Γυναικεία Κακοποίηση Και Αντιμετώπιση

abuse cover 520

Η κακοποίηση γυναικών ειναι φαινόμενο το οποίο μπορεί να συμβεί στον οποιοδήποτε, ανεξαρτήτου ηλικίας, εθνικότητας, θρησκευτικών πεποιθήσεων, κοινωνικής διαστρωμάτωσης, οικογενειακής κατάσταση ή μορφωτικού επιπέδου. Δυστυχώς, τα θύματα κακοποίησης τις περισσότερες φορές αποσιωπούν το γεγονός και αρνούνται να μιλήσουν σε κάποιο συγγενή, φίλο ή στις αρμόδιες αρχές, κυρίως λόγω φόβου.

Η κακοποίηση μπορεί να είναι τόσο σωματική όσο και ψυχολογική. Η σωματική κακοποίηση αφορά οποιαδήποτε σωματική βλάβη, τραυματισμό ή κάκωση, καθώς και οποιαδήποτε μορφή σεξουαλικής βίας. Η ψυχολογική κακοποίηση δεν είναι λιγότερο καταστροφική, παρόλο που δεν είναι εμφανής, διότι δεν αφήνει εξωτερικά σημάδια. Περιλαμβάνει φωνές, λεκτική βία, εξύβριση, εξευτελισμό του θύματος, απομόνωση, παραμέληση και έλλειψη συναισθηματικής απαντητικότητας, εκφοβισμό, περιορισμό και αποκοπή από κοινωνικές επαφές (φίλους, συγγενείς), στέρηση εργασιακού δικαιώματος, κατηγορίες που προκαλούν ενοχικά συναισθήματα, ντροπή και πολλά άλλα.

Οι επιπτώσεις της κακοποίησης είναι τραυματικές, τόσο για την σωματική, όσο και την πνευματική υγεία του θύματος. Έμφαση όμως πρέπει να δοθεί στο γεγονός πως τις περισσότερες φορές επεισόδια βίας και κακοποίησης παρακολουθούν ή ακόμα και δέχονται τα παιδιά που πιθανώς να βρίσκονται στην οικογένεια. Κάτι τέτοιο είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικό, καθώς αυξάνει το ενδεχόμενο παιδικής κακοποίησης. Επιπλέον, έχει αποδειχθεί πως τα παιδιά που παρακολουθούν και βιώνουν επεισόδια ενδοοικογενειακής βίας τείνουν να υιοθετούν υψηλά επίπεδα αποδοχής και ανοχής της βίαιης συμπεριφοράς. Κατ’ επέκταση, είναι πιο πιθανό στην μετέπειτα ζωή τους σαν ενήλικες να συμπεριφέρονται ανάλογα, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται ο κύκλος του φαινομένου της κακοποίησης.

Σε περίπτωση που κάποιο άτομο από το συγγενικό ή φιλικό σας περιβάλλον έχει πέσει θύμα κακοποίησης, προσπαθήστε να το προσεγγίσετε και να του μιλήσετε. Ρωτήστε τι συμβαίνει και ακούστε τι έχει να σας πει. Δείξτε ενδιαφέρον και ότι νοιάζεστε. Μην είστε επικριτικοί και μην ηθικολογείτε. Επιπλέον, μην προκαλέσετε πανικό, βάζοντας τις φωνές ή εκδηλώνοντας τον θυμό σας. Το θύμα είναι ήδη φοβισμένο, γι’αυτό προσπαθήστε να είστε ήρεμοι και ψύχραιμοι. Μαζί με το θύμα ενημερώστε τις αρμόδιες αρχές ή το συγγενικό του περιβάλλον. Το θύμα πρέπει να απομακρυνθεί από το βίαιο περιβάλλον (π.χ. την συζυγική στέγη), το ίδιο και τα παιδιά εάν υπάρχουν.

Σχετικά Άρθρα  Tips Για Να Κάνεις Την Καθημερινότητα Σου Ευκολότερη Vol.1

Η γραμμή SOS 15900 απευθύνεται σε γυναίκες- θύματα βίας.
Είναι πανελλαδικής εμβέλειας, 24ωρης λειτουργίας, 365 μέρες το χρόνο, με αστική χρέωση.
Τη γραμμή στελεχώνουν ψυχολόγοι και κοινωνικοί επιστήμονες που παρέχουν άμεση βοήθεια σε έκτακτα και επείγοντα περιστατικά βίας.
Η λειτουργία της τηλεφωνικής γραμμής SOS προσφέρει υπηρεσίες ενημέρωσης και τηλεφωνικής συμβουλευτικής σε θύματα όλων των μορφών βίας λόγω φύλου.

Μάρκος Μελιόπουλος
Yoga and Pilates Instructor – Personal Trainer – Physiotherapist

Facebook Page: Marcus Meliopoulos
Email: mmeliopoulos@yahoo.gr

loading…

Share and Enjoy:

Get Socializing
error