Τα Κατοικίδια Στην Καθημερινότητά Μας

Ενώ οι περισσότεροι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ξέρουν τις  χαρές που έρχονται με το να μοιράζονται τη ζωή τους με τα ζώα συντροφιάς, πολλοί εξακολουθούν να αγνοούν τα σωματικά και ψυχικά οφέλη για την υγεία, που μπορούν επίσης να έχουν.

Μελέτες έχουν δείξει ότι:

1.  Οι ιδιοκτήτες τους είναι λιγότερο πιθανό να υποφέρουν από κατάθλιψη από εκείνους που δεν έχουν κατοικίδια ζώα.

2.  Οι άνθρωποι με κατοικίδια ζώα έχουν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση σε στρεσογόνες καταστάσεις από εκείνους που δεν έχουν ζώα συντροφιάς.

3.  Το παιχνίδι με το κατοικίδιο μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της σεροτονίνης και της ντοπαμίνης, η οποίες μπορούν να σας ηρεμήσουν και να βοηθήσουν να χαλαρώσετε.

4.  Οι ιδιοκτήτες τους έχουν χαμηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων και χοληστερόλης (δείκτες της καρδιακής νόσου), σε σχέση με εκείνους που δεν έχουν κατοικίδια ζώα.

5.  Άνθρωποι που έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή και έχουν κάποιο κατοικίδιο, επιβιώνουν περισσότερο από εκείνους που δεν έχουν.

6.  Ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων, ηλικίας άνω των 65 ετών, έχουν 30% λιγότερες επισκέψεις σε γιατρούς, από εκείνους που δεν έχουν κατοικίδια ζώα.

Όταν λέμε κατοικίδιο ζώο, δεν μιλάμε αποκλειστικά για ένα σκυλί ή μια γάτα. Ακόμη και βλέποντας ψάρια σε ένα ενυδρείο μπορεί να βοηθήσει να μειωθεί η ένταση των μυών και των καρδιακών παλμών.

Σχετικά Άρθρα  10 Τips Μαγειρικής Για Πετυχημένη «Κουζίνα» Vol2

Ο κυριότερος λόγος που τα κατοικίδια έχουν τόσες θεραπευτικές ιδιότητες για τον άνθρωπο, είναι ότι πληρούν τη βασική ανάγκη μας για επαφή. Ακόμη και σκληροί εγκληματίες στη φυλακή έχουν δείξει μακροπρόθεσμα αλλαγές στη συμπεριφορά τους μετά την αλληλεπίδραση με κατοικίδια ζώα. Χαϊδεύοντας  ή απλά αγγίζοντας με στοργή ένα κατοικίδιο ζώο μπορεί γρήγορα να ηρεμήσουμε και να αποβάλλουμε το στρες. Η συντροφιά ενός κατοικίδιου ζώου μπορεί να διευκολύνει επίσης τη μοναξιά  και μερικά κατοικίδια ζώα είναι ένα μεγάλο κίνητρο για την υγιή άσκηση, η οποία μπορεί να ενισχύσει σημαντικά τη διάθεση.

Τα κατοικίδια ζώα μπορούν να συμβάλουν σε ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Η υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού lifestyle μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διευκόλυνση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης, άγχους, διπολικής διαταραχής, διαταραχής μετατραυματικού άγχους και του άγχους γενικότερα. Και να τι εννοούμε όταν λέμε υγιεινός τρόπος ζωής:

–  Αύξηση της άσκησης. Άσκηση δεν σημαίνει απαραίτητα γυμναστήριο. Κάνοντας  έναν περίπατο με το σκύλο μας, καβαλώντας ένα άλογο ή απλά κυνηγώντας ένα γατάκι είναι λίγοι από τους διασκεδαστικούς τρόπους για να χωρέσει η καθημερινή άσκηση στο πρόγραμμά σας.

–  Παροχή συντροφικότητας. Η μοναξιά και η απομόνωση μπορεί να προκαλέσουν διαταραχές όπως η κατάθλιψη. Η φροντίδα για ένα ζωντανό ζώο μπορεί να βοηθήσει να νιώσετε απαραίτητη και επιθυμητή και να εστιάσετε μακριά από τα προβλήματά σας. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων «μιλάνε» με τα κατοικίδια τους και κάποιοι τα χρησιμοποιούν ακόμη και για να βρουν λύση-διέξοδο μέσα από τα προβλήματά τους.

–  Γνωριμίες. Τα κατοικίδια μπορεί να είναι μεγάλο κοινωνικό λιπαντικό για τους ιδιοκτήτες τους. Οι ιδιοκτήτες σκύλων συχνά σταματούν και μιλούν ο ένας στον άλλο σε περιπάτους.

Σχετικά Άρθρα  ECO: Πως Να Καθαρίσεις Το Σίδερο Των Ρούχων Σου

–  Μείωση του άγχους. Η συντροφιά ενός σκύλου μπορεί να προσφέρει άνεση, να διευκολύνει το άγχος και να βοηθήσει εκείνους που αγχώνονται με τον κόσμο, να χτίσουν αυτοπεποίθηση.

–  Δομή και ρουτίνα για την ημέρα σας. Τα περισσότερα κατοικίδια, κυρίως σκυλιά, χρειάζονται τακτική σίτιση και πρόγραμμα άσκησης. Δεν έχει σημασία τι διάθεση έχω – θα πρέπει πάντα να σηκωθώ από το κρεβάτι για τις ζωοτροφές, την άσκηση και τη φροντίδα για το κατοικίδιο ζώο μου.

  Τέλος,  τα κατοικίδια παρέχουν αισθητήρια ανακούφιση από το στρες. Το άγγιγμα και η κίνηση είναι δύο από τους πιο υγιείς τρόπους για να διαχειριστείτε το άγχος γρήγορα. Χάιδεψε ή παίξε με το αγαπημένο σου κατοικίδιο και μη ξεχνάς τη βόλτα του!

Υπάρχουν τόσα αδεσποτάκια εκεί έξω, παρατημένα και παραμελημένα. Και είδες πόσο θετικά μπορεί να επηρεάσουν τη ζωή σου. Μήπως ήρθε η ώρα να υιοθετήσεις και εσύ ένα ζωάκι;

Μάρκος Μελιόπουλος
Yoga and Pilates Instructor – Personal Trainer – Physiotherapist

Facebook Page: Marcus Meliopoulos
Email: mmeliopoulos@yahoo.gr

Share and Enjoy

Get Socializing
error