Πεντανόστημα Pretzels Με Σως Τυριού

Υλικά για 8 μεγάλα pretzels:

Για τα pretzels:
– 1 ½ φλυτζ. ζεστό νερό
– 2 κ. σ. καστανή ζάχαρη
– 1 πακέτο ξηρή μαγιά
– 80 γρ. ανάλατο βούτυρο, λιωμένο
– 2 ½ κ. γ. αλάτι
– 4 1/2-5 φλυτζ. αλέυρι για όλες τις χρήσεις
– 2 κ. σ. φρέσκο δεντρολίβανο, ψιλοκομμένο
– 3 λίτρα νερό
– 2/3 φλυτζ. μαγειρική σόδα
– 1 αυγό, χτυπημένο με 1 κ. σ. κρύο νερό
– Χοντρό αλάτι

Για τη σως:
– 2 κ. σ. βούτυρο
– 2 κ. σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
– 1 φλυτζ. γάλα
– 1 φλυτζ. τυρί τσένταρ, τριμμένο
– 2 κ. γλ. δενδρολίβανο
– Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:

Για τα pretzels
1. Βάλε το νερό, τη ζάχαρη, τη μαγιά και το βούτυρο σε ένα μίξερ και ανακάτεψε.
2. Άσε τη ζύμη να «κάτσει» για 5 λεπτά. Πρόσθεσε το αλάτι, το αλεύρι και το δενδρολίβανο και ανακάτεψε λίγο ακόμη, μέχρι η ζύμη να αρχίσει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μπολ.
3. Αν η ζύμη είναι πολύ υγρή, πρόσθεσε λίγο αλεύρι ακόμα. Άλειψε τα τοιχώματα από ένα μπολ με λάδι και τοποθέτησε μέσα τη ζύμη.
4. Σκέπασέ το με μία πετσέτα και βάλ’το σε ζεστό μέρος, μέχρι η ζύμη να διπλασιαστεί.
5. Προθέρμανε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Βράσε το νερό σε μία μεγάλη κατσαρόλα.
6. Χώρισε τη ζύμη σε 8 ίσα κομμάτια και πλάσε μικρές λωρίδες. Σχημάτισε τα pretzels σου, κάνοντας στεφανάκια που οι άκρες τους θα σταυρώνονται στο κέντρο κάθε κύκλου.
7. Ρίξε σιγά-σιγά την μαγειρική σόδα στο νερό που βράζει. Βράσε τα pretzels στο νερό ανά 2 για 30 δευτερόλεπτα, ραντίζοντας τα συνέχεια από πάνω με το ζεστό νερό.
8. Αφαίρεσέ τα από το νερό.  Τοποθέτησέ τα στο ταψί, άλειψε με το αυγό και πασπάλισε με το χοντρό αλάτι. Ψήσε για 15-18 λεπτά, μέχρι να πάρουν ένα χρυσό χρώμα.
9. Βγάλ’τα από το φούρνο και άφησέ τα να κρυώσουν.

Για τη σως:
1. Λιώσε το βούτυρο σ’ ένα τηγάνι. Ρίξε το αλεύρι και ανακάτεψε.
2. Πρόσθεσε το γάλα και ανακάτεψε πάλι πολύ καλά.
3. Ρίξε το τριμμένο τυρί και συνέχισε ν’ ανακατεύεις, μέχρι να λιώσει το μείγμα και να γίνει λείο. Πρόσθεσε το δενδρολίβανο, το αλάτι και το πιπέρι.

Πηγή

Share and Enjoy: