4 φυσικά συμπληρώματα που είναι τόσο ισχυρά όσο τα χάπια αδυνατίσματος

Photo of author
Written By Aλ Χασούντ Αλεξάνδρα

Τα περισσότερα συμπληρώματα δεν λειτουργούν πραγματικά, ή τουλάχιστον δεν έχει αποδειχθεί ότι λειτουργούν.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις σε αυτό.

Στην πραγματικότητα, μερικά συμπληρώματα είναι τόσο αποτελεσματικά που είναι συγκρίσιμα με χάπια αδυνατίσματος.

Ακολουθούν 4 φυσικά συμπληρώματα που ενισχύουν την υγεία και είναι εξίσου ισχυρά με τα φάρμακα (αν όχι περισσότερο).

1. Η βερβερίνη μειώνει δραστικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και βελτιώνει τη μεταβολική υγεία

Η βερβερίνη είναι μια βιοδραστική ουσία που εξάγεται από ορισμένα φυτά.

Δεν είναι ευρέως γνωστή, αλλά μπορεί να είναι το πιο ισχυρό συμπλήρωμα στη γη.

Η Βερβερίνη παρέχει κάθε είδους οφέλη για την υγεία, αλλά είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα (1).

Πιστεύεται ότι μειώνει το σάκχαρο στο αίμα μέσω πολλών μηχανισμών, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της παραγωγής γλυκόζης στο ήπαρ και της βελτίωσης της ευαισθησίας στην ινσουλίνη.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η λήψη βερβερίνης μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε παρόμοιο βαθμό με το δημοφιλές φάρμακο για τον διαβήτη metformin (4).

Σε μια μελέτη 116 ασθενών με διαβήτη τύπου 2, η βερβερίνη μείωσε τα επίπεδα σακχάρου νηστείας κατά 20% και την HbA1c (δείκτης για τα μακροπρόθεσμα επίπεδα σακχάρου στο αίμα) κατά 12% (5).

Η βερβερίνη είναι επίσης πολύ αποτελεσματική στη βελτίωση άλλων δεικτών υγείας. Οδηγεί σε σημαντικές μειώσεις της ολικής και της LDL χοληστερόλης και μειώνει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων στο αίμα και της αρτηριακής πίεσης, γεγονός που θα πρέπει να οδηγήσει σε μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων (1, 6, 7, 8).

Η βερβερίνη έχει επίσης αποδειχθεί ότι έχει αντιβακτηριακή δράση και μπορεί να είναι προστατευτική έναντι της καρδιακής ανεπάρκειας, του καρκίνου και της νόσου του Alzheimer (9).

Λάβετε υπόψη ότι η βερβερίνη είναι ένα πολύ ισχυρό συμπλήρωμα, με ευρύ φάσμα βιολογικών επιδράσεων, γι’ αυτό χρησιμοποιήστε το με προσοχή.

Συμβουλευτείτε οπωσδήποτε το γιατρό σας εάν λαμβάνετε επί του παρόντος άλλα φάρμακα.

Συμπέρασμα: Η βερβερίνη είναι ένα ισχυρό συμπλήρωμα. Μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές μειώσεις των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και βελτιώσεις στους περισσότερους σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, για να αναφέρουμε μόνο μερικούς.

2. Η κουρκουμίνη είναι ένας ισχυρός αντιφλεγμονώδης παράγοντας

Κουρκουμάς σε ξύλινο μπολ

Ο κουρκουμάς είναι ένα δημοφιλές μπαχαρικό, γνωστό για το κίτρινο χρώμα που δίνει στο κάρυ.

Χρησιμοποιείται στην Ινδία εδώ και χιλιάδες χρόνια ως φαρμακευτικό βότανο.

Ο κουρκουμάς περιέχει μια ισχυρή βιολογικά δραστική ουσία που ονομάζεται κουρκουμίνη, η οποία έχει μελετηθεί διεξοδικά τα τελευταία χρόνια.

Η κουρκουμίνη καταπολεμά τη φλεγμονή σε μοριακό επίπεδο εμποδίζοντας ένα φλεγμονώδες σηματοδοτικό μόριο που ονομάζεται NF-kB .

