Κιτρινα δοντια

Οι αλλαγές στο χρώμα των δοντιών σας μπορεί να είναι ανεπαίσθητες και να συμβαίνουν σταδιακά. Κάποιο κίτρινο χρώμα μπορεί να είναι αναπόφευκτο.

Τα δόντια μπορεί να φαίνονται πιο κίτρινα ή να σκουραίνουν ειδικά καθώς μεγαλώνετε. Καθώς το εξωτερικό σμάλτο των δοντιών φθείρεται, η κίτρινη οδοντίνη από κάτω γίνεται πιο ορατή. Η οδοντίνη είναι το δεύτερο στρώμα ασβεστοποιημένου ιστού κάτω από το εξωτερικό στρώμα της αδαμαντίνης.

Αν θέλετε να λευκάνετε τα δόντια σας, έχετε κάποιες εναλλακτικές λύσεις σε σχέση με τις συμβατικές μεθόδους.

Παρακαλούμε να είστε προσεκτικοί με τη βούρτσισμα των δοντιών στο σπίτι, επειδή μπορεί να προκαλέσετε βλάβη στα δόντια σας εάν τα προϊόντα χρησιμοποιούνται λανθασμένα ή για πολύ χρόνο. Μπορεί να φθείρετε πολύ από το σμάλτο των δοντιών σας, γεγονός που μπορεί να σας θέσει σε κίνδυνο ευαισθησίας και τερηδόνας.

Θεραπείες για τα κίτρινα δόντια

Εδώ είναι 7 φυσικές επιλογές για να απαλλαγείτε από τα κίτρινα δόντια, να βελτιώσετε το χρώμα των δοντιών και να αποκτήσετε λευκά δόντια και λευκό χαμόγελο.

Ίσως είναι καλύτερο να επιλέξετε μερικές θεραπείες λεύκανσης δοντιών και να τις εναλλάσσετε κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Ορισμένες από τις παρακάτω προτάσεις δεν έχουν έρευνα που να τις υποστηρίζει, αλλά έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές από ανεπίσημες αναφορές.

Πειραματιστείτε για να βρείτε τη λύση που σας ταιριάζει.

1. Βούρτσισμα δοντιών

Το πρώτο σχέδιο δράσης σας θα πρέπει να είναι να βουρτσίζετε τα δόντια σας πιο συχνά και με το σωστό τρόπο. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να βουρτσίζετε τα δόντια σας μετά την κατανάλωση τροφών και ποτών που μπορεί να οδηγήσουν σε κίτρινα δόντια.

Ωστόσο, να είστε προσεκτικοί με το βούρτσισμα αμέσως μετά την κατανάλωση όξινων τροφών και ποτών. Το άμεσο βούρτσισμα μπορεί να κάνει τα οξέα να απομακρύνουν περισσότερο σμάλτο και να οδηγήσουν σε διάβρωση και να χαθεί το λευκό χρώμα των δοντιών.

Βουρτσίστε τα δόντια σας με μια λευκαντική οδοντόκρεμα τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα για 2 λεπτά τη φορά. Βεβαιωθείτε ότι μπαίνετε σε όλες τις ρωγμές και τις σχισμές. Βουρτσίστε τα δόντια σας απαλά με κυκλικές κινήσεις για να διασφαλίσετε ότι προστατεύετε τα ούλα σας αλλά απομακρύνεται συγχρόνως τους λεκέδες στα δόντια. Βουρτσίστε το εσωτερικό, το εξωτερικό και τις μασητικές επιφάνειες των δοντιών σας.

Το βούρτσισμα με μια λευκαντική οδοντόκρεμα έχει επίσης αποδειχθεί επιστημονικά ότι λευκαίνει το χαμόγελό σας, σύμφωνα με το μια μελέτη του 2018. Αυτές οι οδοντόκρεμες λεύκανσης δοντιών μπορεί
περιέχουν ήπια λειαντικά που τρίβουν τα δόντια για να αφαιρέσουν τους επιφανειακούς λεκέδες, αλλά είναι αρκετά ήπιες ώστε να είναι ασφαλείς.

Όταν υπάρχει συσσώρευση οδοντικής πλάκας, μπορεί συχνά να οδηγήσει σε τερηδόνα, η οποία με τη σειρά της επηρεάζει τη λευκότητα του χαμόγελού μας.

2. Μαγειρική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου

Η χρήση μιας πάστας από μαγειρική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου λέγεται ότι απομακρύνει τη συσσώρευση πλάκας και βακτηρίων για να απαλλαγείτε από τους λεκέδες και να επαναφέρετε το φυσικό χρώμα των δοντιών.

