Ποιες Τροφές Πρέπει Να Καταναλώνουμε Με Βάση Τη Μεσογειακή Διατροφή

Photo of author
Written By misswebbie

Η μεσογειακή διατροφή αποτελεί πολύτιμο σύμμαχο για την υγεία μας. Το ελαιόλαδο, τα όσπρια, τα φρούτα, τα λαχανικά, το ψάρι έχουν ευεργετικές ιδιότητες, που συμβάλλουν στην άμυνά μας σε πολλές ασθένειες.

Η πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής περιλαμβάνει 3 επίπεδα, ανάλογα με συχνότητα κατανάλωσης των συγκεκριμένων τροφίμων :

Σε καθημερινή βάση πρέπει να καταναλώνουμε
 Δημητριακά και τα προϊόντα τους (ρύζι, μακαρόνια, ψωμί κτλ)-  είναι τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας λίπους που μας παρέχουν ενέργεια.
– Φρούτα και λαχανικά είναι πηγή αντιοξειδωτικών και πολλών βιταμινών.
 Όσπρια και ξηροί καρποί παρέχουν ενέργεια στον οργανισμό, φυτικές ίνες. Επιπλέον, οι ξηροί καρποί προσφέρουν “καλά λιπαρά“.
 Ελαιόλαδο που αυξάνει την “καλή χοληστερόλη” ενώ μειώνει την “κακή”.
– Γαλακτοκομικά προϊόντα που αποτελούν καλή πηγή ασβεστίου και βοηθούν στη διατήρηση της οστικής μάζας. Είναι καλό να περιέχουν χαμηλά λιπαρά.

Λίγες φορές την εβδομάδα
 Ψάρια– εξαιτίας των Ω3 λιπαρών οξέων που περιέχουν, ωφελούν πολύ την υγεία της καρδιάς.
 Πουλερικά που παρέχουν πρωτεΐνες υψηλής διατροφικής αξίας.
 Αυγά που είναι πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης.
 Γλυκά– πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο.

Λίγες φορές τον μήνα
Κρέας που περιέχει πρωτεΐνες υψηλής διατροφικής αξίας, σίδηρο και βιταμίνες.

Share and Enjoy