Τρέξιμο Με Τον Σκύλο: Να Το Επιχειρήσω;

Υπάρχουν πολλοί που τους αρέσει να τρέχουν μόνοι, για να είναι πιο συγκεντρωμένοι, να μην χάνουν τον ρυθμό τους κ.λπ. Θα απευθυνθώ, λοιπόν, σε εσένα που ψάχνεις παρέα. Ο σκύλος σου ίσως είναι ο καλύτερος σύντροφός. Όχι μόνο θα σου δώσει επιπλέον κίνητρο, αλλά θα σου δημιουργήσει και ένα αίσθημα σιγουριάς και ασφάλειας.

Πριν ξεκινήσεις τρέξιμο με τον τετράποδο φίλο σου, πρέπει να ξέρεις κάποια πράγματα:

1. Άδεια από τον κτηνίατρο
Όπως εσύ θα πρέπει να σιγουρευτείς πως το τρέξιμο είναι ασφαλές για την υγεία σου, έτσι θα πρέπει να κάνεις και με το σκύλο σου. Το οκέι απ’ τον κτηνίατρό του είναι σημαντικό γιατί είναι διαφορετικό να τρέχει σαν το παλαβό στο σπίτι απ’ το να κάνει κάποια χιλιόμετρα.

2. Ράτσες για τρέξιμο 
Φυσικά και δεν μπορείς να βάλεις οποιοδήποτε σκυλάκι να τρέξει. Κάποιες ράτσες, όπως τα Border Collie, έχουν δυσπλασίες στα ποδαράκια τους ,ενώ τα αγαπημένα Pugs και τα Bulldogs έχουν θέματα με την αναπνοή τους και την «υπερθέρμανση». Συμβουλεύσου τον κτηνίατρο, αν το δικό σου σκυλάκι μπορεί να τρέξει. Θα επαναλάβω πως τα ημίαιμα σκυλάκια συνήθως δεν έχουν τέτοια θέματα.

Σχετικά Άρθρα  Καρυδάτο Γλυκάκι Με Κεράσι

3. Σκύλος και ηλικία
Τα κουτάβια είναι ζωηρά και μέσα στη ζωντάνια αλλά, λόγω ηλικίας, δεν είναι ιδανικά για τρέξιμο. Τα οστά τους αναπτύσσονται ακόμη και μπορεί να επηρεαστούν. Τα μεγαλύτερα ηλικιακά σκυλάκια, ανάλογα με την ράτσα και την ανατροφή τους, μπορούν να σε συνοδεύσουν, αρκεί να μην έχουν πρόβλημα καρδιάς.

4. Πάντα με λουράκι
Δυστυχώς, στην Ελλάδα δεν έχουμε τις υποδομές και τον άπειρο χώρο για να αφήσεις και τον τετράποδο φίλο σου ελεύθερο. Επίσης, δεν είναι όλοι φιλόζωοι. Μπορεί εσύ να είσαι σίγουρη ότι το σκυλάκι σου είναι ήρεμο και δεν δαγκώνει αλλά το ρισκάρεις; Πάντα λοιπόν χαλαρό λουράκι ώστε, αν συμβεί κάτι, να προλάβεις να το μαζέψεις.

5. Επιφάνεια… τρεξίματος
Εσύ μπορεί να έχεις 3 διαφορετικά ζευγάρια αθλητικά για τρέξιμο σε πάρκο, παραλία, τσιμέντο, ξύλο και ούτω καθ΄ εξής αλλά δεν ισχύει το ίδιο για το φιλαράκι σου. Το τσιμέντο και η άσφαλτος είναι ό,τι χειρότερο για τα σκυλιά, ειδικά το καλοκαίρι που καίνε! Αν αρχίσει και κουτσαίνει, σταμάτα αμέσως και τσέκαρε τις πατούσες του. Για το χειμώνα πρέπει να ξέρεις πως  αν τρέχει και κάτω έχει σε χιόνι ή πάγο, πρέπει μετά το τρέξιμο να του ξεπλύνεις τις πατούσες με νεράκι.

6. Σημάδια «υπερθέρμανσης» 
Τα σκυλιά δεν ιδρώνουν, όπως εμείς. Αποβάλλουν την θερμότητα με το λαχάνιασμα και από τις πατούσες τους. Φρόντισε να έχεις νεράκι μαζί ή εκεί που πας για τρέξιμο να υπάρχει πρόσβαση σε νερό. Αν αντιληφθείς περίεργο λαχάνιασμα, απότομη μείωση ταχύτητας και γενικά διαφορετική συμπεριφορά από την συνηθισμένη του, σταματήστε αμέσως.

7. Σιγά σιγά…
Όπως εσύ θα δυσκολευόσουν αν ξεκινούσες απότομα τη γυμναστική, μετά από καιρό καθισιού, έτσι κι ο σκυλάκος σου θα τα δει κωλυόμενα,  αν ξαφνικά τον τρέχεις χιλιόμετρα. Ξεκίνησέ το σιγά- σιγά και αύξησε σταδιακά την απόσταση.

Σχετικά Άρθρα  10 Εύκολα Tips Για Λαμπερά Και Υγιή Μαλλιά

8. Σκυλίσιο ταμπεραμέντο 
Αν το σκυλάκι σου είναι κοινωνικό με ανθρώπους και άλλα σκυλιά, είσαι μια χαρά. Αν, όμως, ο αγαπημένος σου φίλος είναι λίγο τζαναμπέτης, ίσως πρέπει να ξανασκεφτείς το τρέξιμο μαζί του. Θυμήσου ότι δεν είναι όλοι cool και φιλόζωοι.

9.  Η καθαριότητα είναι η μισή αρχοντιά
Επειδή, όταν περπατάς στο πεζοδρόμιο, σ’ ενοχλεί να βλέπεις ακαθαρσίες (πόσο μάλλον να χεις την κακοτυχία να τις πατήσεις), σκέψου πως όλοι το ίδιο έχουν στο μυαλό τους. Γι’ αυτό, κράτα μαζί σου 1- 2 μικρά σακουλάκια, δεν θα σε επιβαρύνουν καθόλου.

Share and Enjoy

Get Socializing
error