Ανακατέψτε 1 κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα με 2 κουταλιές της σούπας υπεροξείδιο του υδρογόνου για να φτιάξετε μια πάστα. Ξεπλύνετε καλά το στόμα σας με νερό μετά το βούρτσισμα με αυτή την πάστα. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε την ίδια αναλογία συστατικών για να φτιάξετε ένα στοματικό διάλυμα. Ή, μπορείτε να δοκιμάσετε μαγειρική σόδα με νερό.

Μπορείτε να αγοράσετε μαγειρική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου online. Μπορείτε επίσης να αγοράσετε Μελέτη 2012 διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που χρησιμοποιούσαν μια οδοντόκρεμα που περιείχε μαγειρική σόδα και υπεροξείδιο, ξεφορτώθηκαν τους λεκέδες των δοντιών και λευτέρωσαν τα δόντια τους. Παρουσίασαν σημαντικές βελτιώσεις μετά από 6 εβδομάδες. Διαβάστε επίσης : λεύκανση δοντιών στο σπίτι

Ανασκόπηση 2017 των ερευνών σχετικά με τις οδοντόκρεμες με μαγειρική σόδα κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι είναι αποτελεσματικές και ασφαλείς για την αφαίρεση των λεκέδων των δοντιών και μπορούν να χρησιμοποιούνται καθημερινά.

3. Μπουκώματα με λάδι καρύδας

Το pulling με λάδι καρύδας λέγεται ότι απομακρύνει την πλάκα και τα βακτήρια από το στόμα, γεγονός που βοηθά στην υγιεινή των δοντιών και την πρόληψη από την κακή στοματική υγιεινή. Πάντα να ψωνίζετε για ένα υψηλής ποιότητας, βιολογικό λάδι καρυδας, που δεν περιέχει επιβλαβή συστατικά.

Χτυπήστε 1 έως 2 κουταλάκια του γλυκού υγρό έλαιο καρύδας στο στόμα σας για 10 έως 30 λεπτά. Μην αφήσετε το λάδι να αγγίξει το πίσω μέρος του λαιμού σας. Μην καταπίνετε το λάδι καθώς περιέχει τοξίνες και βακτήρια από το στόμα σας.

Ξεπλύνετε το στόμα σας με νερό και στη συνέχεια πιείτε ένα γεμάτο ποτήρι νερό. Στη συνέχεια βουρτσίστε τα δόντια σας.

Ωστόσο, μια μελέτη του 2015 διαπίστωσε ότι το oil pulling με τη χρήση σησαμέλαιου και ηλιέλαιου μείωσε την ουλίτιδα που προκαλείται από την πλάκα. Το ελαιοτριβείο θα μπορούσε να έχει λευκαντική επίδραση στα δόντια, καθώς η συσσώρευση πλάκας μπορεί να προκαλέσει το κιτρίνισμα των δοντιών.

Χρειάζονται περαιτέρω μελέτες σχετικά με την επίδραση του oil pulling με λάδι καρύδας στην διαδικασία λεύκανσης δοντιών.

4. Μηλόξυδο

Το μηλόξυδο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολύ μικρές ποσότητες για να απομακρύνεται τους λεκέδες στα δόντια.

Φτιάξτε ένα στοματικό διάλυμα αναμειγνύοντας 2 κουταλάκια του γλυκού μηλόξυδο με 6 ουγκιές νερό. Χτυπήστε το διάλυμα για 30 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια ξεπλύνετε με νερό και βουρτσίστε τα δόντια σας.

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει βλάβη στη σκληρότητα και την επιφανειακή δομή των δοντιών. Επομένως, χρησιμοποιήστε το με προσοχή και χρησιμοποιήστε το μόνο για μικρά χρονικά διαστήματα. Χρειάζονται περισσότερες μελέτες σε ανθρώπους για να επεκταθούν αυτά τα ευρήματα.

5. Φλούδες λεμονιού, πορτοκαλιού ή μπανάνας

Μερικοί άνθρωποι ισχυρίζονται ότι τρίβοντας φλούδες λεμονιού, πορτοκαλιού ή μπανάνας στα δόντια σας θα τα κάνετε πιο λευκά. Πιστεύεται ότι η ένωση d-λιμονένιο και/ή το κιτρικό οξύ, που βρίσκεται σε ορισμένες φλούδες εσπεριδοειδών, θα βοηθήσει στη λεύκανση των δοντιών σας.