Είναι τόσο αποτελεσματικό που έχει συγκριθεί ευνοϊκά με αντιφλεγμονώδη φάρμακα σε ορισμένες μελέτες, χωρίς σημαντικές παρενέργειες.

Για παράδειγμα, έχει αποδειχθεί ότι είναι πολύ αποτελεσματικό στη θεραπεία της αρθρίτιδας. Σε μια μελέτη 45 ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα, 500 mg κουρκουμίνης την ημέρα ήταν πιο αποτελεσματικά από το αντιφλεγμονώδες φάρμακο δικλοφενάκη (18).

Η κουρκουμίνη έχει επίσης πολλά άλλα οφέλη για την υγεία. Είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου και του Αλτσχάιμερ (19, 20).

Σύμφωνα με μια μελέτη, η κουρκουμίνη μπορεί επίσης να βοηθήσει στην καταπολέμηση της κατάθλιψης. Σε αυτή τη μελέτη 60 καταθλιπτικών ασθενών, η κουρκουμίνη ήταν εξίσου αποτελεσματική με το αντικαταθλιπτικό φάρμακο prozac (23).

Η κουρκουμίνη απορροφάται ανεπαρκώς, οπότε είναι καλύτερο να πάρετε ένα συμπλήρωμα που περιέχει επίσης πιπερίνη/βιοπερίνη, η οποία έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει την απορρόφηση κατά 2000% .

Συμπέρασμα: Η κουρκουμίνη είναι ο βιολογικά ενεργός παράγοντας του κουρκουμά. Είναι μια πολύ ισχυρή αντιφλεγμονώδης ουσία που μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση πολλών ασθενειών.

3. Το κόκκινο ρύζι περιέχει μια φυσική στατίνη, η οποία μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη και να βοηθήσει στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων

Τα φάρμακα στατίνης είναι από τα πιο ευρέως συνταγογραφούμενα φάρμακα στον κόσμο.

Αναστέλλουν την παραγωγή χοληστερόλης στο ήπαρ, οδηγώντας σε σημαντικά μειωμένα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.

Είναι ενδιαφέρον ότι ένα εκχύλισμα ενός τύπου ζυμωμένου ρυζιού που ονομάζεται κόκκινο ρύζι μαγιάς μπορεί να έχει παρόμοια αποτελέσματα.

Γυναίκα με παλτό εργαστηρίου που κρατάει χάπι

Το κόκκινο ρύζι μαγιάς περιέχει μια ουσία που ονομάζεται monacolin K, η οποία είναι πανομοιότυπη με το φάρμακο στατίνης Lovastatin (25).

Σύμφωνα με μια ανασκόπηση που εξέτασε 93 ελεγχόμενες δοκιμές, το κόκκινο ρύζι μαγιάς μπορεί να μειώσει την ολική χοληστερόλη κατά 34 mg/dL, την LDL κατά 28 mg/dL, τα τριγλυκερίδια κατά 35 mg/dL και να αυξήσει την HDL (την “καλή” χοληστερόλη) κατά 6 mg/dL, κατά μέσο όρο (26).

Σε μια μαζική κινεζική μελέτη 5.000 ασθενών με καρδιακή προσβολή, το κόκκινο ρύζι μαγιάς μείωσε τον κίνδυνο επακόλουθων καρδιακών προσβολών κατά 45% και μείωσε τον κίνδυνο θανάτου κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης κατά 33% (27).

Δυστυχώς, η ποσότητα του δραστικού συστατικού μπορεί να διαφέρει έως και 100 φορές, ανάλογα με το ποια μάρκα κόκκινου ρυζιού yest παίρνετε (28).

Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι λαμβάνετε μια φαρμακολογικά ενεργή δόση και μπορεί να μην λειτουργεί τόσο καλά όσο στις μελέτες.

Λάβετε υπόψη ότι, αν και “φυσικό”, το κόκκινο ρύζι μαγιάς λειτουργεί ακριβώς όπως ένα φάρμακο στατίνης και μπορεί να έχει παρόμοια παρενέργειες.

