ΕΥ ΖΗΝ
28/02

Διαταραχές Άγχους Και Κρίση Πανικού- Μπορείτε Να Τα Αντιμετωπίσετε;

Pinterest

diataraxes agxous cover

 

Οι ρυθμοί ζωής επηρεάζουν σε πολύ σημαντικό βαθμό την ψυχολογία και τις αντιδράσεις των ατόμων. Συχνό φαινόμενο λοιπόν στην εποχή μας είναι να ακούμε πολύ συχνά για αυξημένα επίπεδα άγχους και επαναλαμβανόμενες κρίσεις πανικού άλλοτε μεγάλες και άλλοτε μικρές.

Πότε το άγχος είναι παθολογικό- Πως αντιμετωπίζεται
Οι ψυχολόγοι αναφέρουν ότι το φυσιολογικό άγχος είναι μία χρήσιμη αντίδραση, η οποία προετοιμάζει σωστά τον οργανισμό να δεχθεί ή να αντιμετωπίσει μία κατάσταση. Από την άλλη το παθολογικό άγχος είναι μία υπερβολική αντίδραση, η οποία επηρεάζεται πολύ από τις συνθήκες περιβάλλοντος.

Μία αγχώδης διαταραχή θα μπορούσε να οριστεί σαν μία συνθήκη που μπαίνει το άτομο για αδιευκρίνιστο λόγο, εκδηλώνοντας ιδιαίτερη ένταση. Μία τέτοια κρίση άγχους συνήθως διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα μαζί με την ύπαρξη φοβιών όπως κλειστοφοβία, αγοραφοβία κ.α.

 

Σχετικά Post
Ονυχοφαγία Και Άγχος
Τι Είναι Τα Ψυχοσωματικά Συμπτώματα
Γιατί Οι Δύσκολες Στιγμές Είναι Σημαντικές Στη Ζωή Μας

 

Ανάμεσα στις αγχώδεις διαταραχές είναι και η γνωστή σε όλους κρίση πανικού όπου τα συμπτώματα (δύσπνοια, ένταση, φόβος) είναι πιο έντονα μία δεδομένη στιγμή. Στις κρίσεις ή τις γενικευμένες διαταραχές, οι περισσότεροι από τους ασθενείς εμφανίζουν συμπτώματα όπως αδυναμία συγκέντρωσης και επαναφορά στη μνήμη τους κάποιων δύσκολων καταστάσεων που έχουν περάσει.

Η έγκαιρη διάγνωση αυτής της κατάστασης από τον ψυχολόγο καθορίζει και το αποτέλεσμα της θεραπείας, αφού οι ψυχολογικές θεραπείες μπορεί να διαρκούν πολύ καιρό για να είναι τα αποτελέσματά τους τα επιθυμητά.

Κρίση πανικού- συμπτώματα και σκοπός της θεραπείας
Η κρίση πανικού είναι μία διαφορετική κατάσταση από το άγχος, αφού η αιφνίδια φύση της είναι αυτή που αποπροσανατολίζει το άτομο που τη βιώνει. Παρουσιάζεται με επεισόδια έντονου φόβου, κάνοντας το άτομο να νιώθει ανήμπορο.

Η χαρακτηριστική συμπτωματολογία είναι:
– Επιτάχυνση των παλμών της καρδιάς
– Τρέμουλο
– Αίσθηση ασφυξίας ή πνιγμονής
– Ναυτία
– Φόβος απώλειας ελέγχου
– Φόβος θανάτου
– Ρίγη

Σκοπός της θεραπείας είναι να μειωθούν σταδιακά τα συμπτώματα και ο ασθενής να αφομοιώσει ότι αυτή του η συμπεριφορά συνδέεται αποκλειστικά με γεγονότα που έχουν συμβεί στην ζωή του και τον έχουν στιγματίσει.

Ο ψυχολόγος Άγγελος Ηλιόπουλος βρίσκεται στην διάθεσή σας για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις κρίσεις πανικού.

 

Δες επίσης
Τρόποι Για Να Σταματήσεις Να Σκέφτεσαι Υπερβολικά Πολύ
Ο Θυμός Στην Καθημερινότητά Μας Και Πως Να Τον Διαχειριστούμε
7 Δεδομένα Που Δείχνουν Πως Είσαι Ψυχικά Ώριμος Άνθρωπος

Share and Enjoy

Pinterest