λευκά.

Άλλες μέθοδοι για την λεύκανση δοντιών στο σπίτι

Υπάρχουν μερικές άλλες φυσικές μέθοδοι λεύκανσης δοντιών, αλλά δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι είναι ασφαλείς ή αποτελεσματικές.

Ορισμένες από τις μη αποδεδειγμένες μεθόδους περιλαμβάνουν:

  • Ενεργός άνθρακας. Το βούρτσισμα με σκόνη άνθρακα υποτίθεται ότι τραβάει τις τοξίνες από το στόμα και αφαιρεί τους λεκέδες από τα δόντια, αν και οι έρευνες δείχνουν ότι αυτή η μέθοδος λεύκανσης είναι μάλλον αναποτελεσματική (26).
  • Άργιλος καολίνης. Οι υποστηρικτές αυτής της μεθόδου ισχυρίζονται ότι το βούρτσισμα με άργιλο βοηθά στην απομάκρυνση των λεκέδων από τα δόντια και είναι ένας πολύ αποδοτικός τρόπος λεύκανσης δοντιών.
  • Φλούδες φρούτων. Το τρίψιμο φλοιών πορτοκαλιού, λεμονιού ή μπανάνας στα δόντια σας ισχυρίζεται ότι τα κάνει πιο λευκά και απομακρύνει τις χρωστικές ουσίες.
  • Μηλόξυδο. Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η χρήση μηλόξυδου ως στοματικού διαλύματος βοηθάει στη λεύκανση των δοντιών σας. Αντιθέτως, αποδυναμώνει το σμάλτο και μπορεί να αυξήσει την τερηδόνα (27).

Οι υποστηρικτές αυτών των μεθόδων λεύκανσης των δοντιών ισχυρίζονται ότι κάνουν τα δόντια σημαντικά πιο λευκά, αλλά καμία μελέτη δεν έχει αξιολογήσει την αποτελεσματικότητά τους. Αυτό σημαίνει επίσης ότι δεν έχουν δοκιμαστεί για παρενέργειες όταν χρησιμοποιούνται στα δόντια.

Συχνές ερωτήσεις

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος λεύκανσης των δοντιών;

Ο καλύτερος τρόπος για να λευκάνετε τα δόντια σας εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των προσωπικών σας προτιμήσεων, των στόχων και του προϋπολογισμού σας.

Πολλές από τις μεθόδους που αναφέρονται παραπάνω μπορεί να είναι αποτελεσματικές για τη λεύκανση των δοντιών σας, όπως το τράβηγμα με λάδι, η χρήση μαγειρικής σόδας ή υπεροξειδίου του υδρογόνου, η υγιεινή διατροφή και ο περιορισμός της κατανάλωσης τροφίμων ή ποτών που λεκιάζουν τα δόντια.

Πώς μπορώ να κάνω λεύκανση δοντιών στο σπίτι γρήγορα;

Διατίθενται πολλά προϊόντα λεύκανσης δοντιών που μπορούν να βοηθήσουν στη γρήγορη λεύκανση των δοντιών σας. Αυτά συνήθως περιέχουν υπεροξείδιο και μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο σπίτι ή να εφαρμοστούν από τον οδοντίατρό σας (28).

Ποια είναι μερικά συνηθισμένα λάθη κατά το βούρτσισμα των δοντιών;

Μερικά από τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι άνθρωποι όταν βουρτσίζουν τα δόντια τους περιλαμβάνουν το πολύ δυνατό βούρτσισμα, το ότι δεν βουρτσίζουν αρκετά, το ότι βουρτσίζουν τα δόντια τους αμέσως μετά το φαγητό και το ότι κρατούν την οδοντόβουρτσα τους για πολύ καιρό χωρίς να την αντικαθιστούν.

Συνοψίζοντας

Υπάρχουν αρκετές φυσικές μέθοδοι για την λεύκανση δοντιών στο σπίτι. Οι περισσότερες από αυτές τις θεραπείες λειτουργούν αφαιρώντας απαλά τους λεκέδες από τα δόντια και εννοούμε τους επιφανειακούς λεκέδες

Ωστόσο, οι περισσότεροι οδοντίατροι προσφέρουν θεραπείες λεύκανσης δοντιών που είναι πολύ ισχυρότερες από αυτές τις φυσικές θεραπείες. Περιλαμβάνουν λεύκανση των δοντιών, η οποία μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική για σοβαρό αποχρωματισμό των δοντιών. Η υπερβολική χρήση οποιουδήποτε προϊόντος λεύκανσης μπορεί να βλάψει τα δόντια σας.

Για να διατηρήσετε υγιή δόντια, αποφύγετε την κατανάλωση τροφίμων και ποτών με έντονο χρώμα (χρωστικές ουσίες), όπως μαύρο τσάι, καφές, κόκκινο κρασί, κόλα, κακάο, χυμός καρότου/ντομάτας, κόκκινες σάλτσες, παντζάρια, κεράσια, χυμός φράουλας, χυμός κράνμπερι.

Πάντα να συμβουλεύεστε τον οδοντίατρό σας σχετικά με τις επιλογές σας για να σας συμβουλεύσει ποια μέθοδος λεύκανσης των δοντιών στο σπίτι θα λειτουργήσει καλύτερα για εσάς.