Χριστούγεννα Στον Κόσμο – Αγγλία: Πουτίγκα

ΓΕΥΣΕΙΣ

25/12

poutingka

 

Υλικά για 2 πουτίγκες:
– 2 φλυτζ. σταφίδες (διάφορες ποικιλίες)
– 2 φλυτζ. κονιάκ
– 50 γρμ. φρούτα ζαχαρωμένα, όπως βερίκοκα, κεράσια, πορτοκάλια, κομμένα σε πολύ λεπτές λωρίδες
– 5 κ. σ. βούτυρο
– 1 ¾ φλυτζ, φρυγανιά τριμμένη
– 1 φλυτζ. αμύγδαλο λευκό τριμμένο
– ¼ φλυτζ. καστανή ζάχαρη
– 3 κ. σ. αλεύρι
– 2 κ. σ. καρύδα τριμμένη
– 2 κ. σ. καρότο, τριμμένο
– ½ κ. γλ. ξύσμα λεμονιού
– ½ κ. γλ. ξύσμα πορτοκαλιού
– Μία πρέζα κανέλα
– Μία πρέζα μοσχοκάρυδο
– 1 αυγό
– 1/3 φλυτζ. μαύρη μπύρα
– 2 κ. σ. χυμό πορτοκάλι
– ¾ κ. γλ. χυμό λεμόνι

 

Εκτέλεση:
Μούλιασε τις σταφίδες στο κονιάκ για μία ώρα. Σούρωσε τις και κράτα 1/3 φλυτζ. από το κονιάκ.
Προθέρμανε το φούρνο στους 220 βαθμούς.
Βάλε σε ένα μπολ τις σταφίδες, τα ζαχαρωμένα φρούτα, το βούτυρο, το αμύγδαλο, τη ζάχαρη, το αλεύρι, την καρύδα, το καρότο, τα ξύσματα, τη κανέλα και το μοσχοκάρυδο και ανακάτεψε πολύ καλά.
Σε ένα άλλο μπολ ανακάτεψε το αυγό, τη μπύρα, τους χυμούς λεμονιού και πορτοκαλιού και το κονιάκ που κράτησες. Πρόσθεσέ το στο μίγμα με τα φρούτα και τις σταφίδες και ανακάτεψε, μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Βουτύρωσε δύο ψηλά σκεύη ( που μπαίνουν στο φούρνο). Χώρισε το μίγμα στα 2 μπολ. Σκέπασε το κάθε μπολ με δύο στρώματα λαδόκολλα και μετά με αλουμινόχαρτο. Δέσ’το καλά γύρω-γύρω με ένα σπάγκο.
Βάλε τα 2 σκεύη σε ένα μεγάλο ταψί. Πρόσθεσε βραστό νερό (να καλύψουν 5 εκατοστά από το μπολ). Σκέπασε το ταψί με αλουμινόχαρτο και βάλ’το στο φούρνο για 4 ½ ώρες. Να θυμάσαι ότι πρέπει να ελέγχεις η ποσότητα του νερού να μην μειώνεται και όταν χρειάζεται να την ανανεώνεις με καυτό νερό.
Βγάλε τα μπολ από το φούρνο και από το ταψί και άφησέ τα να κρυώσουν. Φύλαξε τις πουτίγκες σε δροσερό, σκοτεινό μέρος το λιγότερο για 1 μέρα.
Την ημέρα που θέλεις να την σερβίρεις, βάλε τη πουτίγκα σε μπεν-μαρί για μία ώρα. Ξεσκέπασέ και ξεφόρμαρέ τη σε μία πιατέλα.

 

Extra Tip

Μπορείς να φυλάξεις την πουτίγκα μέχρι και 2 χρόνια. Αρκεί να την έχεις σκεπασμένη με τη λαδόκολλα και το αλουμινόχαρτο και να θυμάσαι να τα αλλάζεις τακτικά.

Share and Enjoy

Σχολιάστε