Σίγουρα ΜΗΝ πάρετε αυτό το συμπλήρωμα χωρίς να μιλήσετε πρώτα με το γιατρό σας.

Συμπέρασμα: Το κόκκινο ρύζι μαγιάς περιέχει μια ουσία που είναι πανομοιότυπη με το φάρμακο στατίνης Lovastatin. Μπορεί να μειώσει σημαντικά τα επίπεδα χοληστερόλης και μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και θανάτου σε άτομα που έχουν ήδη καρδιακές παθήσεις.

4. Το σκόρδο μπορεί να προκαλέσει σημαντική μείωση της αρτηριακής πίεσης

Ξανθιά με κρεμμύδια, σκόρδο και πεπερόνι

Το Σκόρδο είναι αναμφισβήτητα ένα από τα πιο νόστιμα συστατικά στον κόσμο.

Χρησιμοποιείται ως φαρμακευτικό φυτό εδώ και πολύ καιρό, μεταξύ άλλων από τους Έλληνες και τους Ιταλούς.

Οι κύριες επιδράσεις του σκόρδου διαμεσολαβούνται από τη δραστική του ένωση, allicin, η οποία είναι ιδιαίτερα ευεργετική για την υγεία της καρδιάς (30).

Μελέτες έχουν δείξει ότι το σκόρδο μπορεί να μειώσει την ολική και την LDL χοληστερόλη κατά περίπου 10-15%, κατά μέσο όρο.

Ακόμη πιο σημαντικό, μπορεί να μειώσει σημαντικά την αρτηριακή πίεση, έναν σημαντικό παράγοντα κινδύνου για καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά επεισόδια, νεφρικές παθήσεις και πρόωρο θάνατο.

Σε άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση, το σκόρδο μπορεί να μειώσει τη συστολική αρτηριακή πίεση κατά 8,4 mmHg και τη διαστολική αρτηριακή πίεση κατά 7,3 mmHg, κατά μέσο όρο.

Σε μια μελέτη 210 ατόμων με υψηλή αρτηριακή πίεση, το παλαιωμένο εκχύλισμα σκόρδου ήταν ακόμη πιο αποτελεσματικό από το φάρμακο που μειώνει την αρτηριακή πίεση atenolol (37).

Το σκόρδο φαίνεται επίσης να είναι αποτελεσματικό στην ενίσχυση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος και να βοηθά στην καταπολέμηση του κοινού κρυολογήματος, της πιο κοινής μολυσματικής ασθένειας στον κόσμο.

Σε μια μελέτη, μείωσε τον αριθμό των κρυολογημάτων κατά 63% και μείωσε τη διάρκεια των συμπτωμάτων του κρυολογήματος κατά 70%, ήτοι από 5 ημέρες κατά μέσο όρο σε 1,5 ημέρες κατά μέσο όρο.

Συμπέρασμα: Το σκόρδο έχει ένα ευρύ φάσμα βιολογικών επιδράσεων. Μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση, να βελτιώσει τα επίπεδα χοληστερόλης και να βοηθήσει στην καταπολέμηση του κοινού κρυολογήματος.

Συνοψίζοντας

Συμπληρώματα, ανεξάρτητα από το πόσο αποτελεσματικά, μπορεί να ποτέ αντικαταστήσει έναν υγιεινό τρόπο ζωής με πραγματική τροφή, άσκηση και καλός ύπνος.

Τούτου λεχθέντος, αυτά τα φυσικά συμπληρώματα μπορεί να είναι χρήσιμα για τους ανθρώπους που χρειάζονται κάποια “βιολογική βοήθεια”, αλλά εξακολουθούν να θέλουν να κρατήσουν τα πράγματα όσο το δυνατόν πιο φυσικά.

Λάβετε υπόψη ότι αυτά τα συμπληρώματα είναι απίστευτα ισχυρά και πρέπει να αντιμετωπίζονται με σεβασμό.

Εάν έχετε επί του παρόντος κάποια ιατρική πάθηση ή παίρνετε οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή, τότε συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν δοκιμάσετε κάτι από αυτά.