ΕΥ ΖΗΝ
27/07

Υστεροσκόπηση: 4+1 Συχνές Ερωτήσεις

Pinterest

Menorrhagia

 

Η υστεροσκόπηση είναι μια πολύτιμη εξέταση για τη διερεύνηση της υπογονιμότητας. Επιτρέπει στο γυναικολόγο αναπαραγωγής να ελέγξει την κοιλότητα της μήτρας, να διαγνώσει τυχόν καταστάσεις που μπορεί να δημιουργούν υπογονιμότητα, όπως πολύποδες, συμφύσεις ή διάφραγμα της μήτρας, (διαγνωστική υστεροσκόπηση) και να τις διορθώσει (επεμβατική υστεροσκόπηση).

Πρόκειται για μια εξέταση ρουτίνας που γίνεται καθημερινά χωρίς να χρειάζεται η ασθενής να παραμείνει στο νοσοκομείο. Ωστόσο, είναι αναμενόμενο να δημιουργεί ορισμένες απορίες στους ασθενείς που δεν εξοικειωμένοι με αυτή. Οι γυναικολόγοι αναπαραγωγής και οι εξειδικευμένες μαίες εξωσωματικής στο κέντρο γυναικολογίας και αναπαραγωγής Γέννημα IVF απαντούν στις 5 πιο συνηθισμένες ερωτήσεις των γυναικών για την υστεροσκόπηση.

Πότε χρειάζεται να κάνω υστεροσκόπηση;
Η διαγνωστική υστεροσκόπηση γίνεται για να ανιχνευτούν ανωμαλίες της μήτρας που προκαλούν διάφορα συμπτώματα, όπως έντονη αιμορραγία κατά την περίοδο ή ακανόνιστη περίοδο, αποβολές και υπογονιμότητα.

Κατά την επεμβατική υστεροσκόπηση ο γιατρός ταυτόχρονα με τη διάγνωση κάνει θεραπεία του προβλήματος. Συνήθως η υστεροσκόπηση χρησιμοποιείται για την αφαίρεση πολύποδα μήτρας, συμφύσεων ή ινομυωμάτων καθώς και για τη διόρθωση διαφράγματος της μήτρας. Η επεμβατική υστεροσκόπηση γίνεται υπό ήπια αναισθησία (‘μέθη’) προκειμένου η ασθενής να κοιμηθεί και μη νιώσει πόνο.

Περιμένω περίοδο. Μπορώ να κλείσω ραντεβού για υστεροσκόπηση;
Η καλύτερη χρονική στιγμή για την υστεροσκόπηση είναι τις πρώτες μέρες μετά το τέλος της περιόδου της ασθενούς, αλλά και αργότερα στον κύκλο, αρκεί να είμαστε σίγουροι ότι δεν τίθεται θέμα αρχόμενης κύησης. Στην περίπτωση της επεμβατικής υστεροσκόπησης δε θα πρέπει να φάτε ή να πιείτε κάτι 8 ώρες πριν από την εξέταση, λόγω της αναισθησίας. Διαρκεί 10 με 30 λεπτά, ανάλογα το πόσο εκτεταμένη είναι (τι πρέπει να γίνει).

Είναι επώδυνη η διαδικασία;
Η υστεροσκόπηση γενικά δεν είναι επώδυνη, συνήθως η ασθενής αισθάνεται κάτι παρόμοιο με τους πόνους περιόδου. Αν το χρειάζεται, μπορεί να πάρει απλά παυσίπονα.

Μπορώ να φύγω μετά την υστεροσκόπηση;
Μετά την εξέταση η ασθενής δε χρειάζεται να παραμείνει στο νοσοκομείο, αλλά μπορεί να πάει στο σπίτι. Αν της έχει χορηγηθεί γενική αναισθησία, χρειάζεται να παραμείνει στο νοσοκομείο για λίγο ώστε να έχουν παρέλθει πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες από την αναισθησία (πχ υπνηλία). Οι περισσότερες γυναίκες επιστρέφουν στην καθημερινότητά τους, στη δουλειά και στις υπόλοιπες δραστηριότητές τους, την επόμενη μέρα μετά την εξέταση.

Τι ενοχλήσεις μπορεί να παρουσιάσω;
Η υστεροσκόπηση λοιπόν είναι γενικά μια ασφαλής εξέταση. Μετά από την εξέταση, η μεγάλη πλειοψηφία των γυναικών αισθάνεται μόνο λίγο πόνο και μπορεί να έχει μια μικρή αιμορραγία για 1-2 μέρες. Σοβαρές επιπλοκές παρατηρούνται μόνο σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις (ποσοστό: 2 στις 1.000 γυναίκες).

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του κέντρου γυναικολογίας και εξωσωματικής Γέννημα IVF και κλείστε σήμερα ραντεβού για διερεύνηση της υπογονιμότητας και υστεροσκόπηση από την πιο εξειδικευμένη και έμπειρη ομάδα γυναικολόγων και μαιών.

 

Δες Επίσης
Αποστολή Εμμηνόπαυση: 11 Απλές Οδηγίες Για Να Μην Πάρεις Βάρος
6 Tips Που Θα Σε Βοηθήσουν Να Ρυθμίσεις Τις Ορμόνες Σου
Τα Βασικά Για Τα Κονδυλώματα

Share and Enjoy

Pinterest