Τρίψτε απαλά τις φλούδες των φρούτων στα δόντια σας για περίπου 2 λεπτά. Φροντίστε να ξεπλύνετε καλά το στόμα σας και να βουρτσίσετε τα δόντια σας μετά.

Μια μελέτη του 2010 εξέτασε την επίδραση μιας οδοντόκρεμας που περιέχει 5% d-λιμονένιο στην αφαίρεση των λεκέδων των δοντιών που προέρχονται από το κάπνισμα και το τσάι.

Τα άτομα που βούρτσισαν τα δόντια τους με οδοντόκρεμα που περιείχε d-λιμονένιο σε συνδυασμό με μια λευκαντική φόρμουλα δύο φορές την ημέρα για 4 εβδομάδες μείωσαν σημαντικά τους λεκέδες από το κάπνισμα, αν και δεν αφαίρεσε τους μακροχρόνιους λεκέδες από το κάπνισμα ή τους λεκέδες από το τσάι.

Μια μελέτη του 2017 εξέτασε τις δυνατότητες των εκχυλισμάτων κιτρικού οξέος από τέσσερις διαφορετικούς τύπους φλούδας πορτοκαλιού ως λευκαντικό . Αποδείχθηκε ότι έχουν διαφορετικές ικανότητες στη λεύκανση των δοντιών, με το εκχύλισμα φλούδας μανταρινιού να επιτυγχάνει τα καλύτερα αποτελέσματα.

Να είστε προσεκτικοί όταν χρησιμοποιείτε αυτή τη στρατηγική επειδή τα φρούτα είναι όξινα. Το οξύ μπορεί να διαβρώσει και να φθείρει το σμάλτο σας ακόμα και να προχωρήσει σε αποχρωματισμό των δοντιών. Εάν παρατηρήσετε ότι τα δόντια σας γίνονται πιο ευαίσθητα, σταματήστε να χρησιμοποιείτε αυτή τη μέθοδο.

6. Ενεργός άνθρακας

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ενεργό άνθρακα για να αφαιρέσετε τους λεκέδες από τα δόντια σας. Πιστεύεται ότι ο ενεργός άνθρακας μπορεί να αφαιρέσει χρωστικές ουσίες και λεκέδες από τα δόντια σας (αποχρωματισμός των δοντιών) επειδή είναι εξαιρετικά απορροφητικός. Λέγεται ότι μπορεί επίσης να απαλλαγεί από τα βακτήρια και τις τοξίνες στο στόμα.

Ανοίξτε μια κάψουλα ενεργού άνθρακα και βάλτε το περιεχόμενο στην οδοντόβουρτσά σας. Βουρτσίστε απαλά τα δόντια σας χρησιμοποιώντας μικρούς κύκλους για 2 λεπτά. Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην περιοχή γύρω από τα ούλα σας, καθώς μπορεί να είναι λειαντικός. Στη συνέχεια φτύστε το. Μην βουρτσίζετε πολύ επιθετικά.

Εάν τα δόντια σας είναι ευαίσθητα ή θέλετε να περιορίσετε την τριβή του άνθρακα, μπορείτε να αποφύγετε το βούρτσισμα των δοντιών και απλά να ταμπονάρετε στα δόντια σας. Αφήστε το για 2 λεπτά.

Μπορείτε επίσης να αναμείξετε ενεργό άνθρακα με μικρή ποσότητα νερού για να φτιάξετε ένα στοματικό διάλυμα. Χτυπήστε αυτό το διάλυμα για 2 λεπτά και στη συνέχεια φτύστε το. Ξεπλύνετε καλά το στόμα σας με νερό μετά τη χρήση ενεργού άνθρακα.

Απαιτούνται περισσότερα επιστημονικά στοιχεία για τη διερεύνηση της αποτελεσματικότητας του ενεργού άνθρακα για τη λεύκανση των δοντιών. Μια εργασία που δημοσιεύθηκε το 2019 διαπίστωσε ότι η οδοντόκρεμα ενεργού άνθρακα μπορεί να λευκαίνει τα δόντια μέσα σε 4 εβδομάδες χρήσης, αλλά δεν ήταν τόσο αποτελεσματική όσο άλλες λευκαντικές οδοντόκρεμες.

Έρευνες διαπίστωσαν ότι ο ενεργός άνθρακας μπορεί να είναι λειαντικός στα δόντια και στις αποκαταστάσεις με χρώμα δοντιών, οδηγώντας σε απώλεια της δομής των δοντιών. Αυτή η λείανση μπορεί να προχωρήσει σε αποχρωματισμό των δοντιών

Εάν φθείρετε πάρα πολύ σμάλτο, περισσότερη από την κίτρινη οδοντίνη που βρίσκεται από κάτω θα εκτεθεί. Να είστε προσεκτικοί όταν χρησιμοποιείτε ενεργό άνθρακα και οδοντόκρεμες με βάση τον ενεργό άνθρακα, ειδικά λόγω της έλλειψης στοιχείων που να αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά του.

