Η μεσογειακή διατροφή αποτελεί πολύτιμο σύμμαχο για την υγεία μας. Το ελαιόλαδο, τα όσπρια, τα φρούτα, τα λαχανικά, το ψάρι έχουν ευεργετικές ιδιότητες, που συμβάλλουν στην άμυνά μας σε πολλές ασθένειες.
Η πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής περιλαμβάνει 3 επίπεδα, ανάλογα με συχνότητα κατανάλωσης των συγκεκριμένων τροφίμων :
Σε καθημερινή βάση πρέπει να καταναλώνουμε
– Δημητριακά και τα προϊόντα τους (ρύζι, μακαρόνια, ψωμί κτλ)- είναι τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας λίπους που μας παρέχουν ενέργεια.
– Φρούτα και λαχανικά είναι πηγή αντιοξειδωτικών και πολλών βιταμινών.
– Όσπρια και ξηροί καρποί παρέχουν ενέργεια στον οργανισμό, φυτικές ίνες. Επιπλέον, οι ξηροί καρποί προσφέρουν “καλά λιπαρά“.
– Ελαιόλαδο που αυξάνει την “καλή χοληστερόλη” ενώ μειώνει την “κακή”.
– Γαλακτοκομικά προϊόντα που αποτελούν καλή πηγή ασβεστίου και βοηθούν στη διατήρηση της οστικής μάζας. Είναι καλό να περιέχουν χαμηλά λιπαρά.
Λίγες φορές την εβδομάδα
– Ψάρια– εξαιτίας των Ω3 λιπαρών οξέων που περιέχουν, ωφελούν πολύ την υγεία της καρδιάς.
– Πουλερικά που παρέχουν πρωτεΐνες υψηλής διατροφικής αξίας.
– Αυγά που είναι πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης.
– Γλυκά– πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο.
Λίγες φορές τον μήνα
– Κρέας που περιέχει πρωτεΐνες υψηλής διατροφικής αξίας, σίδηρο και βιταμίνες.