Μην το χρησιμοποιήσετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

7. Τρώτε φρούτα και λαχανικά με υψηλότερη περιεκτικότητα σε νερό

Λέγεται ότι η κατανάλωση ωμών φρούτων και λαχανικών με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της υγείας των δοντιών σας. Η περιεκτικότητα σε νερό θεωρείται ότι καθαρίζει τα δόντια και τα ούλα σας από την πλάκα και τα βακτήρια που οδηγούν σε κίτρινα δόντια.

Το μάσημα τραγανών φρούτων και λαχανικών στο τέλος του γεύματος μπορεί να αυξήσει την παραγωγή σάλιου. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση των σωματιδίων της τροφής που έχουν κολλήσει στα δόντια σας και στην απομάκρυνση τυχόν επιβλαβών οξέων.

Ενώ δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά είναι καλή για την οδοντική και τη συνολική υγεία σας, δεν υπάρχουν πολλά επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτούς τους ισχυρισμούς. Τούτου λεχθέντος, η κατανάλωση αυτών των υγιεινών τροφών καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας σίγουρα δεν θα κάνει κακό.

Αν και η μελέτη δεν εξέτασε τη λευκαντική επίδραση της βιταμίνης C στα δόντια, συνδέει τα υψηλά επίπεδα βιταμίνης C στο πλάσμα με υγιή δόντια. Η έρευνα υποδηλώνει ότι τα υψηλά επίπεδα βιταμίνης C μπορούν να μειώσουν την ποσότητα της πλάκας που προκαλεί το κιτρίνισμα των δοντιών.

Μια μελέτη του 2012 διαπίστωσε ότι μια οδοντόκρεμα που περιέχει εκχύλισμα παπαΐνης και βρωμελίνης βοήθησε στη λεύκανση δοντιών. Η παπαΐνη είναι ένα ένζυμο που βρίσκεται στην παπάγια. Η βρωμελίνη είναι ένα ένζυμο που υπάρχει στον ανανά.

Απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για την επέκταση αυτών των ευρημάτων.

Τι συμβαίνει και κιτρινίζουν τα δόντια

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν το κιτρίνισμα των δοντιών.

Συνήθως κιτρινίζουν τα δόντια από:

  • ορισμένα τρόφιμα ή ποτά, όπως τα βατόμουρα, το κόκκινο κρασί, ο καφές ή το τσάι
  • μια διατροφή πλούσια σε ζάχαρη και απλούς υδατάνθρακες
  • κάπνισμα ή μάσηση καπνού
  • παρενέργειες ορισμένων φαρμάκων και στοματικών διαλυμάτων
  • ηλικία, καθώς οι ηλικιωμένοι ενήλικες είναι πιο πιθανό να έχουν κίτρινα δόντια
  • γενετική
  • τραύμα στο στόμα
  • υπερβολική κατανάλωση φθορίου
  • κακή οδοντιατρική φροντίδα και στοματική υγιεινή
  • χρόνια ξηροστομία ή έλλειψη σάλιου

Συνοψίζοντας

Υπάρχουν πολλές επιλογές στο σπίτι που μπορείτε να δοκιμάσετε για να λευκάνετε τα δόντια σας.

Ωστόσο, να είστε προσεκτικοί γιατί μπορεί να βλάψετε το σμάλτο των δοντιών ή τα ούλα σας, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ευαισθησία και τερηδόνα. Ο καλύτερος τρόπος για να απαλλαγείτε από τα κίτρινα δόντια είναι να προλαμβάνετε τους λεκέδες πριν συμβούν, να συνεχίσετε να εφαρμόζετε καλή στοματική υγιεινή και να κάνετε τακτικές οδοντιατρικές εξετάσεις.

Η συσσώρευση πλάκας στα δόντια μπορεί να οδηγήσει σε αραίωση του σμάλτου των δοντιών και σε κιτρινίλες, λόγω του φιλμ βακτηρίων που δημιουργείται. Για να αποφευχθεί αυτό, είναι σημαντικό να βουρτσίζετε και να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα τακτικά.

Εάν έχετε δοκιμάσει αυτές τις μεθόδους χωρίς επιτυχία, ο οδοντίατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε εάν μια άλλη μέθοδος θεραπείας μπορεί να είναι καλύτερη επιλογή.